Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ο διαλογισμός και η προσευχή βελτιώνουν τον εγκέφαλο....!!!

           
Βουδιστές μοναχοί και Καθολικές καλόγριες ενισχύουν την εγκεφαλική τους δύναμη μέσω του διαλογισμού και της προσευχής. Όμως, εκτός αυτών, ακόμα και άθεοι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της πίστης, σύμφωνα με διάσημο νευροεπιστήμονα.

Στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Πώς ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σου», ο Άντριου Νιούμπεργκ υποστηρίζει πως ο διαλογισμός και η συστηματική προσευχή βοηθούν την ηρεμία και τη συγκέντρωση του εγκεφάλου.

Σαρωτές εγκεφάλου δείχνουν ότι ο διαλογισμός μεταβάλλει την αρνητική διάθεση, ενισχύει τα τμήματα που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και το αίσθημα της συμπόνιας, ενώ ηρεμεί τις περιφέρειες του φόβου και του άγχους. 



«Είτε ο διαλογιστής πιστεύει στο υπερφυσικό, είτε είναι άθεος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αυξάνεται η συμπόνια, που διδάσκει σχεδόν κάθε θρησκεία, και μειώνονται τα αρνητικά συναισθήματα», αναφέρει ο συγγραφέας.
Νευροθεολογία
Ο κ. Νιούμπεργκ τόνισε πως η νευροθεολογία, με την οποία ασχολείται στην Πανεπιστημιακή κλινική της Πενσυλβάνια, μελετά το ρόλο του εγκεφάλου στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και θέλει να ρίξει φως στο ό,τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των πιστών, όταν προσεύχονται.

Η επιστήμη και η θρησκεία θεωρούνται πολλές φορές δύο αντίθετες έννοιες, καθώς η μία απορρίπτει την άλλη. Όμως, ο κ. Νιούμπεργκ, γιατρός και καθηγητής ακτινολογίας, ψυχολογίας και θρησκευτικών σπουδών δε βλέπει κάποιον λόγο που δε μελετούνται μαζί. 

«Οι δύο πιο ισχυρές δυνάμεις της ανθρώπινης ιστορίας είναι η θρησκεία και η επιστήμη. Υπάρχουν δύο πράγματα που μας βοηθούν να οργανώσουμε τον κόσμο μας και να τον κατανοήσουμε. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να τα φέρουμε μαζί και να τα μελετήσουμε με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο;» επεσήμανε ο ίδιος.

Οι άθεοι θεωρούν πως οι μοναχοί και οι καλόγριες είναι χαμένοι στην προσευχή και την πίστη, την οποία χαρακτηρίζουν ως μια ψευδαίσθηση. «Αν δεις τον εγκέφαλο μίας καλόγριας που νιώθει την παρουσία του Θεού στο δωμάτιο, το μόνο που θα δεις είναι τι συμβαίνει στον εγκέφαλό της την ώρα που αισθάνεται τη θεϊκή παρουσία. 


Μπορεί η όλη διαδικασία στο εσωτερικό του εγκεφάλου να γίνεται από τον ίδιο τον εγκέφαλο ή ο εγκέφαλος να είναι αποδέκτης πνευματικών φαινομένων», τόνισε ο συγγραφέας, του οποίου η έρευνα δείχνει πως οι σύντομες προσευχές αφήνουν ελάχιστα κατάλοιπα στον εγκέφαλο, σε αντίθεση με το διαλογισμό.

«Δεν προσπαθώ να τεκμηριώσω αν υπάρχει ή όχι θρησκεία. Λέω ότι οι άνθρωποι είναι θρησκευόμενοι. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς τους επηρεάζει η πίστη τους», πρόσθεσε.

Μία άλλη άποψη που ο Νιούμπεργκ θέλει να απομυθοποιήσει είναι πως υπάρχει ένα μοναδικό θεϊκό σημείο στον εγκέφαλο που ευθύνεται για τη θρησκευτική πίστη. «Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο που «ξυπνά» κάθε φορά που σκεφτόμαστε το Θεό», σημείωσε. Στο βιβλίο του, ο Νιούμπεργκ αναφέρει πως ο διαλογισμός ενεργοποιεί το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου, που δημιουργεί και ενσωματώνει όλες τις απόψεις για το Θεό και ηρεμεί την περιοχή της αμυγδαλής στο διεγκέφαλο, τη συναισθηματική περιοχή που δημιουργεί εικόνες μιας θεότητας και υποσκιάζει τη λογική.

«Ακόμη και 10 με 15 λεπτά διαλογισμού φαίνεται πως έχουν θετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία, τη χαλάρωση και την ψυχική υγεία», σημειώνεται στο βιβλίο. 

 
Ο Νιούμπεργκ, που μεγάλωσε σε μία εβραϊκή οικογένεια και έχει μελετήσει διάφορες θρησκείες, υπογράμμισε πως «το έργο του μπορεί να βοηθήσει πιστούς και άθεους να κατανοήσουν τα θρησκευτικά αισθήματα, τα οποία είναι από τα πιο δυνατά και περίπλοκα των ανθρώπων».

www.kathimerini.gr

Γιατί πρέπει να διαλογιζόμαστε ;

                       
Το δικαίωμα της γέννησης
Ας φανταστούμε τη στιγμή που κάτι γεννιέται, εμφανίζεται, έρχεται στον κόσμο, είτε ένα μωρό, ένα ζώο, ένα φυτό ή κάτι άλλο. Οποιοδήποτε είδος κι αν είναι, η φυσική κατάσταση όλων έχει κάτι κοινό που μας ελκύει. 


Ανεξάρτητα από τον τόπο γέννησής μας, το χρώμα μας, τις δυσκολίες από τη γέννησή μας, τις ασθένειες, τις αναγκαιότητες από το ότι γεννηθήκαμε σε μια οικογένεια ή χώρα πλούσια ή φτωχή, από το ποια ήταν η κατάσταση κατά τη γέννηση, έχουμε όλοι αυτό το ίδιο πράγμα στο νου μας. 

Κανείς δεν έρχεται στο κόσμο χωρίς αυτό το πράγμα. 
Είναι, επίσης, η εμπειρία που έχουμε όταν βλέπουμε κάτι νεογέννητο. Όλοι έχουμε γεννηθεί με το ίδιο αυτό "πράγμα", που δεν έχει όνομα, που είναι, όμως, κοινό σε όλους και 
που μας θέλγει. 

Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται για τον θάνατο, ούτε είναι η χαρά του πατέρα και της μητέρας, κατά τη γέννηση του παιδιού τους. Είναι αυτό που νιώθουμε όταν βλέπουμε ένα καινούργιο πράγμα, χωρίς να ξέρουμε τι είναι. Να βρει κανείς αυτή την κατάσταση, είναι το δικαίωμά μας από τη γέννηση. Παρ' όλο που έχουμε πάρει πολλά από τους γονείς μας, αυτά δεν μας έχουν δώσει το δικαίωμα γέννησης. 

Ούτε πρόκειται για ένα κοινωνικό δικαίωμα, γιατί δεν το έχουμε λάβει από κανέναν άλλο. Είναι δικό μας, αποκλειστικά σε μας ανήκει το να ξαναβρούμε αυτό το πολύτιμο πράγμα, που το έχουμε ανάγκη και που το έχουμε χάσει. 

Όσο δεν το ξαναβρίσκουμε δεν θα είμαστε ευτυχείς. Δεν είναι χαμένο, έχει παραπέσει και δεν είναι πια στη θέση του. Αυτό το δικαίωμα γέννησης είναι ανεξάρτητο από την αντίληψή μας. 

Καθώς, ούτε το έχουμε δει, ούτε το έχουμε ακούσει, είναι πέρα από κάθε αντίληψη ή κάθε εμπειρία. Αλλιώς θα ήταν ψευδαίσθηση. Ήταν ήδη εκεί, προτού ακόμα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα όργανα αντίληψης. Ομοίως δεν μπορεί να εξηγηθεί με λέξεις ή με εικόνες.

Ορισμός του διαλογισμού
Ο "διαλογισμός" είναι αυτός που μας επιτρέπει να ξαναβρούμε αυτήν την κατάσταση, να ξαναβρούμε το δικαίωμα γέννησης. 


Με τον ίδιο τρόπο που είμαστε ανυπόμονοι να βρούμε κάτι που το έχουμε χάσει, θα πρέπει να είμαστε, επίσης, ανυπόμονοι να ξαναβρούμε αυτό το δικαίωμα. 

Ο "διαλογισμός" είναι η αναζήτηση κάποιου πράγματος που ανήκει μόνο σε μας, που πρέπει να προσπαθήσουμε να το ξαναβρούμε και να προσπαθήσουμε να μην το ξαναχάσουμε. Είναι σαν υπενθύμιση από καιρό σε καιρό, που γίνεται όλο και συχνότερα και η οποία, χάρη στις επαναλήψεις, γίνεται όλο και εντονότερη στη ζωή μας. 

Ο "διαλογισμός" δεν είναι η προσευχή, γιατί δεν ακούμε τίποτε απ' έξω, είτε πρόκειται για το Θεό, έναν αρχηγό, ένα δάσκαλο, τους γονείς μας κτλ. Είναι μια πολύ προσωπική αποκάλυψη ενός πλούτου, που βρίσκεται μέσα μας.

Η "συγκέντρωση" είναι μια άλλη έννοια, η τεχνική που χρησιμοποιούμε για να συγκεντρώσουμε το νου μας, για να εστιάσουμε και να επικεντρώσουμε την εργασία έρευνας, αποφεύγοντας οτιδήποτε δεν είναι αναγκαίο στην έρευνα.

Ορισμός της Ντυάνα
Πρόκειται, εδώ, για έρευνα, αποκάλυψη και βίωση με κάτι που είναι τόσο καλά εγκαταστημένο μέσα σε αυτό το πράγμα, που καμιά αμφιβολία δεν στέκει. Είναι αυτό που στην ινδουιστική σκέψη αποκαλείται ντυάνα και για το οποίο μιλάμε. 


Η λέξη "méditer = διαλογίζομαι" προέρχεται από τα ελληνικά και τα λατινικά και σημαίνει αναλογίζομαι. Άρα δεν μπορούμε να σκεπτόμαστε κάτι που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λέξεις. Δυστυχώς, η λέξη "ντυάνα" έχει μεταφραστεί στη Δύση με τη λέξη "διαλογισμός".

Γιατί πρέπει να διαλογιζόμαστε ;
1. Για να ξαναβρούμε το δικαίωμα γέννησης.


Είναι φυσικό ότι δεν θα πρέπει να το χάσουμε και να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε αυτή την κληρονομιά, που είναι μέρος της γέννησής μας.

Η κληρονομιά αυτή δεν έχει όνομα, δεν τη λάβαμε ούτε

από τους γονείς μας ούτε από τους φίλους μας. Αλλά είναι αυτός ο κόσμος, η παιδεία που λάβαμε και οι γονείς μας, που είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι έχουμε απομακρυνθεί από αυτό το βασικό δικαίωμα.

2. Για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής, την ύπαρξη και συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους, όποιοι κι αν είναι.

Δεν πρόκειται για μεταβολή του χαρακτήρα μας. Η συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είμαστε.

3. Για να σταθεροποιήσουμε το νοητικό μας, για να το απελευθερώσουμε από την ευχαρίστηση και απ' το βάσανο, απ' την αιτία δηλαδή για την οποία χάσαμε το δικαίωμα γέννησης μέσα μας.


Σε πείσμα των γονιών ή των δασκάλων μας, είναι εξ' αιτίας της ύπαρξης, που οδηγούμαστε στην απώλεια αυτού του δικαιώματος.

Επηρεαζόμαστε τόσο πολύ απ' αυτό που λαμβάνουμε απ' τους άλλους, που χάνουμε την ίδια μας τη θέαση του κόσμου. Ξεχνάμε την ύπαρξη του δικαιώματος της γέννησής μας. Φταίει το ίδιο μας το νοητικό.

Πως είναι το νοητικό μας ;
Το νοητικό μας ταλαντεύεται συνεχώς μεταξύ της χαράς και του πόνου. Επιπλέον, συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι η ευχαρίστηση που μειώνει τη λύπη και ότι δεν ξέρουμε ούτε πόσο χρόνο, ούτε προς ποια κατεύθυνση μας οδηγεί αυτό
το νοητικό.

Παρ' όλα τα πλούτη, κατά βάθος είμαστε ανικανοποίητοι. Αισθανόμαστε ότι κάτι μας λείπει. Δεν πρέπει να ρίχνουμε το φταίξιμο ούτε στους γονείς, ούτε στους φίλους, ούτε και στο κοινωνικό περιβάλλον, γιατί κάνουμε το ίδιο στους άλλους. Σε τέτοιο μάλιστα σημείο, που έχουμε την εντύπωση ότι υπάρχει μόνο ο εμπειρικός κόσμος.

Ο "διαλογισμός" μας βοηθά να σταθεροποιούμε το νοητικό μας, να μειώσουμε την έλξη που ασκεί ο κόσμος στο νοητικό μας και να αποφεύγουμε την επίδραση των συνεχών αλλαγών στο νοητικό μας.

4. Για να βρούμε την αιτία για την οποία γεννηθήκαμε, βρισκόμαστε σ' αυτόν τον κόσμο με τρόπο που το αίσθημα της έλλειψης, της μη ικανοποίησης εξαφανίζεται.


Καθώς η εμπιστοσύνη στην ίδια μας την ύπαρξη σταδιακά εξαφανίζεται, όσο επηρεαζόμαστε από την εμπειρία των άλλων, ανακαλύπτουμε με τα χρόνια ότι κάτι μας λείπει.

5. Για να ελαττώσουμε την ταχύτητα των αντιδράσεών μας απέναντι στον εξωτερικό κόσμο.
Οι αλλαγές στο νοητικό μας είναι τόσο γρήγορες, που αντιδρούμε πριν ακόμα καλά καλά σκεφτούμε, χωρίς αληθινά να ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. 


Δεν καταλαβαίνουμε πάντοτε, αλλά παρ' όλα αυτά αντιδρούμε. Ο εξωτερικός κόσμος, εξάλλου, δεν θέλει να ελαττώσουμε αυτή την ταχύτητα. Το δικαίωμα γέννησής 
μας είναι το σημείο αναφοράς μας. 

Πρέπει, λοιπόν, να διαλογιστούμε για να αποφεύγουμε τις υπερβολές, έτσι ώστε οι αντιδράσεις μας να ανταποκρίνονται στη δοθείσα κατάσταση. 

Η νοητική κατάσταση έχει μεγάλη επίδραση στο σώμα και στην υγεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία το νοητικό περνά από τη μια κατάσταση στην άλλη, τόσο το σώμα πρέπει να προσαρμόζεται. 

Το σώμα, όμως, δεν είναι τόσο ταχύ όσο το νοητικό. Αυτό μπορεί να επιφέρει σωματική ασθένεια. Το σώμα και το νοητικό πρέπει να είναι συγχρονισμένα.

6. Για να γίνει θεσμός ο καθημερινός διαλογισμός.

7. Για να επιτείνουμε το σημείο αναφοράς που αποτελεί το δικαίωμα γέννησής μας.

Η σταθερότητα επιτρέπει να αντιμετωπίζει κανείς δυσκολίες και καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, να καλούμε αυτή τη δύναμη μέσα μας που μας επιτρέπει να κυβερνούμε τη ζωή μας.

http://www.yogaonline.gr
http://www.drosostalida.com

Τα οφέλη του Γέλιου στο σώμα μας και την ψυχολογία μας.....!!!

                 
Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο !
Τη λαϊκή σοφία έρχονται να υποστηρίξουν ευρήματα της σύγχρονης επιστήμης, αλλά και των προσωπικών εμπειριών των μελών των Κλαμπ Γέλιου.

Τα προσωπικά οφέλη γίνονται όλο και πιο εμφανή με το πέρασμα του χρόνου. Οι μεγαλύτερες αλλαγές συμβαίνουν στους τομείς στους οποίους το άτομο έχει ανάγκη για θεραπεία περισσότερο. 


Η λίστα που ακολουθεί βασίζεται σε σχόλια δεκάδων χιλιάδων μελών των Κλαμπ Γέλιου ανά τον κόσμο, και περιλαμβάνει κατηγοριοποιημένα τα οφέλη που έχει το 
γέλιο στη ζωή τους.

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΣΑΝ ΑΕΡΟΒΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Το γέλιο όπως συμβαίνει στα Κλαμπ Γέλιου είναι μια διασκεδαστική και απλή μορφή άσκησης που σε κάνει να νιώθεις καλά. 


Μπορεί να αποτελέσει μια καλή προπόνηση χωρίς κόπο 
και ιδρώτα. Ενδείκνυται για άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, εκείνους που βρίσκονται καθηλωμένοι στο κρεβάτι ή 
σε αναπηρικό καροτσάκι και τους ηλικιωμένους. 

Με είκοσι λεπτά γέλιου το πρωί, γεμίζουμε ενέργεια για 
όλη τη μέρα που ακολουθεί.

«Η συμμετοχή στο Κλαμπ Γέλιου μου παρέχει μια καρδιακή άσκηση χωρίς να χρειάζεται να ντύνομαι ανάλογα ή να ιδρώνω.»

«Δεν νιώθω σα να προπονούμαι αλλά το σώμα μου νιώθει πολύ καλύτερα».

Το γέλιο χρησιμοποιεί πάνω από τους μισούς μας μυς και γυμνάζει το στομάχι, τους κοιλιακούς, τη μέση και τους μυς της λεκάνης.

«Μπορώ να νιώσω τη διαφορά στους μυς του προσώπου μου. Έφυγαν κάποιες ρυτίδες. Οι τονωμένοι μυς του προσώπου μου με κάνουν να δείχνω πολύ νεότερη.»

«Είμαι φανατικός της άσκησης, αλλά αυτή είναι η μοναδική μορφή άσκησης που παρέχει ένα εσωτερικό μασάζ της πεπτικής οδού και των εσωτερικών οργάνων όπως το συκώτι, η σπλήνα, το πάγκρεας, τα νεφρά και τα επινεφρίδια».

Το γέλιο είναι η μοναδική δραστηριότητα που κάνει μασάζ και δημιουργεί κυκλοφορία στο λεμφικό μας σύστημα, κάτι που είναι ζωτικό για ένας υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και για την καταπολέμηση του καρκίνου.

ΝΟΗΤΙΚΑ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
• Το γέλιο κάνει ευκολότερη την αντιμετώπιση της ζωής και των προκλήσεών της.

• Μας τοποθετεί έντονα στην παρούσα στιγμή. Η ικανότητα να ζούμε τη ζωή πλήρως και να βρισκόμαστε στο «τώρα» είναι τόσο σημαντική, γιατί μόνο στο «τώρα» μπορούμε να εμπειρευτούμε πλήρως τη χαρά.

• Το γέλιο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις συγκρούσεις καλύτερα γιατί μας δίνει μια πιο ισορροπημένη προοπτική. 


Τα προβλήματα μοιάζουν λιγότερο φορτισμένα και ισχυρά. Τα διάφορα θέματα που προκύπτουν μας αγγίζουν, αλλά 
δε μας κυριεύουν. Εάν είμαστε σε θέση να γελάμε με τα προβλήματα, τότε αυτά φθίνουν. 

Ακόμα και ενοχλητικά χαρακτηριστικά ατόμων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, ξαφνικά μοιάζουν λιγότερο σημαντικά και γίνονται ανεκτά (και γιατί όχι, συμπαθητικά), όταν γελάμε με την ενόχλησή μας για αυτά.

Προσοχή! Δεν γελάμε εις βάρος του ατόμου, αλλά αλλάζουμε την προσέγγισή μας σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας ενοχλούν σε αυτό!

• Το γέλιο μας κάνει να νιώθουμε καλά, γιατί εξουδετερώνει επώδυνα συναισθήματα όπως φόβο, θυμό, ανία, απελευθερώνοντάς τα. 


Αυτή η απελευθέρωση μπορεί να παρεμποδίσει ή και να σταματήσει τις αψιμαχίες, να εξομαλύνει τις εντάσεις και 
να μας βοηθήσει να δούμε και να κατανοήσουμε την οπτική γωνία των άλλων ανθρώπων.

• Το γέλιο μας κάνει γενναιόδωρους, σε βαθμό που απολαμβάνουμε περισσότερο να δίνουμε, από το να λαμβάνουμε. Μας ανυψώνει ψυχολογικά και κάνει τη ζωή μας άξια να τη ζούμε.

• Το γέλιο μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, μειώνοντας το στρες και την ένταση.

• Απολαμβάνουμε την παρέα των άλλων ανθρώπων περισσότερο από ποτέ άλλοτε.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Όταν οι άνθρωποι γελούν μαζί σε μια ομάδα, δημιουργείται θετική ενέργεια από όλη την ομάδα, η οποία πηγάζει από θετικές σκέψεις, αισθήματα και συναισθήματα. 


Εξουδετερώνονται κυριολεκτικά τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις. Το ανιδιοτελές, ελεύθερο από σκέψεις γέλιο και η μη επικριτική επικοινωνία με τα άλλα μέλη της ομάδας δημιουργεί ένα πεδίο πνευματικής ενέργειας που οδηγεί σε συναισθήματα χαλάρωσης και ανάτασης.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ
• Το γέλιο μετουσιώνει τη συστολή μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ασφαλείς και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.


• Όταν κάνουμε κάποιον να γελάσει, εκείνος με τη σειρά του μας προσφέρει το δώρο του να νιώθουμε πνευματώδεις.


• Το γέλιο μας κάνει να νιώθουμε άνετα σε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι παρελθοντικές ή παρούσες αμήχανες 

στιγμές εξατμίζονται.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Είναι δύσκολο να παραμένεις σε σύγκρουση με κάποιον 

ενώ γελάς. Τα παιχνίδια επιβολής μας κάνουν να εστιάζουμε στις ανάγκες μας και να αγνοούμε τις ανάγκες των άλλων. 
Το γέλιο δίνει ένα σταδιακό τέλος σε αυτό το παιχνίδι κυριαρχίας.

• Το γέλιο μας επιτρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί ο ένας 

με τον άλλο. Δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας όπου τα οποιαδήποτε ζητήματα μοιάζουν λιγότερο σημαντικά. 

Μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε πιο ελεύθερα, γιατί σκεφτόμαστε πιο καθαρά και δημιουργικά όταν γελάμε.

• Όταν γελάμε μαζί με άλλους είμαστε διασκεδαστικοί και παρέχουμε καλή παρέα. Τακτικές δόσεις γέλιου και παιχνιδιού μας κάνουν να είμαστε ερωτευμένοι με τη ζωή 

και τους άλλους ανθρώπους χωρίς κόπο.

• Το γέλιο μας κάνει πιο αρεστούς γιατί μειώνει την τάση 

μας να νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, κρίνοντας και αναλύοντας τους άλλους.

• Όταν γελάμε μαζί με άλλους, η επίκριση και ο σαρκασμός εξατμίζονται. Είμαστε σε θέση να τους επιτρέπουμε να είναι οι εαυτοί τους και τους χαιρόμαστε περισσότερο γι’αυτό.

• Το γέλιο είναι ένα μονοπάτι προς την ανιδιοτελή αγάπη. 

Η αγάπη που βασίζεται σε νοητικές λειτουργίες θέτει πάντα όρους, είναι ιδιοτελής. Η αγάπη που έρχεται από την καρδιά είναι ανιδιοτελής. 

Οι ποιότητες ανάπτυξης δεσμών που φέρει το γέλιο, μας επιτρέπουν να νιώθουμε τέτοια συναισθηματική θαλπωρή, που θέλουμε να είμαστε και φυσικά, αλλά και πνευματικά, κοντά στους άλλους.

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
Είμαστε πλάσματα της συνήθειας, και συχνά συμπεριφερόμαστε με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση 

με την αυτoεικόνα μας. 

Το γέλιο επιτρέπει να αποπρογραμματίσουμε τις αυτόματες μας αντιδράσεις.
 
Ένα παράδειγμα είναι να γελάει κανείς, αντί να νευριάζει, 

με έναν υψηλό λογαριασμό πιστωτικής κάρτας. 

Αναγνωρίστε τους στρεσσογόνους παράγοντες της ζωής σας, οι οποίοι παραδοσιακά σας προκαλούσαν νεύρα, και σχεδιάστε μόνοι σας ασκήσεις γέλιου, που θα απο-προγραμματίσουν τις αυτόματες ή υποσυνείδητές αντιδράσεις σας.
 
 Ελένη & Βασιλική Σκρέκου
Για τη ΜΚΟ Χαρούμενος Πλανήτης
http://www.drosostalida.com
 

Ρέικι για την ισορροπία της ψυχής και του σώματος....!!!

              
Η μέθοδος θεραπείας Ρέικι ανακαλύφθηκε από τον Ιάπωνα Μικάο Ουσούι γύρω στο 1922.


Θεωρείται ότι του αποκαλύφθηκε μέσα σε μια ροή πνευματικού φωτός, που τον διαπέρασε από την κορυφή του κεφαλιού, στο ιερό όρος του βουδισμού Κουράμα, μετά από μία περίοδο προσευχής και νηστείας 21 ημερών. 


Ο ίδιος συνδύασε αυτην την ενέργεια, την οποία φαίνεται πως έλαβε ως μύηση, με σανσκριτικά σύμβολα και αντίστοιχα μάντρα.

Η μέθοδος θεραπείας Ρέικι έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και το Τσι Κουνγκ, ένα σύστημα τεχνικών, που αποβλέπουν στο να ελέγχουμε 

την κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα μας.

Η λέξη '' Ρέικι'' μεταφράζεται συνήθως ως '' ζωτική συμπαντική ενέργεια ''.

Αποτελείται από δύο κινέζικα ιδεογράμματα (κάντζι), το '' Ρέι ''  και το '' Κι ''. Το ιδεόγραμμα '' Ρέι '' μπορεί να σημαίνει το συμπαντικό, το άγιο, το πνευματικό, τη δωρεά, το αόρατο πνεύμα, ενώ το '' Κι '', 
το πνεύμα, την ψυχή, την καρδιά, τον σκοπό, τη διάθεση, την ιδιοσυγκρασία ή 
την ατμόσφαιρα ως ποιότητα που περιβάλλει κάτι.Ανάλογα με τα συμφραζόμενα, το κάθε κινέζικο ιδεόγραμμα ερμηνεύεται διαφορετικά. Στον συγκεκριμένο συνδυασμό, το ‘Ρέι’ φαίνεται να σημαίνει την πρωταρχική πηγή ενέργειας του σύμπαντος, ενώ το ''Κι '' τη ζωτική ενέργεια που διαπερνά και εμψυχώνει τα πάντα. 

Η έννοια της συμπαντικής ενέργειας και η θεραπεία μέσω αυτής προϋπήρχαν στους ανεπτυγμένους πολιτισμούς της αρχαιότητας. 


Το Ρέικι θεωρείται ότι επανασυνδέει τη δική μας ζωτική ενέργεια με την πρωταρχική πηγή ενέργειας του σύμπαντος.

Πρόκειται για ένα σύστημα (αυτο)βοήθειας, που μας μαθαίνει, όπως επαληθεύεται στην πράξη, να (ξανα)βρίσκουμε την ισορροπία μέσα μας και να (ξαν)αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Πώς μπορούμε όμως να περικλείσουμε την έννοια της πρωταρχικής πηγής της ενέργειας, η οποία είναι κάτι το άπιαστο, το απροσδιόριστο ίσως, μέσα σε έναν ορισμό, που διέπεται και οριοθετείται από την πεπερασμένη λογική;


Σύμφωνα και με τον Γάλλο ψυχοθεραπευτή και Δάσκαλο 

του Ρέικι, Πατρίς Γκρο, κατ΄αυτόν τον τρόπο διατρέχουμε 
τον κίνδυνο να περιορίσουμε κάτι, του οποίου η βαθύτερη ουσία υπάγεται στο απεριόριστο και απόλυτο.

Κάτι που επιβεβαιώνει και ο Δάσκαλος της βουδιστικής παράδοσης Σαντιντέβα, δηλώνοντας ότι η απόλυτη αλήθεια βρίσκεται έξω από τα όρια της νόησης, η οποία μπορεί να έχει μόνο μία σχετική οπτική αυτής της απόλυτης αλήθειας.


Στο ίδιο πνεύμα, ο Δάσκαλος του Ρέικι, Ντον Αλεξάντερ Ρίτσες, σύμφωνα με τον Πατρίς Γκρο, υποστηρίζει ότι η εσωτερική αλήθεια του Ρέικι βρίσκεται πέρα από τις μυήσεις, τα σύμβολα και τις εναποθέσεις των χεριών.

Η πεμπτουσία του Ρέικι δεν έχει μορφή, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή, κατά συνέπεια δεν χωρά σε προκαθορισμένα καλούπια. 


Ωστόσο τα καλούπια αυτά υπάρχουν για να μπορούμε να 
το περιγράφουμε και να το εφαρμόζουμε, να το μεταδίδουμε και να το διδάσκουμε. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τα ανθρώπινα μέτρα, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να προσεγγίζουμε την ασύλληπτη Ενέργεια. 

Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι το Ρέικι, όπως το γνωρίζουμε, είναι η σχετική εκδήλωση ενός απόλυτου Ρέικι, που κινεί τα πάντα στο σύμπαν. Κατά συνέπεια, η έκφραση ‘ζωτική συμπαντική ενέργεια’ μάλλον φαίνεται να περιορίζει νοηματικά το εύρος και το βάθος της έννοιας '' Ρέικι ''. 

Έχει ωστόσο ένα καλό, που δεν θα έπρεπε να παραβλεφθεί: μας βοηθά να έχουμε έναν κοινό κώδικα συνεννόησης, να είμαστε σε θέση να μιλάμε γι΄αυτό και να κατανοούμε, σε γενικές γραμμές, περί τίνος πρόκειται.
Ο θεραπευτής Ρέικι θεωρείται ότι λειτουργεί ως κανάλι συγκέντρωσης της “συμπαντικής ενέργειας”, την οποία μεταδίδει μέσα από τις παλάμες του είτε στον εαυτό του, 

στις περιπτώσεις αυτοθεραπείας, είτε σε έναν θεραπευόμενο, που είναι ντυμένος, καθιστός ή ξαπλωμένος. 

Ο θεραπευτής περνάει τις παλάμες του σε απόσταση ενός έως τριών εκατοστών από συγκεκριμένα σημεία του σώματος του θεραπευόμενου (κάποιοι θεραπευτές προτιμούν να τις ακουμπούν, αλλά το αποτέλεσμα είναι 
το ίδιο). 

Αυτά τα σημεία σχετίζονται με τα ζωτικά όργανα και τις λειτουργίες σε φυσικό, ψυχο-συναισθηματικό, πνευματικό και νοητικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι η εναρμόνιση 
των ενεργειακών κέντρων, η οποία δημιουργεί ψυχική και σωματική ευεξία και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα ή τη θεραπεία.

Η όλη διαδικασία έχει διάρκεια μίας ώρας περίπου, ή και περισσότερο.O αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από τη σοβαρότητα -ή μη- του προβλήματος, αλλά και την επιθυμία του θεραπευόμενου.


Μέγιστος αριθμός συνεδριών δεν υπάρχει, ο καθένας μπορεί να κάνει όσες και όποτε θέλει ή χρειάζεται. 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1)  Walter Lübeck - Frank Arjava Petter - William Lee Rand, La Quintessence du Reiki, εκδ.   

     Niando, 2002
2)  Frank Arjava Petter, Ρέικι, η Κληρονομιά του Dr Usui, εκδ. Διόπτρα, 2001


Ελίνα Μαρμαρίδου, PhD
θεραπεύτρια Ρέικι εκπαιδευμένη στο Παρίσι
συγγραφέας, διδάκτωρ του πανεπ. Paris II
http://www.drosostalida.com

Τι είναι η αύρα....!!!

                  
Η αύρα είναι ένα σύνολο ηλεκτρομαγνητικών μορφών ενέργειας ποικίλης πυκνότητας που πηγάζουν από το υλικό, το ζωτικό, το διανοητικό, το συγκινησιακό και το πνευματικό μας σώμα (Joseph ostrom (ανθρώπινη αύρα). 


Τα πάντα δηλαδή γύρω μας, τα φυτά, τα ζώα, τα μέταλλα, 
τα δέντρα και οι άνθρωποι, όλα συνθέτονται από ενέργεια, όλα έχουν ενεργειακό πεδίο γύρω τους. 

Αυτό το ενεργειακό πεδίο, παρόλο που είναι αόρατο στο γυμνό μη εξασκημένο μάτι, εκτείνεται προς τα έξω από το αντικείμενο και ονομάζεται αύρα. 

Μοιάζει με την ατμόσφαιρα της γης, όσο δηλαδή πιο κοντά στην επιφάνεια τόσο πιο πυκνή, ενώ αραιώνει καθώς απομακρυνόμαστε από αυτή. Επίσης, ομοίως με την ατμόσφαιρα, έχει πολλά επίπεδα.


Στους ανθρώπους αυτό το ενεργειακό πεδίο εκτείνεται από τριάντα έως ενενήντα εκατοστά από το φυσικό σώμα, ή και περισσότερο. 


Ανάλογα με το ενεργειακό επίπεδο του ανθρώπου και το επίπεδο πνευματικης εξέλιξης, η αύρα μπορεί να εκτείνεται μέχρι και πάνω από δεκαπέντε μέτρα από το σώμα. 

Οι περισσότεροι πίνακες πνευματικών ανθρώπων και Αγίων, απεικονίζουν μια ακτινοβόλα λάμψη γύρω από το σώμα τους, ιδιαίτερα γύρω από το κεφάλι τους. Αυτή η λάμψη απεικονίζει τέλεια ένα καλά ανεπτυγμένο ενεργειακό πεδίο 
ή αύρα. Η αύρα μπορεί να αναπτύξει οπές, σπασίματα, και περιοχές σκοτεινές, ή λιμνάζουσας ενέργειας, που μοιάζουν πολύ με το νέφος, τη μόλυνση και τις τρύπες στο στρώμα του όζοντος στη γήινη ατμόσφαιρα.
Για το λόγο αυτό το πεδίο της αύρας ενός ατόμου πρέπει να καθαρίζεται περιοδικά και να επιδιορθωνεται, ιδιαίτερα μετά από κάποιο τραύμα, μια εγχείρηση ή ένα ατύχημα. 

Έτσι θα επιδιορθωθούν τα σπασίματα και τα σχισίματα που είναι δυνατό να δημιουργήσουν αναστατώσεις, ανισορροπίες και διαρροές στη αύρα. 

Συνήθως έλλειψη ενέργειας σε συγκεκριμένο μέρος της αύρας σημαίνει λιγότερη προστασία στο ανάλογο μέρος τους σώματος με αποτέλεσμα το μέρος αυτό να αρρωσταίνει. 


Για παράδειγμα, το άσθμα είναι συνδεδεμένο με λιγότερη ενέργεια στην περιοχή των πνευμόνων. Περίσσια ενέργεια αποβαίνει σε πόνο ή υπερδραστηριότητα του αντίστοιχου μέρους, όπως για παράδειγμα οι πονοκέφαλοι συνδέονται με περισσότερη ενέργεια γύρω από το κεφάλι.

Μπορούμε να δυναμώσουμε το σώμα και το ενεργειακό πεδίο με διαλογισμό, προσευχή, καλή διατροφή και άσκηση, ενώ μπορούμε να καθαρίσουμε το ενεργειακό πεδίο με το να δεχτούμε καθαρισμό της αύρας από έναν έμπειρο θεραπευτή.

Ελένη Κεραμάρη
Εναλλακτική Θεραπεύτρια
http://www.drosostalida.com/

H θεραπεία SΗΕΝ (Specific Human Emotional Nexus)

                            
Η θεραπεία SHEN είναι μία μοναδική ενεργειακή επέμβαση που απαλλάσει το σώμα από οδυνηρές μπλοκαρισμένες συγκινήσεις έτσι ώστε το άτομο να μπορέσει να βρεί την συγκινησιακή του υγεία.

Πληροφορίες για τά Συναισθήματα, το Σώμα μας και την Θεραπεία SHEN

Σκεφθείτε πόσες φορές όταν είστε θλιμμένος, φοβισμένος ή θυμωμένος, δεν έχετε καθόλου εκφράσει αυτό που νιώθετε…….


Όταν π.χ. οδηγείτε και συμβαίνει κάτι που σας τρομάζει, 
σας ξαφνιάζει και αναγκάζεστε να πατήσετε απότομα φρένο, ή να κάνετε μια απότομη κίνηση για να αποφύγετε τον κίνδυνο…….

Τί συμβαίνει στο σώμα σας τότε; Η καρδιά χτυπάει σαν τρελλή, η αναπνοή κόβεται, τά πόδια και τά χέρια μουδιάζουν. Τό σώμα βρίσκεται σε μεγάλη ένταση και όλη αυτή η ένταση παγιδεύεται στα κύτταρά σας. 

Τά κύτταρα συγκρατούν την ένταση και την μνήμη από το συγκεκριμμένο γεγονός, πολλές φορές για χρόνια, ακόμα και για όλη μας την ζωή.

Τι σημαίνει αυτό ?
Το ανθρώπινο σώμα είναι τέλεια σχεδιασμένο. Οι συγκινήσεις που δημιουργούνται χρειάζεται να βιωθούν 

και να εκφρασθούν και μόνο τότε ελευθερώνουν τα 
κύτταρά μας. 

Στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι αποφεύγουν να βιώσουν τά συναισθήματα που δημιουργούνται από γεγονότα πολύ έντονα, τότε αυτά τα συναισθήματα παραμένουν στο σώμα και τά κουβαλούν πιθανώς για όλη τους την ζωή.

Αυτό δεν είναι μια απλή διαπίστωση. Έχει μεγάλες συνέπειες στην ψυχολογική και στην φυσική κατάσταση 

του ατόμου.  Ένας άνθρωπος με μπλοκαρισμένο θυμό μπορεί να φερθή βίαια για ενα ασήμαντο γεγονός. 
Επίσης ένα άτομο που δεν έχει θρηνήσει το χαμό αγαπημένου προσώπου, επηρεάζεται συναισθηματικά και μπορεί να κλαίει για ένα ασήμαντο γεγονός που του συμβαίνει η αντίθετα μπορεί να μην εχει καμία επαφή με το συναίσθημα της λύπης .Έχουμε άπειρα παραδείγματα ατόμων που δυσκολεύονται στην ζωή τους  να λειτουργήσουν ικανοποιητικά χωρίς να γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο. 

Μέ τον καιρό οι επώδυνες μπλοκαρισμένες συγκινήσεις μετατρέπονται σε ψυχοσωματικές διαταραχές και οδηγούν σε προβλήματα συνεξάρτησης, αυπνίες, κατάθλιψη, φοβίες, άγχος και ένταση, μη ελεγχόμενα.

Εάν βρίσκεστε σε κρίση η έχετε κολλήσει σε κάποια συναισθηματικής φύσεως κατάσταση, εάν αισθάνεστε ότι τά συναισθήματά σας σας ελέγχουν και δεν μπορείτε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις, εάν εχετε κάποιο σωματικό πόνο και ιατρικά δεν βρίσκεται η αιτία, τότε το SHEN μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό για εσάς.

Το SHEN δεν είναι ιατρική, ψυχολογική η ψυχιατρική θεραπεία. Επιδρά μόνο στα συναισθήματα που συσσωρεύονται στο σώμα και απελευθερώνει το άτομο 

από αυτά.

Η έρευνα που οδήγησε στο SHEN είναι αποτέλεσμα μιάς τυχαίας ανακάλυψης των επιδράσεων του ανθρώπινου ενεργειακού πεδίου στις συσσωρευμένες συγκινήσεις το 1977 από τον Richard R. Pavek. 


Από τότε ο Richard Pavek και οι συνεργάτες του εργάσθηκαν για ν΄αναπτύξουν την τεχνική διαδικασία του SHEN και ν΄αξιολογήσουν τις επιδράσεις της διαδικασίας με εργαστηριακά πειράματα και κλινικές έρευνες.

Πόπη Παλημέρη
http://www.drosostalida.com

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Μια ζωή γεμάτη φως.....!!!


Διδαχές Αλέξη Φωτόπουλου : «Η προσευχή που βγαίνει από την καρδιά μας, μας συνδέει αυτόματα με την Πηγή μας, από όπου λαμβάνουμε άπειρη πρόσβαση στην άπειρη καθοδήγηση, δύναμη, έμπνευση και αγάπη».

«Όλο το νόημα της ζωής είναι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να ακολουθούμε το θέλημα του Θεού».

«Να ταπεινώσετε τον εγωισμό σας, να αγωνίζεστε πρωτίστως γιατί αυτό, τα πάντα είναι η επικράτηση του Θείου Θελήματος».

«Βιώνουμε τις αρρώστιες, τη δυστυχία γιατί ακολουθούμε το εγώ μας. Μπορούμε να βιώσουμε τον παράδεισο αν ακολουθούμε το θέλημα του Θεού».

«Η αγάπη προς τον Θεό εκδηλώνεται ως αγάπη, ευσπλαχνία, γενναιοδωρία προς τον πλησίον».

«Ο εγωιστής δεν μπορεί να γίνει καλά, ζει στους δικούς 
του νόμους αγνοώντας τους νόμους του Δημιουργού του, αισθάνεται ξεκομμένος, και είναι κυριευμένος πάντα από φόβο».

«Όταν αισθανόμαστε ξεκομμένοι από τους συνανθρώπους μας και κατά συνέπεια από το Θεό, τότε αρρωσταίνουμε και ζούμε δυστυχισμένοι».

«Τα φάρμακα θεραπεύουν το σύμπτωμα, η αιτία πάντα είναι 
ο μαρασμός της ψυχής, που ασθενεί όταν πάμε κόντρα στο θέλημά του Θεού».

«Ο καρκίνος, η κατάθλιψη, τα αυτοάνοσα είναι το σύμπτωμα. Η αιτία είναι ο μαρασμός της ψυχής, το κλείσιμο της καρδιάς».

«Η πραγματικότητα που βλέπουμε είναι αυτή που περνά 
μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς των πεποιθήσεών μας, ας αλλάξουμε γυαλιά , ας μετανοήσουμε και βρούμε 
την ευτυχία».

«Όταν ο άνθρωπος σβήσει το εγώ του, μπορεί να κάνει θαύματα, να γίνει τα πάντα, διότι είναι τα πάντα».

«Η προσευχή που βγαίνει από την καρδιά μας, μας συνδέει 
με το Θεό από όπου λαμβάνουμε άπειρη καθοδήγηση, δύναμη, έμπνευση και αγάπη».

«Η προσευχή απευθύνεται στον βαθύτερο εαυτό μας, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Πηγής μας, τον Θεό».

«Τα πάντα είναι ενωμένα και ανταποκρίνονται σε ό,τι σκεφτόμαστε, χρειάζεται να είμαστε συνειδητοί στο τι σκεφτόμαστε κι ευχόμαστε».

«Η δοξολογία, η ευχαρίστησή μας προς το Θεό, μας συνδέει μαζί Του και Αυτός μας παρέχει τα πάντα. Είναι το πολυτιμότερο πράγμα που υπάρχει στον κόσμο».

«Ο Θεός κατοικεί μέσα μας και εκφράζεται δια μέσου μας. Είμαστε προορισμένοι να ζούμε απόλυτα υγιείς. Η προσευχή μας συνδέει μαζί Του».

«Η ομαδική προσευχή έχει τεράστια δύναμη. Το καλώδιο 
που μας συνδέει με την Πηγή μας γίνεται τριπλό, πολλαπλό».

«Αγάπη σημαίνει ενότητα. Γι αυτό δεν υπάρχει αγάπη χωρίς ταπείνωση».

«Για να αγαπήσουμε πρέπει να έχουμε μείωση στο Εγώ μας».

«Μόνο όταν εξαφανίσουμε το Εγώ μας, το δικό μας θέλημα, την δική μας ερμηνεία της πραγματικότητας, επανασυνδεόμαστε με την Πηγή μας και κάνουμε θαύματα».

«Το μόνο που έχουμε να κάνουμε προς τον Θεό, είναι να τηρούμε τις εντολές Του, το θέλημά Του. Γι αυτό άλλωστε έχουμε έλθει εδώ».

«Τα πάντα βρίσκονται στην καρδιά μας. Όλο το μυστικό είναι να πειθαρχήσουμε το νου μας στην καρδιά μας».

«Πορφύριος: " Όλο το μυστικό είναι η προσευχή. Μην κοιτάζετε αυτό που σας συμβαίνει, αλλά να κοιτάζετε το 
Φως, το Χριστό"».

Alexios Fotopoulos

Αριθμός Προσωπικότητας 2 : Ο Συντροφικός......!!!

Έχετε ανάγκη από ένα περιβάλλον που θα επικρατεί η τάξη και η καθαριότητα.

Ο Αριθμός Προσωπικότητας δείχνει πως μας βλέπουν οι άλλοι. Είναι το δυναμικό μας ή η εν δυνάμει εξέλιξή μας.

Η προσωπικότητα είναι το μέσο με το οποίο ο εσωτερικός μας εαυτός έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον

Κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την προσωπικότητας τους, έχουν ιδέες ή νοιώθουν πράγματα που τους είναι δύσκολο να εκφράσουν.

Άλλοι πάλι έχουν μια πιο ευχάριστη προσωπικότητα, και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε όλους στους τομείς της ζωής και επιπλέον βοηθά στην επίτευξη πνευματικών, συναισθηματικών, και φυσικών στόχων.

Ο υπολογισμός του Αριθμού της Προσωπικότητας

Παράδειγμα :

1. Γράψτε το ονοματεπώνυμό σας με κεφαλαία γράμματα καλά αραιωμένα αφήνοντας αρκετό περιθώριο από κάτω.

Μ  Α  Ρ  Ι  Α     Π  Ε  Τ  Ρ  Ι  Δ  Ο  Υ
4       1             8        3  1     4

2. Γράψτε κάτω από κάθε σύμφωνο τον αντίστοιχο αριθμό.
3. Κάντε το άθροισμα των αριθμών και αναγάγετέ το σε μονοψήφιο αριθμό.

4 + 1 + 8 + 3 + 1 + 4 =  21,  2 + 1 =  3

Το 3 είναι ο αριθμός προσωπικότητας της Μαρίας Πετρίδου.

Μην ξεχνάτε, αν το τελικό διψήφιο αποτέλεσμα είναι ένας από τους Κυρίαρχους Αριθμούς 11, 22 ή 33 δεν πρέπει να κάνετε αναγωγή σε μονοψήφιο.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΩΝ

Οι αντιστοιχίες των αριθμών για την Ελληνική αρίθμηση
  1
   2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
 9
 Α
  Β
  Γ
  Δ
 Ε    
  - -
  Ζ
  Η
 Θ
  Ι
  Κ
  Λ
  Μ
 Ν
   Ξ
  Ο
  Π
- -
  Ρ
  Σ
  Τ
  Υ
 Φ
  Χ
  Ψ
  Ω
 - -

Οι αντιστοιχίες των αριθμών για την Λατινική αρίθμηση
 1
 2
 3
 4
 5
  6
  7
  8
9
  A
  B
  C
  D
  E
  F
  G
  H
 I
  J
  K
  L
  M
  N
  O
  P
  Q
 R
  S
  T
  U
  V
  W
  X
  Y
  Z
 --

Αριθμός Προσωπικότητας 2 – Ο Συντροφικός

Φαίνεστε ένα ήρεμο και μετρημένο άτομο. Έχετε ανάγκη από ένα περιβάλλον που θα επικρατεί η τάξη και η καθαριότητα.

Προτιμάται να μένετε στο παρασκήνιο και νοιώθετε αμηχανία όταν τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν επάνω σας.

Σας είναι δύσκολο να παίρνετε αποφάσεις όταν δεν γνωρίζετε την άποψη και των δύο πλευρών, αλλά διακρίνεστε για την διπλωματία σας.

Επειδή δεν σας αρέσουν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις, αποφεύγετε να διαπληκτίζεστε και επιλέγετε να λύνετε τα προβλήματά σας με ειρηνικό τρόπο.

Μπορεί να γίνετε επικριτικός για μικροπράγματα και ορισμένες φορές να δείχνετε κάποια σκληρότητα και να χρησιμοποιείτε βαριά λόγια.

Ντύνεστε με απλά και ευκολοφόρετα ρούχα, και προτιμάτε 
το κλασσικό στυλ που δεν τραβά την προσοχή. Επειδή όμως μπορεί να φαίνεστε πολύ άχρωμος θα ήταν καλό να χρησιμοποιείτε εντυπωσιακά αξεσουάρ.

Στη εργασία σας είστε συνεργάσιμος και εξυπηρετικός, αλλά αν δεν προσέξετε υπάρχει κίνδυνος να γίνετε «χαλί» και να σας πατούν.

Θεωρήστε καλός σύντροφος για το αντίθετο φύλο και αυτό οφείλεται κυρίως στην επιθυμία σας για συντροφιά και την ανάγκη σας να προσφέρετε στους άλλους.

Nία Θεοφανίδου
http://www.astrology.gr