Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Γιατί δίνουμε δώρα ;

  
Το να προσφέρει κανείς δώρα είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία η οποία μάλιστα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Μέσω της κίνησης αυτής προσδιορίζεται το είδος των σχέσεων μεταξύ των ατόμων, ενώ μπορεί να επιτευχθεί η σύσφιξη των δεσμών με τους «σημαντικούς άλλους».

Σύμφωνα με αρκετούς Ψυχολόγους, πολλές φορές, αυτός που επωφελείται από την προσφορά ενός δώρου είναι αυτός που το δίνει και όχι τόσο αυτός που το λαμβάνει.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό συσχετίζεται άμεσα με το για ποιο λόγο κάνουμε δώρα. Εάν, δηλαδή, αγοράζουμε δώρα για να δούμε τον αποδέκτη τους να φωτίζεται και να γεμίζει χαρά, τότε σίγουρα η ικανοποίηση που βιώνουμε εκείνη τη στιγμή είναι αντάξια του κόπου μας.

Εάν βλέπουμε το δώρο ως τυπική κοινωνική υποχρέωση, μέσο προβολής του εαυτού μας ή ίσως και ως έναν τρόπο κάλυψης προσωπικών ενοχών επειδή θεωρούμε ότι δεν συμπεριφερθήκαμε σωστά στο παρελθόν σε αυτόν που έχουμε απέναντί μας (σύντροφο, παιδί, φίλο) τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Τότε, δε μπορούμε να μιλήσουμε για ανιδιοτελή προσφορά, αλλά για ένα «ναρκισσιστικό χτύπημα» (narcissistic hit), όπως το ονομάζει και ο D. Goleman.

Πώς μπορούμε, όμως, να προσφέρουμε δώρα δίχως να περιμένουμε αντάλλαγμα; Η ανιδιοτελής προσφορά δώρων ξεκινά από το κατά πόσο εκείνη τη στιγμή νιώθουμε ότι μοιραζόμαστε ένα κομμάτι του εαυτού μας με τον άλλο, με το κατά πόσο νοιαζόμαστε πραγματικά γι’ αυτόν και με το αν έχουμε διάθεση να αφιερώσουμε ουσιαστικό χρόνο και να βάλουμε αρκετή φαντασία στην επιλογή του δώρου του.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές:


Επέλεξε ένα δώρο που θα δείχνει τα συναισθήματά σου στον αποδέκτη του. Προσπάθησε να μην αγοράσεις κάτι απλά και μόνο επειδή είναι σε προσφορά ή αντίθετα επειδή είναι ιδιαίτερα ακριβό και ανήκει σε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων.

Ψάξε εναλλακτικές και ευφάνταστες λύσεις που θα φανερώνουν πως η χειρονομία σου είναι μοναδική και γίνεται με γνώμονα το νοιάξιμο και το ενδιαφέρον.

Άφησέ το να είναι έκπληξη! Προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι αυτό που χρειάζεται ή που θα ευχαριστούσε το αγαπημένο σου πρόσωπο και μη μπεις στη διαδικασία να το ρωτάς συνέχεια τι θα ήθελε να του φέρουν.


Σκέψου τι δεν θα αγόραζε από μόνος του ο άλλος για τον εαυτό του. Συχνά, πέρα από τα χρηστικά δώρα – τα οποία συνήθως δεν έχουν και τόσο προσωπικό χαρακτήρα γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας (π.χ. καφετιέρα, τηλεόραση..) ή ακόμα και να παρεξηγηθούν (π.χ. ένα βιβλίο μαγειρικής ή κάποιο όργανο γυμναστικής) – υπάρχουν και αυτά που θεωρούνται «μικρές πολυτέλειες» (π.χ. ένα άρωμα, ένα ακόμα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες ανεξάρτητα απ’ το ότι άλλα δέκα ασφυκτιούν στριμωγμένα στο ντουλάπι σου, μια σειρά θεραπειών σε spa, ένα ταξίδι..)

Δώσε σημασία στο περιτύλιγμα! Ο τρόπος με τον οποίο προσφέρουμε το δώρο μας δεν αντικατοπτρίζει μόνο την αισθητική μας, αλλά και το ενδιαφέρον, τον σεβασμό μας και τη σχέση μας με τον άλλο

Αναφορικά με τα δύο φύλα, οι άντρες φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην τιμή και τη χρηστικότητα των δώρων - είτε όταν τα προσφέρουν οι ίδιοι, είτε όταν είναι οι παραλήπτες αυτών - ενώ οι γυναίκες επικεντρώνονται στο συναισθηματικό μήνυμα που περνάει το καθένα από αυτά.

Βέβαια, συνήθως ένα δώρο δεν είναι ποτέ κενό συναισθημάτων, καθώς το να προσφέρεις κάτι αποτελεί από μόνο του μια μορφή επικοινωνίας, ένα είδος μηνύματος. Φαίνεται ότι όσοι συνηθίζουν να επιλέγουν ιδιαίτερα ακριβά δώρα είναι αυτοί που επιθυμούν τον έλεγχο, τον θαυμασμό και την αποδοχή των άλλων.

Όσοι καταφεύγουν σε πρακτικά δώρα, συνήθως είναι αυτοί που κρατούν αποστάσεις στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, θεωρούν την όλη διαδικασία ως «αναγκαίο κακό» ή επιθυμούν να περάσουν κάποιο μήνυμα, όπως για π.χ.

«σου δωρίζω μια ηλεκτρική σκούπα γιατί παραμελείς την καθαριότητα του σπιτιού».

Τα άτομα που δεν λαμβάνουν υπόψη τους το γούστο ή τις επιθυμίες του άλλου, διαλέγουν δώρα που αρέσουν στα ίδια, αδιαφορώντας για τη γνώμη του παραλήπτη τους.

Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο εγωκεντρικούς και άκαμπτους χαρακτήρες.

Τέλος, όσοι εμπιστεύονται μεν το προσωπικό τους γούστο, αλλά σκιαγραφούν και τον χαρακτήρα και τις ανάγκες αυτού που έχουν απέναντί τους, συνήθως επιλέγουν τα πιο ξεχωριστά δώρα που σίγουρα δεν θα μπουν απλώς στο συρτάρι του παραλήπτη τους.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως τα δώρα αντικατοπτρίζουν το είδος και την ποιότητα της σχέσης μας με τους άλλους, ενώ ανάλογα με τις προθέσεις μας τα νοηματοδοτούμε με διαφορετικό τρόπο. Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα πολύ ακριβά και εντυπωσιακά.

Η αξία ενός δώρου είναι η σκέψη και η αγάπη που τα συνοδεύει κι όχι η τιμή του. Δωρίστε, λοιπόν, δώρα από καρδιάς, που θα χαρακτηρίζονται από τη δική σας προσωπική πινελιά!


Παναγιωτουνάκου Ελπίδα
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
http://www.iatronet.gr

Γιατί αγαπάμε λάθος ανθρώπους: Η αλήθεια είναι... μέσα μας.........!!!

            
Πώς γίνεται και ερωτευόμαστε τον λάθος άνθρωπο; Γιατί αφήνουμε τη φαντασία μας να καλπάσει και τον ''πλάθουμε'' όπως θέλουμε εμείς να είναι; Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες των ερωτικών μας επιλογών; Απαντήσεις στα απελπισμένα... θύματα του φτερωτού τοξότη.


Δεχόμαστε καθημερινά mails αναγνωστών στην ενότητα Σεξ και Σχέσεις του in2life, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από το… βασανιστικό ερώτημα ''Γιατί ερωτεύτηκα το λάθος άτομο;''. 
Οι βαθύτερες αιτίες των λανθασμένων ερωτικών επιλογών μας, βασίζονται κατά κύριο λόγο σε μια παραλλαγή του οιδιπόδειου συμπλέγματος, η οποία προκύπτει από τη στέρηση αγάπης που πιθανώς βιώσαμε στην παιδική ηλικία, λένε οι επαΐοντες.

Η ρίζα του κακού

Όποιος δεν έλαβε αγάπη από τους γονείς του, όποιος στερήθηκε στοργής από τη μητέρα του, περιμένει μια γυναίκα που θα είναι το ίδιο όμορφη με αυτήν, δοτική, να αγαπάει μόνο αυτόν και να είναι αιώνια πιστή. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της έλλειψης αγάπης από τον πατέρα προς την κόρη.

Ο σφοδρός έρωτάς μας για ένα άτομο που μόλις έχουμε γνωρίσει, πιθανώς να μην έχει πάντα αίσιο τέλος.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή και ψυχίατρο Ματθαίο Γιωσαφάτ, όταν υπάρχει έντονος έρωτας προς ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχουμε γνωρίσει καλά, τα πράγματα δεν καταλήγουν πάντα έτσι όπως τα είχαμε φανταστεί.

Η μάταιη εξιδανίκευση
Ζούμε για ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό που θα θέλαμε να ζούμε με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. 
Όταν γνωρίσουμε κάποιον που μας ελκύει, θέλουμε και ευελπιστούμε αυτός να έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας αρέσουν και έτσι τον ''πλάθουμε'' σύμφωνα με αυτά, αγνοώντας- άλλες φορές συνειδητά, άλλες όχι - τα στοιχεία του χαρακτήρα του που αποτελούν παραφωνία στον ιδανικό κόσμο που έχουμε δημιουργήσει και στον οποίον βρισκόμαστε μόνο εμείς και αυτός/ή.

''Μέσα από τον έρωτα αναζητούμε διακαώς να βρούμε εκείνο που δεν είχαμε από παιδιά, αδιαφορώντας για το αν ο άνθρωπός μας αισθάνεται βολικά μέσα στο κοστούμι που του ετοιμάσαμε'', αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα ο κ. Γιωσαφάτ.

Η εξιδανίκευση αυτή, αποβαίνει καταστροφική όταν συνειδητοποιήσουμε εν τέλει καθυστερημένα ότι ερωτευτήκαμε τον λάθος άνθρωπο και ενίοτε μπορεί να μετατραπεί σε μίσος ή και επιθετικότητα απέναντί του γιατί διέψευσε τις αρχικές μας προσδοκίες.

Θυμώνουμε μαζί του γιατί μας 'κορόιδεψε', γιατί δεν ταυτίστηκε με αυτό που είχαμε δημιουργήσει στη φαντασία μας για αυτόν, γιατί δεν ταίριαξε με το άψογο ομοίωμά του που είχαμε κατασκευάσει στο μυαλό μας. Πολύ γρήγορα τον απομυθοποιούμε, αρχίζει να μας εκνευρίζει και τότε τα πάντα καταρρέουν.


Ο ανεκπλήρωτος έρωτας
Σε αρκετές περιπτώσεις, το γεγονός ότι ερωτευόμαστε τον λάθος άνθρωπο στηρίζεται στη λογική που λέει πως το ανεκπλήρωτο γίνεται και υπερτιμημένο. Καταλήγουμε να ερωτευτούμε αυτόν ή αυτήν με την οποία δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε κάτι, να κάνουμε τον κύκλο μας μαζί του/της, να ζήσουμε όλα αυτά που θα θέλαμε να ζήσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε.

Επίσης, ερωτευόμαστε τον λάθος άνθρωπο όταν η ερωτική έλξη δεν είναι αμοιβαία και ο άλλος καταλήγει να είναι μαζί μας μόνο και μόνο επειδή γοητεύτηκε από τον έντονο ερωτά μας για αυτόν.

Τον έλκουμε όχι επειδή έχει ενθουσιαστεί με εμάς, αλλά επειδή κολακεύεται και νιώθει σημαντικός από τα ερωτικά συναισθήματα που τρέφουμε για αυτόν, τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι κάτι παραπάνω από έκδηλα.

Στην ουσία, βιαζόμαστε να του ανοιχτούμε και να του προσδώσουμε όσα μας λείπουν, χωρίς να γνωρίζουμε αν πραγματικά ενδιαφέρεται να τα δεχτεί.

Η επιλογή του ιδανικού συντρόφου
Σύμφωνα με τον κ. Γιωσαφάτ, πέρα από τους συνειδητούς παράγοντες που μας οδηγούν στην επιλογή συντρόφου, όπως είναι οι κοινωνικοί και οι προσωπικοί, καθοριστικό ρόλο σε μια επιτυχημένη σχέση παίζει η αρχετυπική σχέση με τη μητέρα, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της γέννησής μας.

Αυτή η σχέση άλλωστε είναι που αναβιώνουμε μέσα στο γάμο ή σε μια σχέση, επισημαίνει.



Νικόλας Γεωργιακώδης
www.in2life.gr
http://www.iatronet.gr

Τα '' μυστικά '' των δώρων....!!!

     
Τι '' κρύβει '' ένα δώρο; Ποια είναι η σημασία του και πώς μπορείτε να το κάνετε ξεχωριστό; Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική αξία ενός δώρου (είτε το προσφέρουμε είτε το δεχόμαστε), η οποία δεν έγκειται στην τιμή του αλλά στη διάθεση και τα συναισθήματα που το συνοδεύουν.

Η βίωση της προσφοράς ενός δώρου

Η προσφορά ενός δώρου συνιστά μια δημιουργική διαδικασία διαντίδρασης και συναισθηματικής επικοινωνίας. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εκφράσουμε συναισθήματα (αγάπη, φιλία, τρυφερότητα, ενδιαφέρον, θαυμασμό, αφοσίωση ή ακόμα και τη συγνώμη μας) αλλά και για να ενισχύσουμε συναισθήματα, τόσο τα δικά μας για τον παραλήπτη, όσο και του παραλήπτη για εμάς.

Η χειρονομία αυτή μας δίνει πολλές φορές τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μηνύματα που δυσκολευόμαστε ή δεν επιθυμούμε να εκφράσουμε λεκτικά : σε αυτές τις περιπτώσεις αφήνουμε το δώρο να ‘μιλήσει’ για εμάς, λειτουργώντας υποκατάστατα ή συμπληρωματικά της λεκτικής μας επικοινωνίας.

Η προσφορά ενός δώρου εμπεριέχει μια δυναμική που μπορεί να προκαλέσει αμοιβαία ευχαρίστηση : όση χαρά, ενθουσιασμό, ευτυχία, αισιοδοξία μπορεί να δώσει στον παραλήπτη, άλλη τόση ικανοποίηση μπορεί να προσφέρει στον δωρητή για τα θετικά συναισθήματα που δημιούργησε το δώρο του.

Επομένως, η ανταλλαγή δώρων ελευθερώνει συναισθήματα, ενδυναμώνει και '' αναζωογονεί '' τις σχέσεις μας με τα άτομα που είναι σημαντικά για εμάς : συντελεί στη βίωση ευχάριστων στιγμών, στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, στην ενίσχυση των δεσμών μας με τους άλλους και στη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων.

Μπορεί, παράλληλα, και να '' ξυπνήσει'' αναμνήσεις, συμβάλλοντας στην αναβίωση ευχάριστων στιγμών του παρελθόντος και στην αποκατάσταση ή αναθέρμανση σχέσεων που είχαν διακοπεί για διάφορους λόγους στο πέρασμα του χρόνου (είτε λόγω παρεξηγήσεων, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω κάποιας άτυχης στιγμής).

Το δώρο, επιπρόσθετα, αποτελεί ένα στοιχείο έκφρασης και προβολής της προσωπικότητας και του εαυτού μας : '' τα αντικείμενα δεν είναι ποτέ πλήρως διαχωρισμένα από τους ανθρώπους που τα ανταλλάσσου '', έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος Μαρσέλ Μως ( Essai sur le don, 1924, Πραγματεία για το δώρο).

Η προσφορά ενός δώρου μας δίνει, επίσης, την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια πιο θετική αντίληψη για τον ίδιο μας τον εαυτό : η ικανοποίηση του παραλήπτη μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι, δημιουργικοί, αποτελεσματικοί και λειτουργεί ως ‘επιβράβευση’, η οποία ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτό - αξία μας.

Επιλέξτε ''έξυπνα'' δώρα

Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για να χαρακτηριστεί ‘επιτυχημένο’ το δώρο μας. Εξάλλου, το να χαρίσουμε σε κάποιον ένα πολύ ακριβό δώρο θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά : να λειτουργήσει, δηλαδή, αγχωτικά, πιεστικά ή ανασταλτικά για τον παραλήπτη, ο οποίος θα μπορούσε να το εκλάβει ως μέσο εντυπωσιασμού, επίδειξη δύναμης ή κίνηση δημιουργίας υποχρέωσης απέναντί μας.

Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να αποδειχτούν σημαντικότερης αξίας από τη χρηματική για τον παραλήπτη του δώρου μας :

Η σκέψη, η έρευνα και ο χρόνος που θα διαθέσουμε για να αναζητήσουμε το δώρο που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του.

Το να συνυπολογίσουμε στη διαδικασία επιλογής του δώρου τις συνήθειές του, τον τρόπο ζωής του, την προσωπικότητά του, τις προτιμήσεις του, προκειμένου ο παραλήπτης να νιώσει ότι η σχέση του μαζί μας είναι ξεχωριστή.

Το γεγονός ότι απλά και μόνο τον σκεφτήκαμε και τον συμπεριλάβαμε στα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας, ότι νοιαζόμαστε γι’ αυτόν.

Η διάρκεια του δώρου μας στο χρόνο, που του προσδίδει συναισθηματική αξία (π.χ. τα οικογενειακά κειμήλια).
Η προσθήκη στο δώρο στοιχείων και από τη δική μας προσωπικότητα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να κάνουμε το δώρο μας να μείνει αξέχαστο στον παραλήπτη.

Το να πρωτοτυπήσουμε, αξιοποιώντας ένα ταλέντο ή μια ικανότητά μας για να δημιουργήσουμε μόνοι μας το δώρο μας : το να κατασκευάσουμε ένα κόσμημα, να φτιάξουμε με τα χέρια μας ένα πλεκτό ρούχο, να ετοιμάσουμε ένα ιδιαίτερο γλυκό, είναι κινήσεις που όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν στον παραλήπτη μεγαλύτερη συγκίνηση απ’ ό,τι ένα αγορασμένο δώρο, αλλά βοηθούν κι εμάς να καλλιεργήσουμε τη φαντασία και την έμπνευσή μας.

Το περιτύλιγμα και ο τρόπος με τον οποίο θα προσφέρουμε το δώρο (π.χ. προσκαλώντας τον σε μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα, επιλέγοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή ή κάνοντάς του έκπληξη) αναδεικνύουν το σεβασμό και την εκτίμησή μας για τον παραλήπτη, αλλά και τη μοναδικότητα του δώρου μας.

Η παρουσία συνοδευτικής κάρτας, μια λεπτομέρεια που συχνά υποτιμούμε αλλά είναι σημαντική για να αποκτήσει ταυτότητα το δώρο μας.

Την ταυτότητα του δώρου την ενισχύει και η φυσική μας παρουσία στην προσφορά του (είναι για παράδειγμα προτιμότερο να παρευρεθούμε – όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες - σε μια σημαντική προσωπική στιγμή του παραλήπτη δίνοντάς του το δώρο, να προσφέρουμε οι ίδιοι μια ανθοδέσμη ή ένα κουτί γλυκά παρά να τα στείλουμε απρόσωπα μέσω ενός καταστήματος).

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γενναιοδωρία είναι μια αρετή που δε συνδέεται απαραίτητα με την υψηλή οικονομική κατάστασή μας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις σχέσεις μας δεν προέρχεται από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά από τη ‘φτώχεια’ συναισθημάτων.

Ας μην επιτρέψουμε, επομένως, στην έλλειψη χρημάτων να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για την προσφορά δώρων στους αγαπημένους μας, αφού, καλλιεργώντας τη συναισθηματική μας γενναιοδωρία, μπορούμε όλοι μας να βιώσουμε τη δημιουργική αλληλεπίδραση με τους άλλους που δίνει αυτή η διαδικασία.

Κλείστε το δώρο σας σε ένα στολισμένο πακέτο, συνοδέψτε το με τη θετική σας ενέργεια και τα συναισθήματά σας και αφήστε το να δράσει ''ευεργετικά'' στις σχέσεις σας!

Δηλάκη Γεωργία
Κοινωνιολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας
http://www.iatronet.gr/

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

8 βήματα για '' ανεβασμένη '' διάθεση.......!!!

          
Φαίνεται πως η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση καθώς και να συντελέσει στην αύξηση ''ενέργειας'' που νιώθει κάποιος.


Αυτό που έχει συμβεί στους περισσότερους είναι (ασυναίσθητα) να χρησιμοποιούν τη διατροφή ως καταφύγιο για να ξεχάσουν τον πόνο τους ή/και να νιώσουν καλύτερα σε περιόδους έντονου άγχους.

Σχεδόν όλοι μπορούν να φέρουν στη μνήμη τους σκηνές που μια σοκολάτα τους '' παρηγορεί '' όταν κάτι τους στενοχωρήσει…από αυτό και μόνο μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η διάθεσή μας επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές, επομένως η διατροφή σχετίζεται με τη διάθεση.

Μήπως όμως ισχύει και το αντίστροφο; Δηλαδή μήπως και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή μας και το επίπεδο ''ενέργειας'' μας;

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η απάντηση του παραπάνω ερωτήματος είναι καταφατική. Δηλαδή, φαίνεται πως η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση καθώς και να συντελέσει στην αύξηση 'ενέργειας' που νιώθει κάποιος.

Οι μηχανισμοί που η διατροφή το επιτυγχάνει είναι πολύπλοκοι. Συνοπτικά, επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου μας (βελτιώνοντας τη διάθεση μας), παρέχει επαρκή ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ρυθμίζει το μεταβολισμό για την όσο το δυνατό αποδοτικότερη παραγωγή ενέργειας και συντελεί στη σταθεροποιήση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Βεβαίως δεν πρέπει κάποιος να παρασυρθεί σε υπερβολικές προσδοκίες και να θεωρήσει ότι τρώγωντας κάποιο τρόφιμο θα '' μεταμορφωθεί '' σε υπεράνθρωπο…άλλωστε ο Ποπάι που το κατάφερνε αυτό, τρώγωντας σπανάκι, είναι μοναδικός !

Έτσι εφαρμόζοντας απλές πρακτικές το επίπεδο της διάθεσης και η αίσθηση της '' ενέργειας '' μπορούν να βελτιωθούν αισθητά !!

Διαλέξτε τους σωστούς υδατάνθρακες: οι υδατάνθρακες είναι από τις πιο παρεξηγημένες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών, καθώς έχουν δαιμονοποιηθεί και πολλές ''μαγικές δίαιτες '' συστήνουν την (σχεδόν) πλήρη εξαφάνιση τους από την διατροφή.

Φυσικά αυτό δεν ισχύει, αρκεί να επιλέξουμε τους σωστούς!!! Οι υδατάνθρακες 'ανεβάζουν' τη διάθεση μας διότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ουσίας (νευροδιαβιβαστής) που βελτιώνει τη διάθεση μας. Αυτό το επιτυγχάνουν διότι αυξάνουν τα επίπεδα της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της 'ανεβαστικής' σεροτονίνης.

Προσοχή όμως… οι απλοί υδατάνθρακες (π.χ ζάχαρη) θα αυξήσουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου, τα οποία, στην συνέχεια θα πέσουν ταχύτατα με αποτέλεσμα να νιώσετε '' πεσμένοι '' !! επομένως επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως) τα οποία περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, θα αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης χωρίς να σας ρίξουν, αφού πέπτονται πιο αργά και έτσι τα επίπεδα του σακχάρου διατηρούνται σταθερά!

Φάτε πρωινό για να έχετε μια καλή μέρα: έχει πάει αργά το μεσημέρι και νιώθετε άδειοι, χωρίς ενέργεια, είστε νευρικοί και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε για να κάνετε και τις απλούστερες εργασίες σας… αν αυτό σας συμβαίνει τότε ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που δεν τρώνε πρωινό ούτε ενδιάμεσα γεύματα και έτσι μοιραία τα επίπεδα του σακχάρου πέφτουν με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χάλια.

Για αυτό φροντίστε να βάλετε το πρωινό στη ζωή σας, καθώς και μικρά γευματίδια μέσα στην ημέρα. Έρευνες δείχνουν ότι το πρωινό (εκτός της ρύθμισης του βάρους) συντελλεί στην καλύτερη εκπλήρωση πνευματικών εργασιών, στη βελτίωση της μνήμης και σε μια πιο ήρεμη διάθεση.

Το Α και το Ω-3 για την διάθεση σας: τα περίφημα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι κυρίως γνωστά για την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Εκτός από αυτό τον ρόλο, είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου, ενώ φαίνεται πως επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μέσω νευροδιαβιβαστών.

Έτσι μην τρώτε ψάρι μόνο το καλοκαίρι στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι. Φροντίστε να τρώτε 2 φορές εβδομαδιαία ψάρια όπως τσιπούρα, σαρδέλα, σολωμό για να προσλαμβάνετε τα τόσο υγιεινά ω-3.

Οι (ξηροί) καρποί της καλής διάθεσης: μπορεί η καλύτερη πηγή ω-3 να είναι τα ψάρια αλλά τα συναντάμε και σε κάποιους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια. Οι ξηροί καρποί είναι μια θρεπτικότατη επιλογή, αρκεί να είναι όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστοι.

Προτιμήστε, λοιπόν, ανάλατα και μη καβουρδισμένα αμύγδαλα, φουντούκια κλπ. Εκτός από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, περιέχουν και μαγνήσιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό.

Διαλέξτε άπαχο κρέας: αυτή είναι μια σύσταση που όλοι την γνωρίζουν. Όλοι έχουν ακούσει ότι το άπαχο κρέας (πουλερικά χωρίς δέρμα, άπαχο χοιρινό και μοσχάρι) είναι προτιμότερο από τα πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος, διότι δεν περιέχει τόσα πολλά ανθυγιεινά λιπαρά.

Εκτός από το θέμα των λιπαρών το άπαχο κρέας θα εφοδιάσει τον οργανισμό μας με πληθώρα συστατικών που συντελλούν στην καλή διάθεση και διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας. Στο άπαχο κρέας περιέχεται τυροσίνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει τα επίπεδα 2 ακόμα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο: της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης.

Αυτές οι ουσίες αυξάνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης. Επίσης το κρέας είνα άριστη πηγή σιδήρου, σε περίπτωση έλλειψης του οποίου, ένα από τα συμπτώματα είναι η κόπωση. Τέλος περιέχει και τη σημαντική βιταμίνη Β12, η οποία απαντάται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, και η οποία, εκτός των άλλων, φαίνεται να έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Αυτές οι ουσίες αυξάνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης. Επίσης το κρέας είνα άριστη πηγή σιδήρου, σε περίπτωση έλλειψης του οποίου, ένα από τα συμπτώματα είναι η κόπωση. Τέλος περιέχει και τη σημαντική βιταμίνη Β12, η οποία απαντάται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, και η οποία, εκτός των άλλων, φαίνεται να έχει αντικαταθλιπτική δράση.


Αυτές οι ουσίες αυξάνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης. Επίσης το κρέας είνα άριστη πηγή σιδήρου, σε περίπτωση έλλειψης του οποίου, ένα από τα συμπτώματα είναι η κόπωση. Τέλος περιέχει και τη σημαντική βιταμίνη Β12, η οποία απαντάται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, και η οποία, εκτός των άλλων, φαίνεται να έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Πράσινο, το χρώμα της ελπίδας: και της καλής διάθεσης, θα μπορούσε να συμπληρώσει κάποιος. Τα πράσινα λαχανικά είναι απαραίτητα για την υγεία μας και όχι μόνο. 

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, εκτός από τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, τη ρύθμιση των λιπιδίων, βοηθούν και στη διατήρηση της ενέργειας και της καλής διάθεσης μέσα στην ημέρα μέσω της ρύθμισης των επιπέδων του σακχάρου.

Επίσης είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης που η έλλειψη της συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Μη λέτε το νερό νεράκι: η επαρκής πρόσληψη νερού συντελλεί στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης, ακόμα και ήπιας, οι ρυθμοί σωματικής λειτουργίας πέφτουν και το αίσθημα της κόπωσης και της κακουχίας κάνουν την εμφάνισή τους.

Εκτός από το νερό την κατάσταση υδάτωσης θα τη βελτιώσουν και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λόγω του υψηλότατου ποσού νερού που περιέχουν.

Καφεϊνη για γρήγορη τόνωση: ένας ωραίος καφές είναι ότι πρέπει για να τονωθεί κάποιος κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής και απαιτητικής καθημερινότητας. Καταρχήν η διαδικασία του να κάτσει κάποιος να απολαύσει έναν καφέ είναι από μόνη της χαλαρωτική και αναζωογονητική.

Επιπρόσθετα η καφείνη αποτελεί διεγερτική ουσία που αυξάνει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση. Προσοχή όμως γιατί υπερβολική πρόσληψη μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, ζάλη και υπερδιέγερση. Εκτός από τον καφέ, καφεϊνη περιέχεται και στο τσάι και στο κακάο.

Σε καιρούς δύσκολους, όπως οι σημερινοί, που η καθημερινότητα είναι ένας αγώνας δρόμου και που οι υποχρεώσεις 'τσακίζουν' τη διάθεση η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο. Σύμμαχο όχι μόνο πρόληψης ασθενειών αλλά και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Σημαντικό στοιχείο της ποιότητας ζωής αποτελεί η ευεξία, τόσο η σωματική όσο και η ψυχολογική. Για αυτό ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, κοιμηθείτε επαρκώς και βάλτε λίγο κίνηση στη ζωή σας. Εκτός από καλές αιματολογικές εξετάσεις θα δείτε και ένα πιο πλατύ χαμόγελο να διαγράφεται στο πρόσωπό σας!


Μπελέκος Βασίλης MSc
Κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος
http://www.iatronet.gr

Η ΤV καθορίζει τις σκέψεις σου.....!!!

H δύναμη της αγκαλιάς.....!!!

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ξεπερνώντας τους φόβους μας.....!!!

                        
Στην εποχή που ζούμε υπάρχει μία φυλακή για δισεκατομμύρια κόσμο στον πλανήτη. Μια φυλακή που δεν έχει τοίχους, συρματοπλέγματα, δεσμοφύλακες και φυσικά εμπόδια.

Αλλά είναι η πιο αποτελεσματική φυλακή σε όλο τον κόσμο. Λίγοι είναι αυτοί που δραπετεύουν από αυτήν αλλά αυτοί που το κάνουν, ανακαλύπτουν αληθινή και μόνιμη ελευθερία. 

Η φυλακή αυτή βρίσκεται στο μυαλό μας. Είναι μια φυλακή που μας συγκρατεί από πρωτοβουλίες, εμποδίζει το ταλέντο να εξελιχθεί και την δυνατότητα της έκφρασης, και περιορίζει την ανάδειξη όλης της δυνατότητας μας σαν ανθρώπινα όντα.

Αυτή η φυλακή είναι ο φόβος. Οι ζωές μας ελέγχονται από τον φόβο περισσότερο από όσο γνωρίζουμε. Ο φόβος ελέγχει τις επιλογές που κάνουμε, τις συνήθειές μας, και την μοίρα μας. 

Εχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες απειλές στην ανθρωπότητα στην σημερινή εποχή μέσα από πολλές εκφράσεις. Η τρομοκρατία έχει γίνει ο κύριος φόβος παντού. 

Πολλά γεγονότα τρομοκρατικών εκδηλώσεων, πολέμων, εγκλημάτων μας δειχνουν πως ο φόβος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τους ισχυρούς να συμπεριφέρονται απάνθρωπα και απελπισμένα. Ο φόβος της ζωής αποτρέπει τους περισσότερους από εμάς από το να ζούμε.

Οι περισσότεροι ανθρώποι σκέφτονται την ασφάλεια περισσότερο από την ευκαιρία. Φαίνεται ότι φοβούνται περισσότερο την ζωή από τον θάνατο.

Ο φόβος όταν είναι πολύ μεγάλος στην καθημερινότητά μας μας γεμίζει άγχος και φοβίες. Για άνθρωπους με τέτοιες αρρώστιες η φυλακή του φόβου μοιάζει σαν θανατική καταδίκη. 

Οι ζωές τους ελέγχονται πλήρως από τον φόβο, και κάνουν την ζωή δυσάρεστη και την καθημερινότητα ένα μαρτύριο. Ευτυχώς αυτό δεν είναι και ο πιο συνηθισμένος φόβος. Ο πιο άσχημος φόβος είναι αυτός που όλοι έχουμε αποδεχτεί επειδή είναι και ο πιο συνηθισμένος.

Είναι αυτή η συνήθεια που έχουμε όλοι να βλέπουμε τα αρνητικά πράγματα στην ζωή και όχι τα θετικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την συνήθεια να μιλούν για καταστροφή και αποτυχία. Συχνά οι σκέψεις μας είναι αρνητικές και κατα 90% εκφράζονται σε αρνητικές καταστάσεις ενώ μόνο το 10% είναι θετικές και πάνω σε θετικά πράγματα.

Υπήρξαν κάποιοι από εσάς με καταπληκτικές επιχειρηματικές ιδέες. Αυτό που σας κρατάει από την πραγματοποίησή τους είναι ο φόβος. Πολύς κόσμος σκέφτεται τα στατιστικά και πόσες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν κάθε χρόνο ή τι θα σκεφτούν οι άλλοι εάν αποτύχετε ή εάν παρατήσετε την δουλειά σας. 

Ο φόβος ότι δεν θα μπορείτε να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας, ο φόβος ότι θα μείνετε άνεργοι, ότι θα απολυθείτε, ή ότι θα μείνετε χωρίς δουλειά σας κρατάει πίσω. Ο φόβος κρατάει πολύ κόσμο πίσω από το να κάνει πράγματα που δεν ευχαριστιέται και πολλές φορές δεν του προσφέρουν και αρκετά χρήματα. 

Ο φόβος να μην χάσετε μια δουλειά που έχετε έστω και αν σας κόψαν τον μισθό και δεν μπορείτε να επιβιώσετε γιατί όλοι οι άλλοι γύρω σας δεν έχουν δουλειά.

Ο φόβος του να πάρουμε ρίσκα εμποδίζει τον περισσότερο κόσμον απροχωρήσει στην ζωή του. Το ρίσκο μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ένα μελλοντικό γεγονός αλλά παίρνεται τώρα. Εάν προστείνετε σε κάποιον να σας παντρευτεί υπάρχει το ρίσκο να σας πει όχι, εάν σας αρέσει μια γυναίκα και φοβάστε να της το πείτε είναι γιατί φοβάστε να πάρετε το ρίσκο, γιατί φοβάστε την πιθανή απόρριψη.Ακόμα και όταν αγαπάμε κάποιον φοβούμαστε να του το πούμε μήπως φανούμε αδύναμοι στα μάτια του.

Παρόλα αυτά εάν θέλετε να ζήσετε μια γεμάτη ζωή πρέπει να πάρετε τα ρίσκα της αποτυχίας. Αρχίζουμε να ζούμε μόνο όταν σταματάμε να φοβόμαστε και εκεί αξίζει να πάρουμε κάθε ρίσκο στην ζωή.
Ο φόβος θα σας παραλύσει εάν δεν τον αντιμετωπίσετε. Θα σας σταματήσει από το να ζήσετε την ζωή σας όπως την επιθυμείτε. Αναγνωρίστε τον και κατακτήστε τον αλλιώς θα σας σταματήσει να ζείτε μια ζωή μια ζωή που επιθυμείτε. 
Παίρνετε κουράγιο, δύναμη και αυτοπεποίθηση κάθε φορά που κοιτάτε τους φόβους σας κατάματα και τους αντιμετωπίζετε. Πρέπει να προκάλείτε τους φόβους σας και να κάνετε πράγματα που νομίζετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε.

Ο καθένας έχει φόβους από το παρελθόν που τον εμπόδισαν να πραγματοποιήσουν πράγματα. Θυμηθείτε πως αισθανθήκατε μέσα από αυτό αλλά και το αποτέλεσμα που είχε στην περαιτέρω ζωή σας. 

Σας εμπόδισε από κάτι για το οποίο ακόμα και σήμερα βλέπετε ότι εάν το κάνατε ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά; Τελικά μετά από κάποιο χρόνο συνειδητοποιείτε ότι τελικά δεν ήταν και τόσο μεγάλη η πρόκληση; 

Πολεμώντας τους φόβους είναι σαν να πολεμάμε το σκοτάδι. Ο τρόπος για να ξεπεράσουμε τους φόβους μας είναι να τους κυριεύσουμε. Αντιδράστε στους φόβους σας και συνεχίστε να αντιδράτε. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε πως να κατακτήσετε τους όβους σας.

Αρχίσετε την επιχείρηση που θέλετε, σπουδάστε αυτό που πραγματικά θέλετε χωρίς να αναλογιστείτε τι θα μπορούσε να γίνει, κάνετε ότι θέλετε να κάνετε. Ισως να αποτύχετε αλλά ίσως πετύχετε. Αν δεν τ κάνετε ποτέ σίγουρα θα χάσετε για πάντα την ευκαιρία της επιτυχίας. 

Δεν υπάρχει παρελθόν ή μέλλον. Μόνο το παρόν υπάρχει και τώρα είναι η στιγμή να κάνετε το επόμενο βήμα σε κάθε φόβο σας αλλιώς θα ζήσετε μία ζωή που ακόμα και άν είναι σε ήρεμα νερά όταν φτάσει προς το τέλος της να σας αφήσει με μια ανεκπλήρωτη αίσθηση. 

Την αίσθηση ότι δεν κάνατε ότι μπορούσατε να κάνετε, δεν προκαλέσατε τους φόβους σας και δεν πήρατε τα ρίσκα που θα μπορούσατε να πάρετε για να είναι η ζωή σας διαφορετική σήμερα. Θα μείνετε για πάντα με το ερωτηματικό του εάν.

Θυμηθείτε ότι όσο ασφαλής και να αισθάνεστε μέσα από τους φόβους σας μία κοινή μοίρα μας περιμένει όλους μας. 
Ο θάνατος. Παίρνοντας ή όχι ρίσκα στην ζωή θα έρθει αυτή η στιγμή και για εσάς. Θα πεθάνετε όπως όλοι. Οπότε τι όφελος έχει να ζείτε μια ζωή κάτω από φόβο και που είναι εξαιτίας αυτού να ζήσετε πιο κάτω από τις δυνατότητές σας. Χρησιμοποιήστε την ζωή σας σοφά. Ελευθερώστε το μυαλό σας από τον φόβο και την ανησυχια και δεχτείτε τις προκλήσεις. 

Ο σκοπός του ανθρώπου είναι να εξελιχθεί και να γευτεί την ζωή στο έπακρον με όλες τις προκλήσεις τις και το μόνο που θα έπρεπε να φοβάστε είναι ότι δεν θα ακολουθήσετε αυτόν τον θείο νόμο και θα χάσετε μια ζωή που φεύγει γρήγορα. 

Αντί να φοβάστε αγαπήστε και έχετε πίστη σε αυτήν την θεική πορεία της ανθρώπινης φύσης σας. Πίστεψτε σε εσάς και στον Θεό και οι φόβοι σας θα εξαφανιστούν για πάντα.



Ιστορία των Σούφι......!!!

Κάποτε ένας μεγάλος βασιλιάς μάζεψε τους σοφούς της αυλής του και τους είπε :

«Φτιάχνω ένα πολύ όμορφο δαχτυλίδι. Έχω το πιο όμορφο διαμάντι του κόσμου. Θέλω όμως να βάλω μέσα στο δαχτυλίδι ένα μήνυμα το οποίο θα μου φανεί χρήσιμο σε καιρό απόλυτης και μεγάλης απελπισίας. Το μήνυμα πρέπει να είναι μικρό για να χωράει κάτω από το διαμάντι.

Ήταν όλοι τους σοφοί και σπουδαίοι επιστήμονες. Έψαξαν τα βιβλία τους, σκέφτηκαν, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι. O βασιλιάς είχε έναν γέρο υπηρέτη που ήταν σαν πατέρας του. Η μητέρα του βασιλιά πέθανε πολύ νέα κι από τότε τον πρόσεχε ο γέρος αυτός υπηρέτης. Ο βασιλιάς έτρεφε απέραντο σεβασμό και αγάπη γι΄αυτόν.

Ο υπηρέτης, λοιπόν, είπε του βασιλιά : «Δεν είμαι σοφός, ούτε επιστήμονας, ούτε καν σπουδαγμένος. Αλλά ξέρω το μήνυμα που ψάχνεις-γιατί υπάρχει μόνο ένα μήνυμα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να στο δώσουν. Μπορεί να σου δοθεί μόνον από έναν μυστικιστή, από έναν άνθρωπο που έχει συνειδητοποιήσει τον εαυτό του. Στην μακρόχρονη παραμονή μου στο παλάτι γνώρισα λογιών λογιών ανθρώπους.

Κάποτε ένας τέτοιος φωτισμένος μυστικιστής ήταν προσκαλεσμένος του πατέρα σου και ήμουνα στις διαταγές του όλο το διάστημα που έμεινε εδώ. Όταν έφευγε, σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης μου έδωσε αυτό το μήνυμα», και ο υπηρέτης το έγραψε σε ένα μικρό κομματάκι χαρτί, το τύλιξε και είπε του βασιλιά : «Μην το διαβάσεις, μόνο κρύψτο μέσα στο δαχτυλίδι. Άνοιξε το μόνο όταν όλα τα άλλα που έχεις δοκιμάσει έχουν αποτύχει, όταν βλέπεις ότι δεν υπάρχει καμμία άλλη διέξοδος».

Και σύντομα ήρθε για τον βασιλιά μια τέτοια ώρα.

Ο βασιλιάς έχανε το βασίλειό του, εχθροί τον κυνηγούσαν κι αυτός κάλπαζε απελπισμένος πάνω στο άλογό του προσπαθώντας να σώσει τη ζωή του. Ήταν μόνος, οι εχθροί πίσω του, αναρίθμητοι. Έφτασε σ΄ ένα μέρος που ήταν αδιέξοδο. Δεν μπορούσε να πάει ούτε μπροστά , ούτε πίσω.
Ξαφνικά, θυμήθηκε το δαχτυλίδι. Το άνοιξε, έβγαλε το χαρτί το οποίο απλά έγραφε:

«Και αυτό θα περάσει».
Καθώς διάβαζε, έμεινε σιωπηλός. Όλα σιώπησαν, μέσα του και γύρω του. «Κι αυτό θα περάσει». Και πέρασε. Όλα περνούν, τίποτα δε μένει το ίδιο. Οι εχθροί που τον κυνηγούσαν, πρέπει να χάθηκαν στο δάσος ή να πήραν λάθος κατεύθυνση. Έπαψαν να τον κυνηγούν. Ο βασιλιάς ήταν ευγνώμων και στον υπηρέτη και στον άγνωστο μυστικιστή.

Αυτές οι λίγες λεξούλες αποδείχτηκαν θαυματουργές.

Ξανάβαλε το χαρτάκι μέσα στο δαχτυλίδι του, μάζεψε τα στρατεύματά του και κατάφερε να κυριέψει πάλι το βασίλειό του.
Όταν έμπαινε θριαμβευτής στην πρωτεύσουσά του, αισθανόταν μεγάλη υπερηφάνεια. Όλοι γιόρταζαν ανά την επικράτεια, παντού ακούγονταν μουσικές και ο κόσμος χόρευε στους δρόμους. Ο πιστός υπηρέτης περπατούσε δίπλα του ανάμεσα στη συνοδεία του. Του είπε:

«Αυτή η στιγμή είναι επίσης κατάλληλη: ξαναδιάβασε το μήνυμα ». Ο βασιλιάς ξαφνιάστηκε. «Τι εννοείς; Τώρα είμαι νικητής, οι υπήκοοί μου πανηγυρίζουν. Δεν βρίσκομαι σε απόγνωση. Δεν βρίσκομαι σε μια κατάσταση που να μοιάζει αδιέξοδη». 

Ο γέρο-υπηρέτης απάντησε: «Άκου. Αυτό είπε ο φωτισμένος εκείνος άνθρωπος και σε μένα τότε: αυτό το μήνυμα δεν είναι μόνο για ώρες απόγνωσης και απελπισίας. Δεν είναι μόνο για όταν αισθάνεσαι ή είσαι νικημένος. Είναι, επίσης, και για όταν είσαι θριαμβευτής. Όχι μόνο για όταν είσαι ο τελευταίος αλλά και για όταν είσαι ο πρώτος.».

Και ο βασιλιάς άνοιξε το δαχτυλίδι, διάβασε πάλι το μήνυμα. «Και αυτό θα περάσει», και ξαφνικά η ίδια σιωπή μέσα του. Τα πλήθη εξακολουθούσαν να πανηγυρίζουν και να χορεύουν. Η υπερηφάνεια, η έπαρση, το εγώ του είχε εξαφανιστεί.

Όλα περνούν. Ζήτησε από τον υπηρέτη του να έρθει και να καθίσει μαζί του και τον ρώτησε: « Υπάρχει τίποτα άλλο; Όλα περνούν. Το μήνυμά σου με βοήθησε αφάνταστα».
Ο πιστός υπηρέτης μίλησε ξανά:

« Το τρίτο πράγμα που ο σοφός εκείνος άνθρωπος είπε ήταν: θυμήσου, κάθε τι περνάει, όλα περνούν.
Μόνο εσύ παραμένεις, εσύ παραμένεις για πάντα ως μάρτυρας, ως παρατηρητής». Όλα περνούν, εσύ παραμένεις. Εσύ είσαι η πραγματικότητα, όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ένα όνειρο, μία ψευδαίσθηση. Υπάρχουν όμορφα όνειρα, υπάρχουν τρομαχτικοί εφιάλτες. Αλλά δεν έχει σημασία εάν είναι όνειρο ή εφιάλτης. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι αυτός που βλέπει το όνειρο. Αυτός που βλέπει, ο παρατηρητής, είναι η μοναδική πραγματικότητα.

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΦΙ - (κατά άλλους έχει βουδιστική προέλευση)


Η αγάπη είναι ενέργεια που ενώνει.....!!!

Η αγάπη είναι ενέργεια που ενώνει και λειτουργεί το σύμπαν κύτταρα μας, τα όργανα μας, το σώμα μας. Τα αρνητικά συναισθήματα μας εμποδίζουν να συγχωρήσουμε, να απαλλαγούμε από το παρελθόν, μας κλείνουν την καρδιά μας, μας αφαιρούν τη δυνατότητα να αγαπάμε και να μας αγαπούν.

Τα αρνητικά συναισθήματα μας αφαιρούν τη δυνατότητα του Δημιουργού, ο δημιουργός δημιουργεί, μόνο όταν είναι στο παρών (τα αρνητικά συναισθήματα, δεν μας έχουν αλυσοδεμένους μόνο στο παρελθόν αλλά και με το συνεχή φόβοτου μέλλοντος), αλλά και μας στερούν την αγάπη που είναι η δύναμη της δημιουργίας.

Είμαστε κατασκευασμένοι από το δημιουργό μας, να λειτουργούμε μόνο με αγάπη, διαφορετικά κόβουμε τη σύνδεση μαζί Του, το σώμα μας μπαίνει σε ζωώδη κατάσταση μάχης ή φυγής και αρρωσταίνουμε. 

Στο άρθρο αυτό περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πως από πρίγκιπες γινόμαστε τέρατα και τι επιπτώσεις έχει αυτό στο σώμα μας.
Συνειδητοποιήστε το ή θα είμαστε άνθρωποι κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίωση του Δημιουργού μας, θα ζούμε ευτυχισμένοι, υγιείς και η ζωή μας θα είναι ένα θαύμα ή θα μετατρεπόμαστε από πρίγκιπες που είμαστε προορισμένοι,σε βάτραχους, σε τέρατα, σε άλογα ζώα (ζώα χωρίς λογική), θα αρρωσταίνουμε και θα ζούμε δυστυχισμένοι. 

Ξυπνήστε συνειδητοποιείστε τι είσαστε το εγώ σας, η ψευδαίσθηση για το τι είστε σας δημιουργεί όλα τα προβλήματα σας, μετανοήστε αλλάξτε το νου σας, είμαι δίπλα σας για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον πραγματικό εαυτό σας και να πετάξετε.

Τα παγιδευμένα αυτά συναισθήματα μας δημιουργούν πόνο, δυσλειτουργία στα όργανα του σώματος μας και στη συνέχεια ασθένεια. Το χειρότερο όμως μας εξασκούν σημαντικότατη επιρροή στον τρόπο που σκεπτόμαστε, της επιλογές που κάνουμε αλλά και το στρες που εκδηλώνουμε. 

Αν διακατεχόμαστε από αρνητικά συναισθήματα τα οποία δονούνται σε κατώτερες συχνότητες έλκουμε αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα διότι δονούνται στις ίδιες συχνότητες.

Επίσης τα καταπιεσμένα αρνητικά συναισθήματα που είναι αρνητικές ενέργειες συγκεντρώνονται γύρω από την καρδιά μας, δημιουργούν τοίχο γύρω από την καρδιά μας, και μας μπλοκάρουν να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη, όταν δεν δίνουμε και παίρνουμε αγάπη χάνουμε τα πάντα ζωή σημαίνει αγάπη. 
Μπορούμε να απαλλαγούμε από τα αρνητικά συναισθήματα στα βιβλία μου, στα σεμινάρια μου, στην ιστοσελίδα μου www.afotopoulos.gr, στις εκπομπές μου, στην επικοινωνία συνεχώς μαζί σας, σας παρέχω όλα τα εργαλεία ν' απαλλαγείτε από όλα τα βαρίδια του παρελθόντος και να πετάξετε από υγεία και χαρά,είμαι πάντα δίπλα σας,
με άπειρη χωρίς όρους αγάπη.

Αλέξης Φωτόπουλος
Συγγραφέας Spiritual Healer

Πώς να είναι η Ελευθερία ?

Αν παρακολουθήσουμε την ζωή, από την στιγμή που γεννηθήκαμε, θα δούμε ότι όλη της η έκφανση ήταν μια ατέλειωτη σκλαβιά...

Δεν νομίζω κανένας άνθρωπος, που δεν έχει εμβαθύνει στην Ύπαρξή του, να νιώθει ελεύθερος, βαθιά και ουσιαστικά, αλλά γίνονται μικρά μικρά γεγονότα για να μας δείξουν πως είναι να είσαι ελεύθερος...να μας θυμίσουν την Αγάπη. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπερνάνε αυτήν την αίσθηση, που κατάφεραν να βιώσουν έστω και για μία στιγμή, μετά μπαίνουν πάλι σε διαδικασίες σκλαβιάς, λες και είναι η προδιαγεγραμμένη πορεία της ζωής των ανθρώπων...Κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει...

Από τα παιδικά μας χρόνια ήδη, έπρεπε να τοποθετούμε την ύπαρξή μας σε δεδομένα καλούπια ορίων, να κάνουμε αυτό ή εκείνο, να γίνουμε έτσι ή αλλιώς, όλα βάσει ενός σχεδίου που είχε όρους και προδιαγραφές...
Χωρίς να μας ρωτήσει κανείς, μας ενέταξαν σε μια θρησκεία, σε μια ηλικία που ο Θεός ήταν το μεγαλύτερο μέρος της Ύπαρξής μας, η Ουσία μας...Μετά, δεν είχαμε κανένα περιθώριο να τον αφήσουμε να ζήσει μέσα μας ελεύθερος...Μάθαμε να τον φοβόμαστε... για να τον αναζητήσουμε σαν Αλήθεια, ούτε λόγος...
Χωρίς να μας γνωρίσουν πρώτα σαν Όντα, μας χαρακτήρισαν, μέσα από μια συγκριτική διαδικασία...

Όνομα, επώνυμο και μαζί και ο χαρακτήρας, που διαφοροποιείται, λένε, σύμφωνα με το φύλο μας...Πλάκα έχει, όταν βγεις από το καλούπι τούτο...αν τα καταφέρεις δηλαδή...

Μετά, χωρίς να λάβει κανείς υπόψη του την ιδιοσυγκρασία μας, τα ταλέντα μας, τα χαρίσματά μας, μας έστειλαν σχολείο για να πάρουμε γνώσεις, που ζήτημα είναι αν περιέχουν έστω και ένα γραμμάριο αλήθειας, ζήτημα είναι αν κατάφεραν, έστω για λίγο, να μας θυμίσουν τι σημαίνει να Είσαι Άνθρωπος, ζήτημα είναι αν μας βοήθησαν στην διαχείριση των συναισθημάτων μας...

Και ήρθε η ώρα του επαγγέλματος...Σπουδές για να γίνουμε σπουδαίοι άνθρωποι, να αποκτήσουμε πτυχίο που θα μας επιβεβαίωνε την σπουδαιότητά μας, ένα τρέξιμο αγωνίας και φόβου, μήπως δεν τα καταφέρουμε τελικά να γίνουμε σπουδαίοι...

Και να μετά και η οικογένεια...Να παντρευτούμε, να κάνουμε παιδιά, να τα βάλουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε μια θρησκεία, σε ένα σχολείο, σε ένα πανεπιστήμιο, να τα κάνουμε ίδιους σπουδαίους ανθρώπους, σαν και εμάς...

Ευτυχισμένους και πλήρεις, γιατί θα είχαν όλα όσα είχαν οι γονείς μας, όσα είχαμε κι εμείς, ίσως και λίγο περισσότερα, όσα δηλώνουν την σπουδαιότητά των ανθρώπων...

Η λοξοδρόμηση από όλα τούτα, πληρώνεται με έλλειψη αποδοχής, έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού...

Όλη αυτή η προδιαγεγραμμένη πορεία δημιούργησε κοινωνίες άστοργες, αφιλόξενες, αδιάφορες, εχθρικές...

Αυτή η σπουδαιότητα που θέσαμε σαν στόχο, δεν έχει την παραμικρή κατεύθυνση Ελευθερίας, όσο για την Αγάπη, την περιορίσαμε στην συναισθηματική μας μοναξιά…Να έχουμε παρέα στον πόνο, για να ξεχνιέται…
Όταν προδιαγράφεται η Ζωή, αρχίζει η Ανθρώπινη Ύπαρξη και συρρικνώνεται μέσα μας και ανθίζει ο νους μας….Βάζει πιο σταθερά κάγκελα στην φυλακή μας…
Συγκρίνει, χωρίς να έχει ιδέα ότι συγκρίνει σκλάβους και όχι Ανθρώπους…

Η μοίρα του σκλάβου όμως, είναι μια αλυσίδα…Όσο εργατικός και να είναι, ελεύθερος δεν θα είναι ποτέ! Όσο πειθήνιος και να είναι στους κανόνες της σκλαβιάς του, ποτέ δεν θα νιώσει αυτήν την αίσθηση της Ύπαρξής του και της πιο βαθιάς της Θέλησης να Είναι Ανθρώπινο Ον, μέσα στην Ζωή και τον ίδιο του τον Εαυτό…

Οι επαναστάσεις του θα είναι σύντομες και ανούσιες, γιατί έχει αποκτήσει την ιδιότητα του σκλάβου, οπότε αυτό που κάνει είναι να επιμηκύνει λίγο την αλυσίδα του, θεωρώντας ότι κατάκτησε την ελευθερία του…

Η ιστορία της ανθρωπότητας όμως αποδεικνύει ότι ακόμα και τούτη η ελευθερία έχει προδιαγραφές…

Όμως κανείς δεν αναρωτιέται αν είναι πλήρης και ευτυχισμένος μέσα στην Ζωή του…Αν έχει αποκτήσει όλα όσα του έχουν προδιαγράψει, τότε συνεχίζει να περιφέρεται μέχρι εκεί που φτάνει η αλυσίδα του, αγνοώντας ότι αυτή μικραίνει κάθε φορά και περισσότερο, μέχρι να τον φτάσει στα όριά του να την δει…
Και τότε? Τι γίνεται τότε?
Αν γνώριζε ο ελέφαντας την Δύναμή του, σιγά που θα καθόταν δεμένος !
Όμως δεν είναι αστείο? Μαζέψαμε εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές για την κατάργηση της κατάστασης «τσίρκο», γιατί λυπόμαστε τα δεμένα ζώα, χωρίς να καταφέρουμε να ρίξουμε ούτε μια ματιά στην τόσο ίδια κατάσταση μέσα στην ίδια μας την ζωή…

Πως αξίζει να Ζει μια Ανθρώπινη Ύπαρξη?

Βάσω Νικολοπούλου