Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

30 ιδέες για καλύτερες ιδέες..........!!!

Πώς θα μπορούσατε να γίνετε πιο δημιουργικοί; Τριάντα tips για να έχετε καλύτερες επαγγελματικές ιδέες.

Παρά τον ευρύτατα διαδεδομένο μύθο, η δημιουργικότητα δεν είναι έμφυτο ταλέντο. Είναι συνδυασμός παραγόντων όπως η πείρα σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα, η εξάσκηση στο brainstorming, η ανταλλαγή απόψεων με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και η πολυσυλλεκτικότητα των ενδιαφερόντων.

Η έμφυτη περιέργεια για τα πάντα, η τάση προς τη διασκέδαση και η υγιής δόση τεμπελιάς είναι επίσης χαρακτηριστικά γνωρίσματα των δημιουργικών ανθρώπων.

Μερικές έξοδοι με φίλους, αρκετά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και η προσπάθεια να εξηγήσετε το projects σας σε ένα παιδί μπορούν να αυξήσουν τη δημιουργικότητά σας σε σημείο που δεν φαντάζεστε.

Μια δοκιμή θα σας πείσει.

1.Κοιμηθείτε περισσότερο. Πείτε όχι σε μια-δυο εξόδους μέσα στην εβδομάδα –κατά προτίμηση σε εκείνες που προηγούνται των σημαντικών meetings– για να κοιμηθείτε νωρίς.

2.Αφιερώστε έστω πέντε λεπτά κάθε μέρα για να δουλέψετε το σημαντικότερο project σας.

3.Κάντε ένα διάλειμμα, κατά προτίμηση για να βγείτε και να περπατήσετε, κάθε φορά που ''κολλάτε''.

4.Κάντε γενικότερα περισσότερα διαλείμματα.


5.Επιδιώξτε να συναντάτε τους συναδέλφους σας και εκτός γραφείου. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που η συζήτηση δεν έρθει σε θέματα δουλειάς, θα χτίσετε ισχυρότερο πνεύμα ομάδας και συνεργασίας. Αν τύχει να ανταλλάξετε ιδέες και για εκείνο το μεγάλο project, ακόμα καλύτερα.


6.Ακούστε μουσική στο γραφείο. Έστω, με ακουστικά.

7.Ανταμείψτε τον εαυτό σας για τις μικρές σας επιτυχίες. Ένα μικρό δωράκι, ένα δείπνο στο αγαπημένο σας εστιατόριο, ένας γύρος σφηνάκια με φίλους, ή οτιδήποτε σας ευχαριστεί είναι αρκετό για να σας ''ξεκουράσει'' και να σας παρακινήσει για τις επόμενες επιτυχίες.


8.Πάρτε το laptop και δουλέψτε στο αγαπημένο σας café.

9.Καθαρίστε και διακοσμήστε από την αρχή το γραφείο σας. Προσθέστε χρωματιστές πινελιές ή φωτογραφίες που σας εμπνέουν στα σημεία που πέφτει τακτικά το βλέμμα.

10.Αφιερώστε πέντε λεπτά κάθε μέρα –κατά προτίμηση το πρωί που το μυαλό σας είναι ακόμα ''καθαρό''– για να γράψετε όσες ιδέες μπορείτε να σκεφτείτε σε ένα χαρτί.




11.Διαβάστε διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία –λογοτεχνία, ιστορία, δοκίμια, αναλύσεις κλπ– που δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά σας.

12.Μην περιορίζετε τις εξόδους και τις καθημερινές σας επαφές στον στενό κύκλο των φίλων σας. Επιδιώξτε να συναντιέστε και να ανταλλάσσετε απόψεις με πολλούς διαφορετικούς –σε ηλικία, ασχολίες, ενδιαφέροντα, τρόπο ζωής– ανθρώπους.

13.Θέστε συγκεκριμένα –όχι απαραίτητα αυστηρά, αλλά συγκεκριμένα– deadlines για τα project σας.

14.Σκεφτείτε τρεις εναλλακτικές για κάθε ιδέα σας.

15.Στον προγραμματισμό του εκτός γραφείου χρόνου σας, θέστε ως προτεραιότητα τη διασκέδασή σας. Αφιερώστε λιγότερο χρόνο από το απόγευμά σας σε όσα πρέπει να κάνετε –να πάτε στο σούπερ μάρκετ, να επισκεφθείτε γονείς και συγγενείς– και περισσότερο σε όσα θέλετε να κάνετε.


16.Να πάτε σινεμά, να βγείτε με φίλους.

17.Σκεφτείτε τρόπους να πετύχετε τους στόχους σας και να ολοκληρώσετε τη δουλειά στον μισό ή έστω σε λιγότερο χρόνο.

18.Συζητήστε τις ιδέες σας με τρεις ανθρώπους που εμπιστεύεστε και ρωτήστε τους τι θα συμπλήρωναν για να τις βελτιώσουν.

19.Εξηγήστε το project σας σε ένα παιδί. Θα σας βοηθήσει να το σκεφτείτε απλά και να το αναλύσετε σε επιμέρους τμήματα, θα αισθανθείτε ότι το κατέχετε καλύτερα, και πιθανότατα οι ερωτήσεις του θα σας βοηθήσουν να το σκεφτείτε υπό διαφορετικό πρίσμα ή να εξετάσετε παραμέτρους που δεν είχατε σκεφτεί.


20.Γράψτε τα όνειρα που θυμάστε σε ένα σημειωματάριο κάθε πρωί που ξυπνάτε. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ανθρώπινος νους λαμβάνει φαινομενικά ασήμαντες πληροφορίες που δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί, με αποτέλεσμα να τις καταχωρεί στο υποσυνείδητο – το οποίο είναι αυτό που μας ''υπαγορεύει'' κάποιες από αυτές τις πληροφορίες μέσω των ονείρων. Αν διαθέτετε και λίγο παραπάνω οξυμένη από τον μέσο όρο φαντασία, τα όνειρά σας μπορούν να αποτελέσουν άριστη πηγή έμπνευσης.

21.Μειώστε ή καταργήστε εντελώς τον χρόνο που αφιερώνετε σε περιττή γραφειοκρατία και διαδικαστικές δουλειές –ταξινόμηση φακέλων, σύνταξη memo κλπ.

22.Μειώστε τον χρόνο των meetings.

23.Κάντε τον απολογισμό της ημέρας και αναγνωρίστε τις επιτυχίες σας –όσο μικρές κι αν είναι αυτές– πριν κοιμηθείτε.

24.Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε brainstorming με έναν συνάδελφο.

25.Ανοίξτε ένα βιβλίο ή περιοδικό σε μια τυχαία σελίδα και αναζητήστε έμπνευση στους συνειρμούς που σας δημιουργεί το πρώτο πράγμα που θα διαβάσετε.

26.Βγάλτε από το μυαλό σας τον αυστηρό διαμοιρασμό των καθηκόντων και ορίστε ένα διατμηματικό meeting για ανταλλαγή ιδεών μια φορά την εβδομάδα.

27.Εμπιστευτείτε περισσότερο το ένστικτό σας, πάρτε περισσότερα ρίσκα και ζητήστε την έγκριση των προϊσταμένων σας μόνο για τις ιδέες και τα projects στα οποία κρίνεται απαραίτητη.

28.Ζητήστε περισσότερο feedback από τους πελάτες σας.

29.Αναρωτηθείτε ''ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν αποτύχω;''


30.Βάλτε λίγη περιπέτεια στην εκτός γραφείου ζωή σας: κάντε σκι, surf, rafting, γραφτείτε σε έναν ορειβατικό σύλλογο. Θα σας 'μάθει' να παίρνετε ρίσκα στη δουλειά, θα σας βοηθήσει να εκτονώσετε την ένταση και –το κυριότερο– θα σας διασκεδάσει.

Μη φοβάστε να ζητάτε βοήθεια όποτε τη χρειάζεστε. Όχι για να κάνει κάποιος τη δουλειά αντί για εσάς, αλλά για να μάθετε και να εμπνευστείτε από ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα, ή απλά τυχαίνει στη δεδομένη περίπτωση να έχουν μια καλύτερη ιδέα.



www.in2life.gr
Ηρώ Κουνάδη
http://www.iatronet.gr

Οικογένεια : Το λιμάνι...ή ….. Η εξορία…….!!!

              

Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για την οικογένειά μας, την πατρική αλλά και την ευρεία, τόσα μαθαίνουμε για τον εαυτό μας παρατηρώντας και συνδέοντας.

''Εμείς είμαστε η ενσ άρκωση της συνέχειας
Εκείνων που στη δική μας εποχή δεν έφτασαν.
Και άλλοι θα είναι, και είναι, η δική μας αθανασία πάνω στη γη '' ( J .B . Borges )

Συμφωνώντας με το παραπάνω γνωμικό, πολλές φορές αναρωτήθηκα για αυτές τις σημαντικές άλλες καταγωγές μας. Βέβαια αυτές οι σκέψεις δραστηριοποιούνταν και με μία αφορμή προερχόμενη από την οικογένεια καταγωγής, ή προσωπικού βιώματος.

Οι μεγαλύτεροι αναφωνούν .....'' Μα τι παιδιά κάναμε…παιδιά είναι αυτά....έτσι τα μεγαλώσαμε εμείς;'' αλλά και οι μικρότεροι όμως απαντούν είτε: ''Εσείς φταίτε..... εσείς μας μεγαλώσατε έτσι .... ααααα...ας μην μας κάνατε....'', αλλά και: ''Οι γονείς μας ότι μπόρεσαν έκαναν, δεν φταίνε σε τίποτα, εμείς ορίζουμε τη ζωή μας.....τη μοίρα μας, το παρόν, το μέλλον μας......''. 

Κατηγοριοποιήσεις μπορεί να υπάρχουν πολλές, η ουσία όμως δεν αλλάζει, όλοι μα όλοι μας όμως από κάπου προερχόμαστε και είτε το θέλουμε είτε όχι (παμψηφεί το θέλουμε !) η οικογένεια καταγωγής μας ή αλλιώς πατρική οικογένεια είναι εκείνη που νουθετεί, πυροδοτεί, γαλουχεί, μοιράζει, κατανέμει τους ρόλους, τις πεποιθήσεις, τις αξίες που καλούμαστε ο καθένας να έχει σε αυτή την ζωή.

Το μαγικό είναι και δύσκολο να υλοποιηθεί. Είναι μέσα σε όλα αυτά τα ''κληρονομικά'' χαρακτηριστικά ή αλλιώς βαρίδια όπου κάποιος προσπαθεί, ή τολμάει κιόλας να αλλάξει, να μετακινήσει, να προσθέσει κάποια δικά του στοιχεία, κάποιες συμπεριφορές ή ακόμα - ακόμα να παραμερίσει στοιχεία που τελικά δεν του αρμόζουν, τον πνίγουν, δεν του ταιριάζουν, δεν του πάνε.

Είναι αρκετοί εκείνοι που εμπλέκουν το κομμάτι της μοίρας τους με την προσωπική βούληση, άλλοι από φόβο – κυρίως- εμμένουν σε παλιές καταβολές και ας νιώθουν ότι θα ήθελαν πολύ να τις αλλάξουν, αλλά τους κρατεί ο φόβος μην προδώσουν ή απογοητεύσουν αυτούς τους σημαντικούς άλλους που αναφέραμε παραπάνω.

Η επιλογή της μοίρας όταν γίνει αυτούσια αυτομάτως μπορεί και να περιορίσει την ευελιξία πρόσθετων στοιχείων που το άτομο επιθυμεί και θέλει να εντάξει στη ζωή του. Επικρατεί σύγχυση ανάμεσα στο θέλω και το πρέπει στο επιθυμητό και στον κανόνα στη γαλούχηση και στην εξερεύνηση.........

Ο ''μύλος'' των επιθυμιών και των αναγκών αλέθονται με τις κοινωνικές νόρμες, τα πρέπει, τα είθισται, τι επικρατεί τελικά....! ο δυναμισμός της ψυχής ! Κανείς δεν προδίδει τις αρχέτυπες γονεϊκές αρχές προσθέτοντας στη ζωή του και δικές του καταβολές ίσα-ίσα εμπλουτίζεται, εξελίσσεται ώστε να αφήσει και στην επόμενη γενιά από τη δική του νέα- καινούργια στοιχεία προς αφομοίωση και η νέα γενιά με τη σειρά της θα δει τι θα κάνει με αυτή την επεξεργασία και όλος αυτός κύκλος διαιωνίζεται αλλά κυρίως εμπλουτίζεται....!

Ανακαλύπτοντας τα παλιά σεντούκια
Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για την οικογένειά μας, την πατρική αλλά και την ευρεία, τόσα μαθαίνουμε για τον εαυτό μας παρατηρώντας και συνδέοντας. Εχοντας τη γνώση από πού προερχόμαστε αποφασίζουνε πώς οι ίδιοι θέλουμε να ζήσουμε.

Ορισμένες οικογένειες βιώνουν από ένα ή περισσότερα μέλη οδυνηρές οικογενειακές εμπειρίες και το αναφέρουμε αυτό γιατί περιπτώσεις όπως ο αλκοολισμός, αυτοκτονίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις, τζόγος πλήττουν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Η βαθύτερη κατανόηση των αιτιών που οδήγησαν μία οικογένεια σε τέτοιου είδους συμπεριφορές βοηθά το άτομο να αντιληφθεί τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού και να διαμορφώσει περισσότερο ολοκληρωμένες σχέσεις με τους υπόλοιπους, ή ακόμα και να τον απομακρύνει από αυτήν.

‘Όσοι δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλαμβάνουν’. Γνωρίζοντας κάποιος την οικογενειακή του κληρονομιά έχει την ελευθερία να αλλάξει και το ίδιο του το μέλλον (όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό).

Η έννοια των οικογενειακών δεσμών είναι βαθιά συνδεδεμένη με την αντίληψη που έχουμε σχετικά με το ποιοι είμαστε.

Πολλοί αναρωτιούνται αν οι ιδιοτροπίες τους και οι στάσεις τους είναι κοινές με άλλα μέλη της οικογένειας και τι αυτό μπορεί τελικά να σημαίνει, είναι ευχή είναι κατάρα; Κάποιοι συνδέουν τη σειρά των σημαντικών γεγονότων της ζωής τους με το ποια μέλη ήταν παρόντα, όπως γεννήσεις, γάμους αρρώστιες, απώλειες.
Ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, ή σε ποια τοποθεσία κάποιος διαμένει, ή αν είναι ή όχι απομακρυσμένος από τα υπόλοιπα μέλη συναισθηματικά μοιάζει να είναι δύσκολο να ξεφύγει από την – όποια - επίδραση της οικογένειας.

Οι οικογενειακές σχέσεις και η επαφή είναι οι πιο σημαντικές αλληλεπιδράσεις στη ζωή μας, αν και πολύ συχνά αδυνατούμε να σχετιστούμε με τα μέλη της δικής μας οικογένειας δυσκολευόμαστε τόσο να βρούμε μία δικλείδα, μία πόρτα που να ανοίγει προς την επικοινωνία.

Αμυντικά κάποιοι μπορεί πολύ εύκολα να πουν ‘ότι δεν έχει σημασία για εκείνους η επαφή με τους γονείς ή τα αδέρφια τους, ή ότι δεν έχει σημασία αν τους αγάπησαν ή αν αγαπήθηκαν’, λεκτικά άλλα μπορούν να ειπωθούν από εκείνα που τελικά ισχύουν και έχουν σημασία.

Η οικογένεια καταγωγής κάποια στιγμή θα επιστρέψει για να καταδιώξει τα μέλη της στις προσωπικές τους σχέσεις, στις/στους συζύγους, στα παιδιά τους ακόμα και στην εργασία τους. Πίσω από τα ιδιαίτερα ή ιδιόμορφα χαρακτηριστικά κάθε οικογένειας βρίσκονται κάποια πρότυπα που διαπερνούν κάθε πολιτισμικό και χρονικό όριο.

Στην εξέλιξη του χρόνου μπορεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογενειακής δομής και των ρόλων να μεταβάλλονται με δραματικό ρυθμό, οι ουσιαστικοί τρόποι με τους οποίους έχουν μάθει να σχετίζονται τα μέλη παραμένουν ίδιοι και αξεπέραστοι.

Άνθρωποι που δεν διατηρούν επαφή με τους γονείς τους βιώνουν μία ιδιαίτερα έντονη – και επίπονη - εμπειρία, βαθιά μέσα τους δεν υπάρχει τίποτα πιο ευεργετικό από την ίδια τους την ανάγκη για επαφή μαζί τους. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις αδελφικές σχέσεις.

Αδέλφια που δεν μιλούν μεταξύ τους για πολλά χρόνια βιώνουν μέσα τους μία βαθιά απώλεια και θλίψη.

Τα αδέρφια σχεδόν ποτέ δεν μοιάζουν μεταξύ τους και αυτό γιατί έχει σημασία σε τι φάση ζωής βρισκόταν ο γονιός που έφερε στη ζωή το εκάστοτε παιδί, ακόμα και τα τρία ή πέντε χρόνια διαφορά έχουν μεγάλη σημασία στην προσωπική ιστορία αυτού του παιδιού.

Κάποιοι λένε ότι το πρώτο παιδί γεννήθηκε από πολύ αγάπη και έρωτα των γονιών, ενώ το δεύτερο από ανάγκη ή συμπλήρωση παρέας για το πρώτο......
Αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν δημιουργώντας τη δική τους πυρηνική οικογένεια ότι δεν θέλουν να επαναλάβουν τα λάθη και τα προβλήματα που οι ίδιοι βίωσαν στην οικογένεια καταγωγής τους και όμως με ένα παράδοξο τρόπο επαναλαμβάνουν ακριβώς αυτό που βίωσαν και τους ήταν οικείο.

Ακόμα και άνθρωποι που αποδυκνείουν εξαιρετικές ικανότητες σε κάποιους διαφορετικούς τομείς απ’ ότι άλλα μέλη της πατρικής τους οικογένειας, μπορεί να κλείνουν τα μάτια τους στους νέους τρόπους αντίληψης της οικογένειας, να χάνουν στοιχεία της αντικειμενικότητάς τους όταν επιστρέφουν στο πατρικό τους καταφύγιο.



Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 

9 βήματα για έναν πετυχημένο γάμο.......!!!

Τι κάνει έναν γάμο επιτυχημένο; Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην επιτυχία του; Μάθετε τα 9 σημεία που συντελούν στην επιτυχία, ισορροπία και την σταθερότητα ενός γάμου.

Τι κάνει έναν γάμο επιτυχημένο; Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην επιτυχία του; Οι Ψυχολόγοι έχουν ασχοληθεί και έχουν μελετήσει κυρίως τους παράγοντες εκείνους οι οποίοι διαταράσσουν ή διαλύουν τους γάμους αλλά δεν έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο στους παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία, ισορροπία και την σταθερότητα ενός γάμου.

Η Δρ Judith S. Wallerstein, ήρθε με τη μελέτη της να καλύψει αυτό το κενό, παρουσιάζοντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία 9 παράγοντες που κάνουν τελικά επιτυχημένο έναν γάμο. Συγγραφέας του βιβλίου ' Ο καλός Γάμος: Πώς και γιατί διαρκεί η Αγάπη;' απαρίθμησε 9 συγκεκριμένα σημεία τα οποία είναι τα στηρίγματα πάνω στα οποία χτίζεται η επιτυχία ενός γάμου που διαρκεί.

Μελέτησε λοιπόν 50 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα 9 χρόνια, είχαν παιδιά μαζί και θεωρούσαν τον γάμο τους ευτυχισμένο.

Τα 9 σημεία της Δρ Judith S. Wallerstein, δεν είναι ένας κατάλογος που τον κρεμά κανείς στην κουζίνα του και έχει καθήκον να τον ακολουθεί πιστά κάθε μέρα. Τα 9 σημεία επίσης δεν προσδιορίζονται από εξωτερικούς παράγοντες αλλά αντίθετα ενυπάρχουν στη σχέση.
Τα 9 βήματα για ένα επιτυχημένο γάμο : 

Βήμα 1. Η Συναισθηματική απομάκρυνση από την πατρική οικογένεια και από τα ψυχολογικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας.

Ψυχολογική επένδυση στο γάμο σημαίνει επίσης επαναπροσδιορισμό στις σχέσεις με τα πεθερικά αλλά και τους γονείς. 

Βήμα 2. Η Στενή σύνδεση του ζεύγους ότι είναι το δεύτερο βήμα για την οικοδόμηση της σύμπνοιας, η οποία βασίζεται σε αμοιβαία συνταύτιση.

Οικειότητα και από τις δύο πλευρές, η οποία περικλείει διευρυμένη συνείδηση και από τους δύο συντρόφους, ενώ παράλληλα τίθενται τα όρια ώστε να προστατευτεί η αυτονομία του κάθε συντρόφου

Βήμα 3. Το τρίτο κρίσιμο σημείο είναι η εδραίωση μιας πλούσιας και απολαυστικής σεξουαλικής σχέσης η οποία προστατεύεται από τις εισβολές της εργασίας και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Βήμα 4. Το τέταρτο σημείο - τουλάχιστον για ζευγάρια που έχουν παιδιά- είναι η αποδοχή των θυγατρικών ρόλων και η αφομοίωση του αντίκτυπου που έχει η είσοδος ενός μωρού στο γάμο.

Το ζευγάρι πρέπει να μάθει να προστατεύει το ιδιωτικό του περιβάλλον.

Βήμα 5. Αντιμετώπιση και κυριαρχία στις αναπόφευκτες κρίσεις της ζωής.

Βήμα 6. Διατήρηση της δύναμης του συζυγικού δεσμού στις αντιξοότητες.
Ο γάμος πρέπει να είναι ένας ασφαλής παράδεισος όπου οι σύντροφοι μπορούν να εκφράσουν τις διαφορές τους, τον θυμό και τις συγκρούσεις τους.

Βήμα 7. Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι η χρήση του χιούμορ στο γάμο και γενικότερα το γέλιο, ως αντίδοτο στην απομόνωση και στην πλήξη και για να διατηρούμε την προοπτική στα πράγματα.

Βήμα 8. Το να περιποιείται και να ανακουφίζει κανείς τον σύντροφό του ικανοποιώντας του την ανάγκη του για εξάρτηση, προσφέροντας του συνεχή ενθάρρυνση και υποστήριξη.

Βήμα 9. Το τελευταίο σημείο είναι να κρατηθεί ζωντανός ο ρομαντισμός, οι ιδεαλιστικές εικόνες που είχαμε όταν ερωτευτήκαμε τον σύντροφό μας, ενώ αντιμετωπίζουμε παράλληλα τις αλλαγές που έφερε ο χρόνος, με νηφαλιότητα.

Σκεφτείτε τα !!!



Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

H Συγχώρεση δεν αλλάζει το παρελθόν αλλά '' μεγαλώνει '' το μέλλον....!!!


Δεν χρειαζόμαστε να είμαστε Χριστός ή Θεός ή Πάπας για να συγχωρήσουμε ή για να συγχωρεθούμε. Χρειαζόμαστε να είμαστε άνθρωποι. Γιατί η φύση μας είναι ατελής και λανθάνει συνεχώς.

Και επειδή το να αναζητάμε την τελειότητα φανερώνει ψυχική διαταραχή (καθότι στον κόσμο των αισθήσεων όλα είναι σχετικά και υποκειμενικά) γι' αυτό ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για να πλησιάσουμε την αρμονία (γαλήνη) της φύσης είναι αυτός της συγχώρεσης, καταλύτης για την γνώση (μάθηση) και την εξέλιξή μας.

Εξάλλου η απλή μετάνοια (άνευ συγχώρεσης) δεν παίζει κανένα ρόλο στην διάπλαση του χαρακτήρα μας διότι αυτή χαρακτηρίζει τους πονηρούς και τους κακούς σε αντίθεση με τη συγχώρεση που γίνεται ζωοποιός εσωτερικός φάρος γαλήνης.


Θωμάς Παναγιώτου
http://www.agioritikovima.gr

H πραγματική δύναμη των συναισθημάτων μας.....!!!

Η συναισθηματική διαθεσιμότητα στην ερωτική σχέση......!!!

         
Αν και συχνά μελετούμε τα κριτήρια επιλογής συντρόφου, πρoσπερνάμε το πιο σημαντικό : αν αυτός ο άνθρωπος, με την τόσο ελκυστική προσωπικότητα θέλει να είναι μαζί μας.

Σύμφωνα με τα λεξικά, δια-θέσιμος είναι αυτός που έχει την όρεξη, την επιθυμία να προσφέρει κάτι. Ο συναισθηματικά διαθέσιμος, σε πρώτο επίπεδο, έχει την πρόθεση να προσφέρει μέρος της ψυχής του και ταυτόχρονα αναζητά το αντίστοιχο.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο συναισθηματικά διαθέσιμος αφοσιώνεται στην ψυχική επιλογή του, αναζητά τρόπους να αυξήσει τη συναισθηματική ανταλλαγή, υποστηρίζει και δεν αμφισβητεί την αποκλειστικότητα και τη μοναδικότητα του συντρόφου του.

Λέγεται ότι στην ανθρώπινη επικοινωνία τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, ως αυτονόητα ή δεδομένα. Η συναισθηματική διαθεσιμότητα στην ερωτική σχέση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Χρειάζεται λογική διερεύνηση, πριν μας παρασύρει στο χώρο των ψευδαισθήσεων, εκεί που κατοικεί η προαιώνια ανάγκη της ερωτικής εμπειρίας αλλά και ο φόβος της στέρησης του άλλου προσώπου, ο κίνδυνος της ταπείνωσης και η αποτυχία.

Αν και συχνά μελετούμε τα κριτήρια επιλογής συντρόφου, πρoσπερνάμε το πιο σημαντικό : αν αυτός ο άνθρωπος, με την τόσο ελκυστική προσωπικότητα θέλει να είναι μαζί μας. Δεν αρκεί να είναι πανέξυπνος, τίμιος, δυνατός, εν δυνάμει τρυφερός, ώριμος και σταθερός αλλά αν είναι διατεθειμένος να τα προσφέρει όλα αυτά σε μας.
Δεν αρκεί να είναι περίεργος, να έχει ενδιαφέροντα ή να είναι αποφασιστικός στη ζωή. Είναι υπέροχα όλα αυτά τα προσόντα αλλά η συναισθηματική διαθεσιμότητά τους απέναντί μας δεν είναι αυτονόητη. Οσο κι αν δείχνει σκληρό χρειάζεται να δουλέψουμε με τη λογική μας, να παραδεχθούμε ότι πιθανά μόνο εμείς βλέπουμε τη δυνατότητα μιας όμορφης σχέσης, ενώ ο άλλος όχι.

'Ισως είναι μια οδυνηρή έρευνα που μας φέρνει αντιμέτωπους με την απόρριψη, την εγκατάλειψη, τη μοναξιά, την υποχρέωση να αλλάξουμε τις φαντασιακές προσδοκίες του τύπου ''θα τον κερδίσω'', ''έχει τραυματισθεί από προηγούμενες σχέσεις του'', ''περνά δύσκολα τώρα'', ''η παιδική του ηλικία δεν ήταν καλή'' κ.λ.π.

Στην πραγματικότητα μπερδεύουμε τον ερωτικό-συντροφικό ρόλο με τους ρόλους της μητρότητας, του σωτήρα ή του θεραπευτή. Είναι σπουδαία υπόθεση, κάποια στιγμή να βλέπει κανείς με ανοικτά μάτια τί συμβαίνει σε μια σχέση, πόσο φτωχή ή πόσο πλούσια είναι σε συναισθηματικές ανταλλαγές και να δίνει τέλος στις φαντασιώσεις, στις πιθανότητες, στις ερμηνείες ή τις θολούρες.
Ουσιαστικά, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες είναι υπεύθυνες για τις φαντασιώσεις ελέγχου ως προς την επιτυχημένη εξέλιξη μιας σχέσης. Συχνά, απλά φανταζόμαστε ότι ο σύντροφός μας μας διαθέτει την πολυπόθητη ζεστή αγκαλιά, ενώ η πικρή αλήθεια είναι κάτω από τη μύτη μας.

'Ομως, δεν αρκεί να αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς, όπως είναι οι φόβοι μας που μας καθηλώνουν σε αδιέξοδα, αλλά να εντοπίζουμε και τους συμμάχους μας, δηλαδή την αγάπη στον εαυτό μας, αυτή που θα μας κάνει να αναρρώσουμε, θα ανεβάσει την αυτοεκτίμηση, θα αυξήσει την ψυχική και πνευματική ανάπτυξη και θα δώσει νέα, πιο ρεαλιστικά πρότυπα στην αναζήτηση του επόμενου συντρόφου.



Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Sex και η Eνέργεια της Αύρας.......!!!

Δώστε προσοχή, με ποίους μοιράζεστε την ενδόμυχη ενέργειά σας !!!

Αυτή η οικειότητα, σε αυτό το επίπεδο, περιπλέκει την Αυρική σας ενέργεια , με του άλλου προσώπου. Αυτές οι ισχυρές συνδέσεις, ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντες νομίζετε ότι είναι, αφήνουν πνευματικά συντρίμμια, ιδιαίτερα μέσα στους ανθρώπους που δεν ασκούν οποιοδήποτε είδος καθαρισμού, σωματικού, συναισθηματικού ή άλλων.

Όσο περισσότερο αλληλεπιδράτε στενά με κάποιον, 
τόσο βαθύτερη και μεγαλύτερη είναι σύνδεση της αύρα τους 
που περιπλέκεται στη δική σας !!!!

Φανταστείτε τη σύγχυση της αύρας κάποιου που κοιμάται με πολλούς ανθρώπους και μεταφέρει τριγύρω αυτές τις πολλαπλές πηγές ενέργειας... 

Αυτό που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν είναι ότι 
οι άλλοι μπορούν να αισθάνονται την ενέργεια αποκρούοντας τη θετική ενέργεια και προσελκύοντας αρνητική ενέργεια στη ζωή σας....

"Λέω πάντα, δεν κοιμάμαι ποτέ με κάποιον, που δεν θα ήθελα να είμαι" 
~ Lisa Chase Patterson


Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Κιτρίνης, ο λίθος της Αφθονίας......!!!

                         
Σαν να ανοίγεται ένας κεχριμπαρένιος δρόμος με φως από τις ακτίνες του ήλιου που θα είναι ακόμα πιο δυνατές, ακόμα πιο λαμπερές, ακόμα πιο φωτεινές… δεν θέλω όμως ακόμα να μιλήσω για το κεχριμπάρι νιώθω ότι πρώτα πρέπει να γίνει κάθαρση, να φύγουν οι τοξίνες, να δουλευτεί λίγο το κίτρινο σαν φως, να ξανά έρθει Αφθονία, να φύγει η σύγχυση… να είναι έτοιμο το τρίτο τσάκρα να δεχτεί τις νέες δονήσεις, ας εμπιστευτούμε τον Κιτρίνη.

Κιτρίνης, ο λίθος της Αφθονίας
Άσπρη πέτρα ξέξασπρη και από τον ήλιο ξεξασπρότερη. Αν αυτό έχει γραφτεί για μια πέτρα, τότε σίγουρα έχει γραφτεί για τον κιτρίνη.

Όχι, ο κιτρίνης δεν πρόκειται για άσπρη πέτρα, αλλά για κίτρινη, αλλά από τον ήλιο είναι πιο άσπρος και έχει και την ικανότητα να μαγνητίζει τις ακτίνες του ήλιου μετουσιώνοντας την κάθε αρνητική ενέργεια σε θετική, ενώ φέρνει χαρά σε όποιον τον φοράει ή τον κρατάει στο χέρι του, διώχνοντας τη σύγχυση και τους φόβους.

Ο Κιτρίνης θεωρείτε ο λίθος της Αφθονίας γιατί δεν έχει όρια και ότι κάνει το κάνει σε μεγάλο βαθμό φέρνοντας πλούτο και αγαθά σε όποιον τον έχει στο σπίτι του.
Είναι η πέτρα που βοηθάει να δούμε τη θετική πλευρά της ζωής και λόγου του κίτρινου χρώματος της, συνδέθηκε με το 3ο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Βοηθάει στα έντερα, στη πέψη, ανακουφίζει στη δυσκοιλιότητα, βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και μειώνει την κυτταρίτιδα αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα. 

Μας βοηθάει να προσαρμοστούμε σε καινούργιες καταστάσεις και μας δείχνει το φως στο τούνελ, όταν αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Διώχνει την σύγχυση, τη κατάθλιψη και τη μελαγχολία.

Τον κιτρίνη μπορείτε να τον βάλετε στη ζωή σας με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να τον φορέσετε σε βραχιόλι ή μενταγιόν, εάν χρειάζεστε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 

Και αν πραγματικά τον χρειάζεστε μπορεί το σώμα σας να απορροφήσει όλο το κίτρινο χρώμα του και να τον δείτε να αλλάζει χρώμα και από κίτρινος να γίνει λευκός ή και εντελώς διάφανος. Στην πραγματικότητα ο κιτρίνης είναι κίτρινος χαλαζίας και από κιτρίνης μπορεί να γίνει διάφανος χαλαζίας.

Λέγεται πως είναι η μόνη πέτρα που δεν χρειάζεται καθάρισμα, γιατί έχει την ικανότητα να καθαρίζει ασταμάτητα, χωρίς να προσκαλούνται πάνω της αρνητικές ενέργειες. Αν θέλετε να σας καθαρίζει το χώρο, τοποθετήστε την σε ακατέργαστη μορφή στις 4 γωνιές του σπιτιού. 
Ακόμα ο κιτρίνης είναι η ιδανική πέτρα για να καθαρίζουμε την αύρα μας, αφού αυξάνει την διαίσθηση και εξισορροπεί τα τσάκρας. Αν θέλετε έναν ενεργειακό καθαρισμό με κιτρίνη γεμίστε την μπανιέρα με καυτό νερό και ρίξτε μέσα αρκετά κομμάτια από κιτρίνη. 

Με την υψηλή θερμοκρασία θα αποδεσμευτούν αμέσως οι ενέργειες του κιτρίνη στο νερό, μόλις το νερό κρυώσει αρκετά ώστε να ανέχεστε την θερμοκρασία του, βγάλτε τους κιτρίνες και ξαπλώστε μέσα για 10 λεπτά. Αν το νερό κρυώσει στο ενδιάμεσο μπορείτε να προσθέσετε ζεστό χωρίς να χάνετε την ενέργεια του κιτρίνη, γιατί το νερό έχει μνήμη και μεταβιβάζει την ενέργεια του αμέσως στην προσθήκη νερού που θα κάνετε. 

Εάν πάλι τον θέλετε για να προσελκύσει πλούτου, τοποθετήστε τον μαζί με αντικείμενα πλούτου στην νοτιοανατολική πλευρά του σπιτιού ή εκεί που κρύβεται στο σπίτι χρυσαφικά και χρήματα ή αν έχετε κατάστημα τοποθετήστε τον μέσα στη ταμειακή μηχανή. Ιδανικό είναι και ένα δέντρο από κιτρίνη που μπορείτε να τοποθετήστε δίπλα στην ταμειακή η στο σπίτι νοτιοανατολικά. 
Αν έχετε συντριβάνι πλούτου μπορείτε να ρίξετε μέσα στο συντριβάνι 8 κιτρίνες. Το 8 είναι στο feng shui το νούμερο του πλούτου, αν δεν έχετε συντριβάνι μπορείτε να φτιάξετε ένα πουγκί αφθονίας τοποθετώντας μέσα σε ένα χρυσό πουγκί 1 διάφανο χαλαζία που συμβολίζει το νερό, 6 αιματίτες που μαγνητίζουν τα χρήματα και 8 κιτρίνες που είναι ο αριθμός και ο λίθος της Αφθονίας. 

Αποφύγετε όμως να έχετε κιτρίνη μέσα στο πορτοφόλι σας, γιατί μπορεί να σας παρασύρει σε σπατάλες, αφού τονώνει την αισιοδοξία σας και το αίσθημα πλούτου. Ενώ σε κόσμημα μπορείτε να τον φοράτε χωρίς να φοβάστε ότι θα σας παρασύρει σε σπατάλες γιατί πάντα τα κοσμήματα ενεργοποιούν τις θεραπευτικές ικανότητες των κρυστάλλων.

Όπως και αν επιλέξετε να τον βάλετε στη ζωή σας θα σας φέρει χαρά, θετική ενέργεια και Αφθονία. 


Μαρία Κόντε

Αστρολογία και Υγεία......!!!

           
Ο αστρολογικός χάρτης της γέννησης ενός ατόμου είναι δυνατόν να δείξει τις προδιαθέσεις και τις κατευθύνσεις, ώστε ο άνθρωπος να ζει υγιής και με πληρότητα ή, ακόμα, και τις περιοχές που προδιατίθεται να νοσήσει, εφόσον είτε κάνει κακή χρήση του ενεργειακού του υλικού είτε δεν βρίσκεται στο κατάλληλο γι΄ αυτόν περιβάλλον.

Η παρατήρηση των ουράνιων φαινομένων ακολουθεί τον άνθρωπο από τότε που περπάτησε πάνω στη Γη μέχρι σήμερα. Η μυθολογία και η ιστορία των λαών είναι ζυμωμένη με ουράνια γεγονότα, που επαναλαμβάνονται περιοδικά, μέσα από τα οποία ο άνθρωπος έμαθε να βελτιώνει τη ζωής του, αρχικά σε ζητήματα επιβίωσης και αργότερα στην ανάπτυξη του πολιτισμού, της επιστήμης και της τέχνης.

Ο πρώτος άνθρωπος έβλεπε τις εικόνες της Γης στα αστέρια και χρησιμοποιούσε την επανάληψή τους για να προβλέπει, να προστατεύεται και να αναπτύσσεται.

Η Αστρολογία, ως συγκροτημένο σώμα γνώσεων, εμφανίστηκε μαζί με την κοινοτική ζωή, τη Φιλοσοφία και τη Θρησκεία. Η Επιστήμη άνθισε τις εποχές της γονιμότητας της Αστρολογίας και της Φιλοσοφίας.

Η μυθολογία των λαών είναι γεμάτη από Αστρονομικές παρατηρήσεις και σχόλια, από προγνώσεις -προβλέψεις και συσχετισμούς φαινομένων του ουρανού και της Γης. Αρχαία κείμενα και ευρήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από τους Χαλδαίους, τους Σουμέριους, τους Βαβυλώνιους, τους Αιγυπτίους, τους Έλληνες και αργότερα τους Ρωμαίους συνδέουν με άρρηκτο τρόπο την Αστρολογία με την Αστρονομία και κάθε είδος Επιστήμης.

Οι Άραβες περιέθαλψαν και διατήρησαν την αρχαία γνώση, εμπλουτίζοντάς την με επιπρόσθετες μαθηματικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα. Την εποχή του Μεσαίωνα και των Μεγάλων Αυτοκρατοριών, η Αστρολογία διώχτηκε και επιβίωσε στις αυλές των αρχόντων και στα σοκάκια της εξαθλίωσης, όπου και ευτελίστηκε.

Η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός την ανάστησαν μέσα από όσα αρχαία κείμενα είχαν επιβιώσει και την έφεραν στο προσκήνιο της νέας Επιστήμης που γεννιόταν, της Επιστήμης που, ναι μεν, οδήγησε την Φιλοσοφία και την Τέχνη σε νέα ψηλά επίπεδα αλλά έφερε την εξειδίκευση και τον κατακερματισμό της γνώσης.

Στην Βιομηχανική και αργότερα την Τεχνολογική εποχή και όσο ο μύθος εξοστρακίζεται στην περιοχή της δεισιδαιμονίας, η Αστρολογία ζει και πάλι ημέρες ευτελισμού.

Σε γενικές γραμμές, η Αστρολογία στηρίζεται στην παρατήρηση της κίνησης των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος γύρω από τον Ήλιο, καθώς και στην παρατήρηση μιας σειράς άλλων ουράνιων σωμάτων, του τύπου των απλανών αστέρων.

Αυτές οι παρατηρήσεις προβάλλονται στην Εκλειπτική, δηλαδή στην φαινομενική κίνηση του Ήλιου γύρω από τη Γη, που στην ουσία είναι η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Το ερμηνευτικό υλικό της Αστρολογίας αντλείται από τους μύθους, κυρίως τους Ελληνικούς, από τις μεγάλες εποχές της Γης, γεωλογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές καθώς και από τις κεντρικές ιδέες της κάθε εποχής, πάνω στις οποίες κατεργαζόταν η ανθρωπότητα.

Η μυθολογία των λαών περιγράφει λεπτομερώς την κοσμογονία, καθώς και τη διαχρονική αλλά και πολυεπίπεδη ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής και του ανθρώπου, μέσα σ΄ ένα περιβάλλον χωρίς χρόνο και χώρο.

Αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, την κληρονομιά μας, περιέχει στοιχεία για την καταγωγή μας ως είδος, νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας και δίνει φως σε περιοχές που η μνήμη του σημερινού ανθρώπου καλύπτεται από το πέπλο της λήθης. Τα περιεχόμενά της επιζούν στα όνειρα του ύπνου μας και τα οράματα του ξύπνιου μας.

Για αυτό το λόγο μπορούμε να πούμε πως ο μύθος είναι αρχετυπικό υλικό που ενσωματώνει την εμπειρία, τη γνώση και την εξέλιξη ενός λαού, και κατ΄ επέκταση της ανθρωπότητας.

Η ερμηνεία του κάθε πλανήτη αντλείται από τους μύθους που αυτός περιβάλλεται, ως θεός ή θεά του Ελληνικού Πάνθεου, εκφράζοντας τις εν δυνάμει και σε ανάπτυξη, ανθρώπινες ιδιότητες. Δεν υπάρχει ικανότητα, προσόν, αρετή, αδυναμία, ελάττωμα, που να μην μας παραπέμπει σε έναν μύθο κάποιου θεού.

Και, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, οι θεοί είναι Ιδέες-σκεπτομορφές που έχουν αποκτήσει πληρότητα και έχουν μετατραπεί σε αιώνιες οντότητες.

Τα 12 ζώδια (Ζώδιο = οδός ζωής) είναι η αντιστοίχηση των 12 αστερισμών, από τους οποίους αποτελείται η Εκλειπτική. Το καθένα απ΄ αυτά, είναι συσχετισμένο με ένα αρχετυπικό υλικό, με μυθολογικά συμβάντα και δρώμενα, μέσα από τα οποία διακρίνεται η ιστορία της ζωής πάνω στη Γη και "διαβάζονται" τα άλματα της εξέλιξης ή και της οπισθοδρόμησης.

Σ΄ αυτό "το μονοπάτι του Ήλιου" προβάλλεται η κάθε φορά θέση του κάθε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, όπως αυτός κινείται στην τροχιά του. Το αρχετυπικό υλικό με το οποίο είναι φορτισμένος, (π.χ.

Δίας = θεός της παροχής και της ανάπτυξης), συσχετίζεται με το αρχετυπικό υλικό του ζωδίου (π.χ. Ταύρος = η εποχή της "Μεγάλης Μητέρας Θεάς", εποχή της γονιμότητας, της ανθοφορίας).

Μια ερμηνεία της διέλευσης του πλανήτη Δία από το ζώδιο του Ταύρου θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως περίοδος ανθοφορίας, γονιμότητας, υλικής και συναισθηματικής εύνοιας.
Επιπροσθέτως η Αστρολογία μελετά τις αλληλεπιδράσεις των πλανητικών σωμάτων, με τρόπο συσχετισμού που μας παραπέμπει στους μεγάλους Έλληνες φιλοσόφους. Φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσική, μουσική, τέχνες και άλλοι τομείς που αναπτύχθηκαν τότε, έχουν τις ρίζες τους στην παρατήρηση των ουράνιων φαινομένων και την εφαρμογή των ουράνιων νόμων στα γήινα .

"Η μουσική των σφαιρών" του Πυθαγόρα έδωσε ώθηση στη Φιλοσοφία, τα Μαθηματικά, τη Γεωμετρία. Οι πλανητικές σχέσεις που χρησιμοποιεί η Αστρολογία, πηγάζουν από τη φιλοσοφική αρχή των αριθμών, κατά Πυθαγόρα.

Τέλος, η Αστρολογία θεωρεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε γέννηση είναι η χωρο-χρονική επικέντρωση, δηλαδή η εστίαση σε χώρο και σε χρόνο. Έτσι, κάθε τι που γεννιέται περιέχει σπερματικά όλες τις παραμέτρους που ο χρόνος και ο χώρος της γέννησής του εμφανίζει.

Προς τούτο, εξετάζει τον Ωροσκόπο, δηλαδή την προβολή στην Εκλειπτική, του ανατέλλοντος σημείου του τόπου γέννησης, κατά τη χρονική στιγμή της γέννησης. Εφόσον ο χρόνος σχετίζεται με την κίνηση της Γης και των ουρανίων σωμάτων και ο τόπος είναι ένα σημείο της γήινης σφαίρας, είναι εμφανές ότι η εικόνα του ουρανού τη στιγμή της γέννησης, από τον τόπο της γέννησης, αποτελεί φίλτρο "εξατομίκευσης".

Έτσι, κάθε άνθρωπος εκδηλώνει την ιστορία της Γης και του σύμπαντος, σύμφωνα με τις ειδικές ουράνιες και γήινες συντεταγμένες της γέννησής του και είναι φορέας των δυνάμεων της ζωής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται σχετικά φανερό πως ο αστρολογικός χάρτης της γέννησης ενός ατόμου είναι δυνατόν να δείξει τις προδιαθέσεις και τις κατευθύνσεις, ώστε ο άνθρωπος να ζει υγιής και με πληρότητα ή, ακόμα, και τις περιοχές που προδιατίθεται να νοσήσει, εφόσον είτε κάνει κακή χρήση του ενεργειακού του υλικού είτε δεν βρίσκεται στο κατάλληλο γι΄ αυτόν περιβάλλον.



Αστρώον Σπουδαστήριο Συμβολισμών

Μήνυμα για τα έτη 2013-2015 από τον Daniel Mitel......!!!

Έχε πίστη σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Τώρα είναι η ώρα να ισορροπήσεις τον εαυτό σου.
Ισορρόπησε τη θηλυκή και αρσενική σου ενέργεια ασκώντας καθημερινά το δούναι και λαβείν.


School of the Heart

Θεραπείες και Ζώδια.....!!!

Συνοπτικά και Ενδεικτικά, παραθέτουμε θεραπευτικές κατευθύνσεις, που αξιοποιούν ικανότητες και μεταβολίζουν φυσικά ελαττώματα κάθε ζωδιακής περιοχής.

Είναι πλέον γνωστό ότι η υγεία μας εξαρτάται σημαντικά από την συνολική φυσική, ψυχική, νοητική και πνευματική μας κατάσταση. Η συνεχής εμφάνιση ποικιλόμορφων θεραπειών, που φιλοδοξούν να βοηθήσουν είτε στην αποκατάσταση, είτε στην διατήρηση της καλής υγείας οδηγεί, πολλές φορές, στην ερώτηση : "Τι είναι το καλύτερο για μας;"

Επιχειρώντας να συνδράμουμε σ΄ αυτόν τον προβληματισμό, Συνοπτικά και Ενδεικτικά, παραθέτουμε θεραπευτικές κατευθύνσεις, που αξιοποιούν ικανότητες και μεταβολίζουν φυσικά ελαττώματα κάθε ζωδιακής περιοχής.

ΚΡΙΟΣ : Πολεμικές τέχνες, Γυμναστική, Αγώνες ταχύτητας.
Ατομική προσπάθεια, αγωνιστικό πνεύμα, εγρήγορση και ετοιμότητα. Αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία. Δημιουργική εκτόνωση της ριψοκίνδυνης και μαχητικής φύσης.

ΤΑΥΡΟΣ : Βοτανολογία, Φυτοθεραπεία, Διαιτολογία, Κηπουρική, Μασάζ, Φυσικοθεραπεία, Χειροπρακτική.
Συνθήκες ηρεμίας, γαλήνης και ασφάλειας. Επαφή με τη φύση. Υλικός και συναισθηματικός πλούτος, με δημιουργική αξιοποίηση της νωθρότητας, της παραίτησης και της ανέμελης καλοπέρασης.

ΔΙΔΥΜΟΙ : Συμβουλευτική, Λογοθεραπεία, Κινησιοθεραπεία, Χοροθεραπεία, Αεροβική, Ρυθμική Γυμναστική.
Επιλογή, ταξινόμηση και χρήση πληροφοριών. Ενιαίος και λειτουργικός συντονισμός του φυσικού σώματος.

Νοητική συγκέντρωση προς αξιοποίηση στοιχείων, που χρησιμοποιεί την υπερκινητικότητα και τον διασκορπισμό της σκέψης.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ : Ψυχοθεραπεία Οικογένειας, Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Κολύμβηση, Λουτροθεραπεία, Θαλασσοθεραπεία, Ομοιοπαθητική.
Συναισθηματική ασφάλεια εκδήλωση και αποδοχή. Ανάληψη πρωτοβουλιών και απόκτηση εμπειρίας.

Εμψυχωτικές δραστηριότητες, με κινητήρια δύναμη το συναίσθημα, που απορροφούν την διαρκή συγκινησιακή ανησυχία.

ΛΕΩΝ : Δραματοθεραπεία, Ψυχόδραμα, Μουσική Ψυχοθεραπεία, Θέατρο, Χορός, Ομαδικό Παιγνίδι.
Συμμετοχή σε ομάδες, αυτοέκφραση, ικανότητες διοίκησης, αποτελεσματικότητα. Δημιουργική και εμψυχωτική ηγεσία που υποσκάπτει τον αρνητικό εγωισμό και την αυτοπροβολή.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ : Χειροπρακτική, Ομοιοπαθητική, Βοτανολογία, Εργοθεραπεία, Ενεργητική ακρόαση.
Ολιστική αντίληψη, ικανότητα για ακρόαση και αποτελεσματική επικέντρωση. Τελειομανία και σχολαστικότητα που υπηρετούν την ολοκλήρωση δύσκολων έργων, απομακρύνοντας τη μεμψιμοιρία και τη μειωμένη αίσθηση προσωπικής αξίας.

ΖΥΓΟΣ : Χοροθεραπεία, Αρωματοθεραπεία, Ανθοϊάματα Μπάχ, Καλές Τέχνες. Αυτοπεποίθηση, προσωπική επιρροή και γοητεία. Αισθητική παρέμβαση σε χώρους και φροντίδα της ομορφιάς που αξιοποιούν θετικά την ωραιοπάθεια και τον ναρκισσισμό.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ :
Γιόγκα, Ψυχανάλυση, Σιάτσου, Καταδύσεις, 'Υπνωση – Αναδρομή.
Ενεργειακή εξισορρόπηση και ψυχική εστίαση. Κατάλληλη διαχείριση ζωτικών αποθεμάτων που η μονομανία και το πείσμα συγκρατούν, δίνει άριστα μεταρρυθμιστικά αποτελέσματα.

ΤΟΞΟΤΗΣ : Ομαδικός αθλητισμός, Ιππασία, Επιτραπέζια παιγνίδια, Διαλογισμός. Πνεύμα ομαδικής άμιλλας και συναγωνισμού. Επεκτατισμός και διόγκωση που μετατρέπονται σε εμπειρία και διδασκαλία.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ : Ορειβασία, Κρυσταλλοθεραπεία, Ασκήσεις μνήμης και ιστορίας, Παιγνίδια Στρατηγικής.
Ανάληψη ευθυνών, με προκαθορισμένο σκελετό δράσης. Χρήση της αδράνειας και του συντηρητισμού, προς αποφυγή παρελθόντων λαθών και οικοδόμηση δύσκολων στόχων.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ : Βελονισμός, Μαγνητοθεραπεία, Ρεφλεξολογία, Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός.
Αύξηση βαθμών ελευθερίας, συντονισμός του νευρικού συστήματος, Παραγωγή επαναστατικών αλλαγών, που αντιστρέφει την αδιαφορία και τη νοητική αλαζονεία.

ΙΧΘΕΙΣ : Ομοιοπαθητική, Ρέϊκυ, Διαλογισμός, Χρωματοθεραπεία, Ψυχανάλυση, Μουσική Ψυχοθεραπεία, Καλές Τέχνες. Οραματισμός και διαίσθηση.
Μετατροπή της ονειροπόλησης, των φαντασιώσεων και τάσεων φυγής σε δημιουργική φαντασία.



Σουτλόγλου Κατερίνα
Αστρώον Σπουδαστήριο Συμβολισμών
http://www.iatronet.gr

To Θεραπευτικό σύστημα Τάχυον......!!!

         
Τα παραδοσιακά όρια ανάμεσα στην επιστήμη και την πνευματικότητα εξαφανίζονται. Το παράδειγμα του Τάχυον είναι εδώ για μια νέα εποχή αρμονίας, συνεργασίας ,αγάπης και κατανόησης. 

«Τάχυον»
είναι ο ορισμός της κβαντικής επιστήμης που περιγράφει τη φυσική ενέργεια του σύμπαντος. Άλλοι όροι που δηλώνουν το ίδιο είναι πνεύμα (Πυθαγόρας), Τσι ή Κι (Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική), Πράνα (Αγιουρβεδική Θεραπευτική), Ζωτική Ενέργεια (Hanemann,πατέρας της Ομοιοπαθητικής), Οργόνη (Ράιχ), Αιθέρας, Βιοπλάσμα, Παγκόσμια ζωτική ενέργεια κλπ.

Οι εφαρμογές Advanced Τachyon εστιάζουν αυτή την φυσική πρωταρχική ενέργεια και δημιουργούν ένα ισχυρό πεδίο που αυξάνει σημαντικά την ικανότητα του σώματος για αυτοθεραπεία και συνειδητή εξέλιξη.

Το 1966, ο κβαντικός φυσικός G.Feinberg όρισε ως Τάχυον το ενεργειακό πεδίο πάνω από την ταχύτητα του φωτός (όριο του κόσμου που βιώνουμε με τις αισθήσεις μας). Το Τάχυον είναι η πρωταρχική εκδήλωση της ενέργειας της πηγής- η γέφυρα μεταξύ του υλικού κόσμου και του άμορφου / απείρου. 

Είναι το ενεργειακό πεδίο που υπάρχει παντού στη φύση. Το ίδιο το Τάχυον δεν έχει χρώμα, ήχο ή δόνηση αλλά είναι η πηγή όλων των συχνοτήτων.

Άλλη χαρακτηριστική του ιδιότητα είναι η επαναφορά της Τάξης από το Χάος (ενθαλπία).
Το σώμα μας συνεχώς δέχεται κοσμική ενέργεια που η κβαντική φυσική τη «βαφτίζει» Τάχυον, μέσω της τροφής, του αέρα, του ήλιου, κλπ, και τη μετατρέπει στις συγκεκριμένες δονήσεις που έχει ανάγκη.

Το 1990,ο αμερικανός επιστήμονας D.Wagner αναζητώντας λύση σε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα υγείας, εμπνεύστηκε την κατασκευή ενός ειδικού θαλάμου. Ο θάλαμος αυτός επαναδομεί φυσικά υλικά σε υπομοριακό επίπεδο και τα μετατρέπει σε μόνιμες ενεργειακές πύλες. 

Αυτά τα υλικά / εφαρμογές, εστιάζουν και ενισχύουν το Τάχυον – την φυσική ενέργεια της Πηγής, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ικανότητα του οργανισμού για αυτοθεραπεία και συνειδητή εξέλιξη. Ο D. Wagner συνεργάστηκε με τoν Δρ. Gabriel.Cousens,μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη ιατρική αυθεντία, ο οποίος πρόσθεσε την εμπειρία και τις γνώσεις του.

Έτσι γεννήθηκε η Advanced Tachyon Technologies (ATT) και το θεραπευτικό σύστημα Τάχυον που κάνει χρήση αυτής της ενέργειας, συνενώνοντας ολιστική ιατρική, επιστήμη και πνευματικότητα. Σήμερα το χρησιμοποιούν ιατροί , ολιστικοί θεραπευτές και επαγγελματίες υγείας σε πάνω από 156 χώρες. Επιπλέον αποτελεί μέρος των διδασκομένων μαθημάτων και πιστοποιείται ακαδημαϊκά από το U.I.SC.A (University of Integrated Science of California).

Το Τάχυον της ΑΤΤ είναι απολύτως ασφαλές, απλό στην πράξη και εξαιρετικά ευέλικτο. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο του ή συνδυαζόμενο σε οποιοδήποτε βαθμό με κάθε άλλη θεραπευτική μέθοδo.Οι εφαρμογές του (επίδεσμοι, φυτικά βάμματα κλπ) συνεχίζουν να υποστηρίζουν ενεργειακά τον πάσχοντα 24 ώρες το 24ωρο μέχρι την επόμενη συνεδρία.

Τα αποτελέσματα είναι τόσο θεαματικά ώστε και άλλα συστήματα χρησιμοποιούν τον εμπορικό όρο Τάχυον χωρίς να υποστηρίζονται με την αντίστοιχη τεχνολογία. Συνήθως είναι συστήματα που κάνουν χρήση συχνοτήτων. 

Είναι θετικό το ότι η Θεραπευτική προσανατολίζεται όλο και περισσότερο σε συχνοτικές θεραπείες (vibrational therapies),π.χ. βιοσυντονισμός , ομοιοπαθητική ,ανθοϊάματα κλπ. Προϋπόθεση να υπάρχει κάποιος που να έχει τη γνώση να διακρίνει ποιά συχνότητα είναι αναγκαία και πόσο θα εκτεθεί κανείς σε αυτή. Το ανάλογο συμβαίνει και με τη συνταγογράφηση ενός φαρμάκου στην δυτική Ιατρική . 

Όλοι γνωρίζουμε την ωφέλεια του ηλιακού φωτός. Χρειάζεται όμως η διάκρισή μας για το πόσο να εκτεθούμε στον ήλιο

Οι εφαρμογές του Τάχυον της ΑΤΤ ανοίγουν μία μόνιμη «πύλη» στην πρωταρχική ενέργεια της Πηγής που περιέχει εν δυνάμει όλο το φάσμα των συχνοτήτων/ενεργειών. Το σώμα είναι αυτό που έλκει, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις απαιτούμενες συχνότητες για να επέλθει η ισορροπία. 

Γι αυτό όπως και στο Ρέϊκι δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί οποιαδήποτε μέτρηση. Επομένως ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο λάθους μια και η θεραπεία δεν εξαρτάται από το θεραπευτή αλλά από το ίδιο το σώμα!

Εστιάζουμε το Τάχυον στην περιοχή του σώματος που παρουσιάζει ανισορροπία ,ανεξάρτητα από την ασθένεια που εκδηλώνεται. Μπορεί κανείς να φορτίσει ενεργειακά την περιοχή και να υποστηρίξει το σώμα να αυτοθεραπευθεί με την πιο εύχρηστη εφαρμογή. Π.χ μία ζώνη για τη μέση, έναν επίδεσμο για τα γόνατα, ένα μικροδίσκο για ένα σημείο πόνου ,ένα κρύσταλλο 8 χιλιοστών για βελονιστικό σημείο κλπ

Ας θυμηθούμε πάλι ότι χαρακτηριστικό του Τάχυον είναι η επαναφορά της Τάξης (υγείας) από το Χάος (ασθένεια)

Η ιδανικότερη εφαρμογή για να βιώσει κανείς το Τάχυον είναι το Κοκούν :
Το Κοκούν περιβάλλει με ένα τρισδιάστατο κουκούλι ενέργειας όλο το σώμα .Η πλέον κοινές αναφερόμενες εμπειρίες είναι ισορροπία, αρμονία και χαλάρωση.

Οι εφαρμογές είναι Τάχυον είναι διαθέσιμες σε όλους όσοι θα ήθελαν να τις δοκιμάσουν.
Άλλος δυναμικός τρόπος να βιώσει κανείς το Τάχυον είναι να λάβει μια συνεδρία από ένα πιστοποιημένο θεραπευτή. Υπάρχουν θεραπευτές με ποικίλο υπόβαθρο (Ιατροί, Φυσικοθεραπευτές, Ρέϊκι Μάστερ ,μασέρ, Ψυχοθεραπευτές, Ολιστικοί θεραπευτές ) ώστε να επιλέξει κανείς ανάλογα με τις ανάγκες του και το προσωπικό του αίσθημα
Από την Αdvanced Tachyon Technologies και το Πανεπιστήμιο UΙSCA (University of Integrated Science California) έχουν σχεδιασθεί δύο σεμινάρια που εστιάζονται στη θεραπεία με δύο διαφορετικούς τρόπους. : 

Το σεμινάριο «Ολιστική Ευεξία και Θεραπεία» (Tachyon Holistic Wellness)για εκπαίδευση θεραπευτή.
Tο σεμινάριο «Η Ποιότητα του Ενός» (Quality of One- Vertical Reality) για προσωπική ανάπτυξη, διαχείριση στρες και διαλογισμό



http://www.tachyon.gr

Η πιο βαθιά επιλογή της Ψυχής μας......!!!

Στον κόσμο τουτον υπάρχει η διττότητα…
Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος εδώ έχει πάντα δύο επιλογές, που επιδρούν στην ελεύθερη Βούληση του, ανάλογα…

Η επιλογή στον κόσμο τούτο, φαίνεται να διακατέχεται από μια ελευθερία να είσαι όπως θέλεις, να πιστεύεις ότι θέλεις, να ακολουθείς όποιον θέλεις…


Φαίνεται ότι ο καθένας επιλέγει την συμπεριφορά του, την πίστη του, τον δρόμο του…Φαίνεται ότι επιλέγει πάντα το καλύτερο...ή νομίζει πως επιλέγει πάντα το καλύτερο…Ανάλογα με τα παιδικά του βιώματα, γίνονται και οι επιλογές του…

Αν ρωτήσουμε χίλιους ανθρώπους, νομίζω ότι δεν θα βρεθεί κανένας που να υποστηρίξει ότι δεν κάνει πάντα το καλύτερο, ή αυτό που νομίζει καλύτερο, για τον Εαυτό του και για τους άλλους…

Ή ακόμα κι αν αφήσει τους άλλους έξω από αυτό το «καλύτερο», δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας που να μην υποστηρίζει ότι έκανε και κάνει το καλύτερο που μπορεί για τον Εαυτό του, την δεδομένη στιγμή.

Έρχεται μετά η Ζωή και αποδεικνύει ότι οι επιλογές μας ήταν τελικά ανούσιες, σε σχέση με αυτό που νομίζαμε σαν καλύτερο…Ότι δεν καταφέραμε να επιλέξουμε με την Ελεύθερη Βούληση, αλλά με αυτό που νομίζαμε σαν ελευθερία…

Η Ζωή αποδεικνύει πως ότι και να επιλέξουμε, ελεύθεροι δεν θα είμαστε τελικά…
Δεσμευόμαστε σε μια πίστη, σε μια ιδέα, σε μια άποψη και αυτό το θεωρούμε ελευθερία…Ότι είμαστε ικανοί να επιλέξουμε ένα από τα δύο, το θεωρούμε ελευθερία…

Ο δρόμος του δύο, είναι τελικά η πιο βαθιά επιλογή της Ψυχής μας, η «περιπέτεια» του να γίνεσαι ξανά Ένα, είναι αυτό που χαρακτηρίζει τούτο το ταξίδι μας.

Αν ποτέ ξυπνήσουμε από το όνειρο του «δύο», τότε ίσως καταφέρουμε να κάνουμε τούτο το ταξίδι συναρπαστικό…

Αλλιώς θα υπάρχουν οι μεν και οι δε…όπως όλα εδώ είναι δύο, δύο πάντα θα είναι και οι επιλογές μας, όσο τις έχουμε ανάγκη για να ζούμε με περισσότερη συνείδηση του διαχωρισμού και λιγότερη συνείδηση του Εαυτού μας…

Οι μεν και οι δε είναι ο δρόμος του «δύο»…Η απώλεια του Είναι δεν εξετάζει ποιος έγινες, ποια πίστη ακολουθείς, ποια ιδέα ενστερνίζεσαι, πως περνάς στην ζωή σου...Ανοίγει μόνο τον Δρόμο σου για να βιώσεις την Ενότητα μέσα στον Εαυτό σου, σαν Στόχος που σε κατευθύνει πάντα στο Ένα ξανά…Γιατί τελικά αυτό είναι που έχεις απολέσει…


Πραγματικά ακόμα και οι ερμηνείες σε τούτον τον κόσμο, διίστανται…όπως ακριβώς και οι απόψεις μας, οι πίστεις μας, οι πεποιθήσεις μας, οι ιδέες μας, οι πράξεις μας…
Η απώλεια ερμηνεύεται σαν κάτι που χάσαμε ή θα χάσουμε και θέλουμε απεγνωσμένα να διατηρήσουμε….

Μια άλλη ερμηνεία της απώλειας όμως μπορεί να είναι ότι ξεχάσαμε το Ουσιώδες μας και κάνουμε κύκλους μέχρι να το ξαναθυμηθούμε…

<<<Όταν θα γίνετε από δύο Ένα και εξομοιώσετε το μέσα με το έξω, το έξω με το μέσα, το ψηλό με το χαμηλό, όταν θα κάνετε το αρσενικό να μην είναι άντρας και το θηλυκό να μην είναι γυναίκα, τότε θα εισέλθετε στο Βασίλειο>>>
Ευαγγέλιο του Θωμά



Βάσω Νικολοπούλου

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ας ζήσουμε τ' όνειρο ~ Let us live the dream......!!!


toxotina73

Ένα παλιό τραγούδι ένα παλιό όνειρο
μια παλιά ελπίδα
έχει την δύναμη
να ταρακουνήσει
εξ θεμελίων τη ζωή μας
όσο γερά στηρίγματα
κι αν έχει...

Κι αν είναι τ' όνειρο καινούργιο
κι αν το φεγγάρι βγήκε απόψε
για μας, ας ζήσουμε τ' όνειρο
όσο λίγο κι αν κρατήσει
ίσως να είναι το τελευταίο μας.

Ίσως να 'ναι το πρώτο
που μπορεί να μας περπατήσει
σε μονοπάτια που δεν έχουμε διαβεί
ούτε στα πιο τρελά όνειρα
του μυαλού μας !!!

Ας ονειρευτούμε απόψε
κι ας ρωτήσουμε την δύναμη
που κρύβουμε όλοι μέσα μας
ως πόσο θ'αντέχουμε
πια είναι τα όρια μας.

Ας δοκιμάσουμε τα θέλω μας
αφήνοντας τα πρέπει
τα όχι και τα δεν
αυτά δεν χωρούν ποτέ σ' ένα όνειρο.

Σαν την φωτιά
που είναι ανεξέλεγκτη χωρίς όρια
πρέπει και κανόνες
που της ανήκει η δύναμη της φλόγας
και μπορεί να ταξιδέψει.

Δίχως οδηγό και πυξίδα
έτσι κι εμείς ας ταξιδέψουμε.

Ας ζήσουμε τ' όνειρο που μας χρωστά η ζωή.


Ποίηση: Μαρία Πεπικίδου
Σεβαστείτε τα πνευματικά δικαιώματα.
Σας ευχαριστώ.

Μην κουραστείς να μ' αγαπάς.....!!!

   Λ. Παππάς
adsdentiste

Αλλάζει ο άνθρωπος ;

Η γνώση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αλλαγή, ακόμη και όσον αφορά τον εαυτό μας.

"Ότι ακούμε είναι μία γνώμη, όχι το γεγονός αντικειμενικά, ότι βλέπουμε είναι μία οπτική γωνία, όχι πάντα η αντικειμενική αλήθεια». (Όπως νομίζουμε, μια και το μυαλό φιλτράρει αυτό που βλέπουν τα μάτια). - Μάρκος Αυρήλιος (Ρωμαίος αυτοκράτορας- Φιλόσοφος).

Τι εννοούμε με την έννοια «αλλαγή» ενός ανθρώπου;
Προφανώς και εννοούμε την αλλαγή της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, δηλαδή των σχετικά σταθερά τρόπων με τους οποίους αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.

Αυτό που θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε είναι ότι όταν ο καθημερινός άνθρωπος γνωρίζει στη ζωή του ένα άτομο, έναν φίλο, ένα σύντροφο, ακόμα και για πολύ καιρό, συχνά συμβαίνει να μην βλέπει όλες τις διαστάσεις της προσωπικότητας του ατόμου αυτού, για τους εξής τουλάχιστον λόγους

Α) Είμαστε επηρεασμένοι από την δική μας οπτική γωνία (προσωπικότητα) στην κρίση του έξω κόσμου. Το μυαλό μας δηλαδή «αναλύει» υποκειμενικά. Μπορεί πχ να έχουμε «μάθει» να θεωρούμε ότι ένας πλούσιος άνθρωπος σημαίνει αυτόματα, ότι έχει κάποιες ικανότητες, ότι είναι δυναμικός ως χαρακτήρας κλπ.

Η αποθηκευμένη αυτή πεποίθησή, επηρεάζει ασυνείδητα το μυαλό μας, στο «φιλτράρισμα» της προσωπικότητας του άλλου και στα συμπεράσματα τα οποία βγάζουμε. Έτσι μπορεί να παραβλέψουμε μία άλλη εκδοχή της προσωπικότητας στο παράδειγμα του πλούσιου ατόμου που γνωρίζουμε, πχ ότι κάποιες φορές οι άνθρωποι επιδιώκουν τον πλούτο ως δύναμη και ως αντιστάθμιση στην προσωπική ανασφάλεια που μπορεί να νιώθουν.

Β) Οι άνθρωποι κρύβουν συχνά αυτό που είναι και αυτό που νιώθουν, επιδιώκοντας να δείχνουν ένα συγκεκριμένο εαυτό προς τους άλλους.

Πολλοί άνθρωποι ως άμυνα, κρύβουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, ακόμη και από δικούς τους ανθρώπους, καθώς έχουν μάθει να νομίζουν ότι στους άλλους αρέσει αυτή η «σκληρή» εικόνα που δείχνουν. Αυτή η συμπεριφορά συνήθως μαθαίνεται από επιδράσεις στην παιδική ηλικία.

Συνήθως οι άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι υπάρχει ο παντοδύναμος, «σκληρός» άνθρωπος, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Μπορεί να βλέπουν κάποιους ανθρώπους από το περιβάλλον τους ως περισσότερο σκληρούς, γιατί βλέπουν με την σειρά τους την εξωτερική συμπεριφορά των γύρω τους, χωρίς να εμβαθύνουν σε αυτήν.

Έτσι τελικά πολλοί άνθρωποι «υποδύονται» έναν ρόλο «σκληρού-δυνατού» προς τους άλλους, ακόμη και προς τον εαυτό τους, ρόλος όμως ο οποίος βαθμιαία τους «κουράζει».

Αυτό που θέλαμε να δείξουμε μέσα από τα παραπάνω παραδείγματα είναι ότι αυτό που βλέπουμε συχνά ως προσωπικότητα των ανθρώπων γύρω μας, δεν είναι συχνά η πραγματική τους προσωπικότητα, αλλά μία της πλευρά, αυτή που δείχνουν προς τα έξω.

Στην δουλειά με έναν ψυχολόγο όμως, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Πεποιθήσεις, αξίες, νοητικά σχήματα φιλτράρονται ξανά, σαν ο άνθρωπος να μην τις έχει αποθηκεύσει.

Οι άνθρωποι πραγματικά λοιπόν αλλάζουν, καθώς μαθαίνουν καταρχήν να εμβαθύνουν σε επιδράσεις που τους έκαναν να δείχνουν μία άλλη προσωπικότητα από αυτό που είναι, προς τα έξω ή και προς τον εαυτό τους. Να μην φοβούνται δηλαδή να «γκρεμίσουν» τις άμυνές τους και να χτίσουν πχ την αυτοεικόνα τους πάνω σε πραγματικές ικανότητες που έχουν, που μπορεί να τις υποτιμούν (πχ την ευαισθησία τους).

Αλλάζει ο άνθρωπος μέσα από τις εμπειρίες της ενήλικης ζωής;
Συχνά οι άνθρωποι ως «καθημερινοί ψυχολόγοι» δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην επίδραση της εμπειρίας στην ενήλικη ζωή, ενώ οι θεμελιώδεις επιδράσεις της στην διαμόρφωση της προσωπικότητας συμβαίνουν στην παιδική και εφηβική ηλικία κυρίως.

Προσπαθώντας να δώσουμε μία απλή και λιγότερο επιστημονική εξήγηση, θα επιστρέψουμε στο παράδειγμα του ατόμου που επιδιώκει την οικονομική δύναμη προκειμένου να νιώσει «δυνατός» ως προσωπικότητα. Το μυαλό μας διαθέτει «άμυνες» που εμποδίζουν να αναλύσουμε αντικειμενικά τον εαυτό μας, να εμβαθύνουμε σε θεμελιώδεις επιδράσεις της παιδικής ηλικίας που μας έμαθαν τους σημερινούς τρόπους συμπεριφοράς μας. 


Έτσι ο άνθρωπος που επιδιώκει την οικονομική δύναμη ως προσωπική δύναμη, συνήθως όσες εμπειρίες και να του τύχουν, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τα βαθύτερα κίνητρα της συμπεριφοράς του, πόσο μάλλον να τα αλλάξει.

Ο άνθρωπος αυτός θα «φιλτράρει» τις διάφορες εμπειρίες σύμφωνα με ότι «εξυπηρετεί» την αυτοεικόνα που έχει φτιάξει και με σκοπό αυτή να μην «πειραχτεί». Δεν μπορεί δηλαδή το μυαλό μας να είναι αντικειμενικό στο φιλτράρισμα της εμπειρίας.

Αντιθέτως, συχνά «απορρίπτει» ασυνείδητα τα ερεθίσματα που έρχονται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις του, ιδιαίτερα όταν αυτές οι πεποιθήσεις του είναι θεμελιώδεις για το πώς βλέπει τον εαυτό του και τον κόσμο.

Η αντίστασή μας στην «αλλαγή»
Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει ότι δώσε μία μάσκα σε έναν άνθρωπο και θα σου μιλήσει πιο ειλικρινά για τον εαυτό του. Ισχύει ότι συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν συχνά πλευρές της προσωπικότητάς τους γιατί νομίζουν λανθασμένα ότι αυτές αποτελούν μειονέκτημα. Μάλιστα, πολύ συχνά προσπαθούν να τις ξεπεράσουν, κρύβοντάς τες με διάφορα «υποκατάστατα» προς τον έξω κόσμο.

Δεν είναι σπάνιο ένας ευαίσθητος άνθρωπος που νιώθει ευάλωτος για παράδειγμα, να γυμνάζει το σώμα του εντατικά για να αντισταθμίσει την αυτοεικόνα του και να νιώσει «δυνατός» ψυχικά. Όμως δεν μπορεί κάτι «εξωτερικό» να επιδράσει σε αυτό που πιστεύει το μυαλό μας για τον εαυτό μας, όσο και να γυμνάσουμε το σώμα μας.

Κάποια δυσφορία με τον εαυτό, κάποιες ανασφάλειες συνεχίζουν να υπάρχουν και να φθείρουν το άτομο, παρότι το περιβάλλον του ατόμου συνήθως δεν τις αντιλαμβάνεται.

Η ανασφάλεια που μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος προέρχεται από παλαιότερες επιδράσεις οι οποίες παύουν όταν «εντοπιστούν» από έναν ειδικό και το μυαλό του τις επανεπεξεργαστεί μέσα από μία εξωτερική, αντικειμενική οπτική γωνία.

Το μυαλό μας μπορεί να έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει φόβους. ανασφάλειές μας κλπ με διάφορους τρόπους, πχ την αναζήτηση «εξωτερικών» τρόπων, ακόμα και υλικών αγαθών που στην κοινωνία μας δείχνουν επιτυχία και δύναμη.

Για να αλλάξει ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι δυνατός, πρέπει κατ αρχήν να το επιθυμεί ο ίδιος να αλλάξει. Πρέπει να παραδεχτεί δηλαδή πρώτα στον εαυτό του ότι κάποιες φορές μπορεί να νιώθει μία έλλειψη ικανοποίησης από τον τρόπο ζωής του, ακόμη και δυσφορία ή άγχος, και ότι αυτό δεν είναι ντροπή, δεν τον μειώνει ως άνθρωπο, και να μην την «κρύβει» από τον εαυτό του, να μη την «αρνείται».

Συχνά οι άνθρωποι δεν παραδέχονται αυτά τα συναισθήματα, διότι νομίζουν λανθασμένα ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον εαυτό τους. Έτσι, μπορεί να ζουν με άγχος πχ για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι να απευθυνθούν σε ειδικό. Και όμως, πάντοτε μπορεί να αλλάξει ο εαυτός μας, όμως μέσα από την βαθύτερη γνώση και κατανόηση του καταρχήν.

Συχνά, οι άνθρωποι θεωρούν ότι δυνατός είναι ο άνθρωπος που τα ξέρει όλα, ακόμη και για τον εαυτό του, κάτι το οποίο με χιούμορ θα λέγαμε ότι «κατασκευαστικά» είναι αδύνατον, αφού γνωρίζουμε μόνο το συνειδητό κομμάτι του μυαλού μας.

Συχνά όμως οι άνθρωποι θαυμάζουν τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, ξεχνώντας ότι ο δεύτερος έμαθε από τον πρώτο και κατόπιν, εξέλιξε τον τρόπο σκέψης του παραπέρα, και με τη σειρά του δίδαξε τον Αριστοτέλη. Σκοπός της μάθησης όμως, και της ψυχολογίας, δεν είναι να πάρει ο άνθρωπος έτοιμη γνώση και οδηγίες, αλλά να μάθει να σκέφτεται με κριτική σκέψη.

Παρότι θα παρομοιάζαμε την ψυχολογία με μαθητεία λοιπόν, συχνά ξεχνάμε ότι όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι υπήρξαν και «μαθητές». Όπως λοιπόν η εκπαίδευση στο σχολείο δεν μειώνει την προσωπική μας «δύναμη» ως άνθρωποι, το ίδιο θα έπρεπε να θεωρούμε και για την ψυχολογία.

Η μάθηση ούτως ή άλλως δεν σταματάει στο σχολείο αλλά συνεχίζεται σε όλη την ζωή, αρκεί να θέλουμε να μαθαίνουμε, διατηρώντας «ανοικτό» το μυαλό μας. Η γνώση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αλλαγή, ακόμη και όσον αφορά τον εαυτό μας. «Σιγουριά», δείχνει ο άνθρωπος που ρωτάει και θέλει να μάθει, όχι αυτός που δεν ρωτά από φόβο μήπως φανεί «αδύναμος». Το τέλειο εξάλλου δεν υπάρχει, μπορούμε όμως συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι και να το πλησιάζουμε όλο και περισσότερο.


Βακόνδιος Νικόλαος
http://www.iatronet.gr