Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ποιοί λόγοι οδηγούν έναν άνθρωπο να παντρευτεί ;

Κάθε προσωπική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, κινείται πάνω σε μια βασική πρόθεση :

Γάμος για μια καλύτερη ζωή, μέσα από τη χαρά της σχέσης.

Η θέληση κάποιου να βελτιώσει τη ζωή του και μέσα από τον γάμο, είναι γεμάτη από όνειρα και προσδοκίες.
Σε αυτές επενδύει κόπους και προσπάθειες και περιμένει την ανταμοιβή του :

 Αφοσίωση, σεβασμό, φροντίδα κουράγιο και κοινό μόχθο για την απόκτηση υλικών αγαθών, ερωτική ανταπόκριση και κάθε εκδήλωση αγάπης, γιατί ο γάμος είναι μια ακόμη εμπειρία αγάπης, η χαρά να καμαρώνεις το σύντροφό σου αλλά και να απολαμβάνεις τον θαυμασμό του.

Η διατήρηση της σχέσης, η ποιότητα και η διάρκειά της κινούνται πάνω σε τρία ισάξια και αυτόνομα μέρη :

Εγώ - Εσύ - Εμείς
Τρία μέρη, τρεις ανάγκες για χώρο και για χρόνο, που δεν μπορούν να λειτουργούν το ένα σε βάρος του άλλου. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται συναισθήματα και όχι τόσο κανόνες. Αν δεν υπάρχουν συναισθήματα, δε μένει παρά να θάψεις τα νεκρά κομμάτια της σχέσης και να αρχίσεις από την αρχή, με τον ίδιο ή με άλλο σύντροφο.

Συνήθως οι άνθρωποι προτιμούν να διαλέξουν ένα νέο σύντροφο στη ζωή τους για να κάνουν μια νέα αρχή, επειδή έχουν « χρεωμένο» τον παλιό με κάθε είδους προκατάληψη και φόβο. 
Φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα ίδια πράγματα, γιατί δεν αναγνωρίζουν και την δική τους ευθύνη για να φτάσει η σχέση τους σε μηδενικό σημείο. Δυστυχώς, τίποτε δεν εξασφαλίζει ότι με ένα νέο πρόσωπο δεν θα παιχθούν οι ίδιες σκηνές, και οι ίδιες συγκρούσεις, γύρω από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα:

Ζευγάρι ή συνύπαρξη;
Ζευγάρι δεν είναι απλά η συνύπαρξη δυο ανθρώπων. Δυο άνθρωποι συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, χωρίς σωματική και συναισθηματική επαφή, ενώ εμφανίζονται κοινωνικά ως ζευγάρι. Ουσιαστικά είναι δεμένοι με το νομικό γάμο, χωρίς να έχουν ουσιαστική σχέση, κινούνται στον ίδιο χώρο, μοιράζονται τις καθημερινές υποχρεώσεις, τη φροντίδα των παιδιών. 

Μια τέτοια μορφή ζευγαριού δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη στην εποχή μας. Ο ισχυρισμός ότι λόγοι οικονομικοί ή κοινωνικοί αναγκάζουν δυο ανθρώπους να μένουν μαζί, χωρίς ουσιαστικούς λόγους, τις πιο πολλές φορές δεν ευσταθεί. 

Σε βαθύτερο επίπεδο, είναι η ανασφάλεια και ο φόβος μπροστά στην αλλαγή πορείας στη ζωή, που ορθώνουν τοίχους και εμποδίζουν να δούμε ότι όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως επιθυμούμε, εμείς μπορούμε να τα αλλάξουμε, αναλαμβάνοντας και τον κίνδυνο το αποτέλεσμα να μην είναι έτσι, όπως το φανταστήκαμε.

Η αλλαγή των ρόλων
Στην εποχή μας οι ρόλοι έχουν αλλάξει, βασικά εξαιτίας της γυναικείας εργασίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας που αυτή συνεπάγεται. Τα πράγματα δείχνουν ότι δεν μπορεί σήμερα να διατηρηθεί μια σχέση χωρίς ισότητα και σεβασμό. 

Η έννοια της ισότητας και το περιεχόμενό της έχει υποστεί τη μεγαλύτερη... κακοποίηση, έχει καταλήξει στο νεροχύτη, το μαγείρεμα και στο ξεχωριστό πορτοφόλι. Μια τέτοια αντίληψη για την ισότητα δεν δείχνει να έχει ωφελήσει τα ζευγάρια, που καλούνται να αναπτύξουν περισσότερη ευαισθησία, λεπτότητα και σεβασμό για τις ανάγκες του συντρόφου τους. 

Χωρίς αμοιβαίο σεβασμό, εκτίμηση και θαυμασμό πραγματικά χάνεται το εισιτήριο της ευτυχίας. Η σχέση του ζευγαριού είναι μια ευκαιρία να ενωθούν δυο μεγάλες ανθρώπινες δυνατότητες: Η λογική επικρατεί στον άνδρα και το συναίσθημα στην γυναίκα, άξια να αναπτύσσει δημιουργικά συναισθήματα, να τα χειρίζεται επιδέξια, μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο συλλογισμών, χαραγμένο από τον άνδρα. 

Αγάπη, λογική και συναισθήματα στηρίζουν την ουσιαστική συνύπαρξη. Από μόνες τους, οι λογικές διεργασίες δεν προσφέρουν ευτυχία. Άλλωστε, στην εποχή μας έχουμε ιδιαίτερα έξυπνους και λογικούς ανθρώπους, που δεν δείχνουν καθόλου ευτυχισμένοι. 

Ο γάμος άλλοτε και σήμερα
Σήμερα αναζητάμε τον γάμο, όχι όπως την εννοούσαν οι παλιότερες γενιές, όχι απλά για να αποκτηθούν παιδιά, οικονομικά ανταλλάγματα ή να μεγαλώσουν περιουσίες. Στις προηγούμενες γενιές, οι διευρυμένες οικογένειες, με όσο το δυνατόν περισσότερους συγγενείς, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, ( συμπέθεροι, κουμπάροι κλπ) έδειχναν μια θέση δύναμης στην κοινωνία αλλά και πολλά εργατικά χέρια για τη συλλογή της σοδειάς. 


Το ζευγάρι σήμερα « πατά» στις κατακτήσεις των προηγούμενων γενεών. 

Ο κόπος και ο μόχθος τους επιτρέπει σήμερα στις νεότερες γενιές να αναζητούν περισσότερα πράγματα στη διαπροσωπική σχέση τους, να αναζητούν μια συνεχή διαλεκτική δυο διαφορετικών ψυχικών κόσμων, εκείνων του αρσενικού και θηλυκού- και να αλληλεπιδράσουν, ασκώντας θετική επιρροή, με αυθεντικά συναισθήματα και αμοιβαίες ενισχύσεις που προκαλούν προσωπικές και κοινωνικές αλλαγές.

Ένας επιτυχημένος γάμος κάποτε σήμαινε ένα σύζυγο ευκατάστατο, με κοινωνική επιφάνεια και μια γυναίκα που αναζητούσε « να αποκατασταθεί». Μια τέτοια αντίληψη σήμερα δεν είναι ικανοποιητική: Η σχέση μένει συναισθηματικά άτονη και βαρετή, με αισθήματα μοναξιάς, ατελής και , τελικά, άχρηστη.

Σήμερα, ο γάμος δεν είναι το ευτυχές τέλος μιας σχέσης αλλά το ξεκίνημά της.

Μαρία Λασσιθιωτάκη
Ψυχολόγος - Oικογενειακή Σύμβουλος
http://www.drosostalida.com

Ο πιο γρήγορος ζωγράφος....!!!

Ο κύκλος της ζωής....!!!!

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Απίστευτο....Ζωγραφίζει τον Παράδεισο....!!!!

Το μήνυμα του νερού....!!!

Μήνυμα από τα Ουράνια Αδέλφια....!!!! ΦΩΝΕΣ...!!!!

Ταξίδι στον κόσμο της ψυχής μας....!!!

Άνθρωπος......Τέλειο....!!!

Για τους ΦΙΛΟΥΣ μου......!!!!

Σ ' ευχαριστώ........!!!!

Προσευχή για την ανεύρεση της αδελφής ψυχής...!!!

Κύκνοι ταϊζουν ψάρια στο στόμα...!!!

Σενέκας : Η αξία του χρόνου.....!!!

Ναι, αγαπητέ μου Λουκίλιε, γίνε κύριος του εαυτού σου. 

Κράτα και μην ξοδεύεις τον χρόνο που μέχρι τώρα σου αφαιρείτο, σου υφαρπάζετο ή σου διέφευγε. Πίστεψε ότι τα πράγματα έχουν όπως σου γράφω : από τον χρόνο μας, κάποιες στιγμές μας αφαιρούνται, κάποιες κλέπτονται και κάποιες άλλες ρέουν μέσα από τα δάχτυλά μας. Αλλά η χειρότερη απώλεια χρόνου είναι εκείνη που υφιστάμεθα εξαιτίας της αμέλειάς μας.

Αν προσέξεις, θα δεις ότι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας χάνεται πράττοντας κακά, ένα άλλο μη πράττοντας τίποτε, και όλη η διάρκεια της ζωής μας κάνοντας άλλα από αυτά που πρέπει. Δείξε μου τον άνθρωπο που ξέρει να αποδίδει στον χρόνο την αξία του, να εκτιμά την κάθε ημέρα, να αντιλαμβάνεται ότι πεθαίνει κάθε στιγμή.

Απατώμεθα όταν νομίζουμε ότι ο θάνατος βρίσκεται μπροστά μας· το μεγαλύτερο μέρος του ήδη παρήλθε. Ό,τι ανήκει στο παρελθόν βρίσκεται στα χέρια του θανάτου.

Κάμε λοιπόν, αγαπητέ μου Λουκίλιε, καθώς γράφεις : γίνε κύριος όλων των ωρών σου. Θα εξαρτάσαι λιγότερο από το αύριο, αν γίνεις κύριος του σήμερα. Όσο αναβάλουμε, η ζωή μας φεύγει. Τίποτε, Λουκίλιέ μου, δεν μας ανήκει·μόνον ο χρόνος είναι δικός μας. 

Αυτό είναι το μόνο φευγαλέο και τυχαίο αγαθό που μας χάρισε η φύση. Κι’ όμως, ο οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί να μας το ξοδεύει.

Κοίτα πόσο μωροί είναι οι άνθρωποι : θεωρούν ως μεγάλη εξυπηρέτηση τις πλέον ελάχιστες και ευτελείς υπηρεσίες, τις μη αναγκαίες, και νιώθουν υποχρεωμένοι. Αλλά κανείς δεν νιώθει υπόχρεος για τον χρόνο που του χαρίζουμε, ενώ αυτό είναι το μόνο αγαθό που δεν μπορεί να ανταποδώσει ακόμη κι’ ο πιο ευγνώμων άνθρωπος.

Ίσως ρωτήσεις τί κάνω εγώ που σου δίνω αυτές τις συμβουλές. Θα σου απαντήσω με ειλικρίνεια. Ως πολυέξοδος, αλλά προσεχτικός άνθρωπος, κρατώ λογαριασμό. 

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν χάνω τίποτε, αλλά μπορώ να πω τι χάνω, πώς και γιατί. Ξέρω να υπολογίζω τη φτώχεια μου. Αλλά παθαίνω ό,τι και εκείνοι που πέφτουν στη φτώχεια χωρίς να φταίνε οι ίδιοι : οι άλλοι τους συμπονούν, αλλά κανείς δεν τους βοηθά.

Τί να συμπεράνουμε από όλα αυτά; Κατά τη γνώμη μου, ο άνθρωπος που αρκείται στα λίγα που έχει δεν είναι φτωχός. Αλλά εσύ επιθυμώ να φροντίσεις το «έχει»σου. Ξεκίνα τώρα. Θυμήσου την παροιμία των προγόνων μας: «Έρχεται αργά η οικονομία που ξεκινά από τον πάτο του πιθαριού». Τότε δεν έχουν απομείνει σπουδαία πράγματα και είναι χειρότερα.

Χαίρε

«Επιστολές στον Λουκίλιο»
Συγγραφέας: Σενέκας
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Θετική Ενάργεια

Αρχάγγελος Ουριήλ...!!!

« Ο Εκτελεστικός Άγγελος , ο Άγγελος που Υπηρετεί».
Αυτός ο αρχάγγελος που το όνομα του σημαίνει Το Φως του Θεού , φέρνει το θείο φως στη ζωή μας καθότι μετατρέπει τις οδυνηρές μνήμες και μας απελευθερώνει από τα οδυνηρά φορτία ή ευθύνες του παρελθόντος. 

Μας βοηθά να μετατρέψουμε τις χειρότερες απογοητεύσεις μας , στις μεγαλύτερες ευλογίες. Ο Ουριήλ μας βοηθά να απελευθερωθούμε από την ανικανότητα για συγχώρεση και τη μνησικακία. Όταν τον επικαλούμεθα, ο Ουριήλ και οι στρατιές του ορμούν για να μας φέρουν γαλήνη. 

Ο στόχος του Ουριήλ είναι να μας βοηθήσει να αγκυροβολήσουμε στην αγάπη που είναι τόσο δυνατή όσο να αντέχει την αρνητικότητα.

Καλέστε τον στη ζωή σας για να σας βοηθήσει να γίνετε κύριος όλων σας των ενεργειών. Είναι ένας άγγελος της φωτιάς και σχετίζεται με την απόλυτη δικαιοσύνη και την μεταμέλεια. Όταν είναι παρών, μπορεί να δείτε ιώδεις, μωβ , ή ασημένιες σπίθες, ή να μυρίσετε τη μυρωδιά της λεβάντας.

Ο Ουριήλ μας διδάσκει το μονοπάτι της καρδιάς, την φωτιά της αγνής Αγάπης. Ζητήστε από τον Ουριήλ να σηκώσει από πάνω σας τον πόνο του παρελθόντος, θα απαλύνει τη καρδιά και το νου σας από την έλλειψη ικανότητας συγχώρησης, προς τον εαυτό σας και προς τους άλλους για πράγματα που ανήκουν στο παρελθόν. 

Το σύμβολο του Ουριήλ , ένα ανοιχτό χέρι που κρατά μια φλόγα- συμβολίζει ένα μεγάλο δώρο για την ανθρωπότητα. Είναι η φλόγα της Αγάπης που πυροδοτεί τη καρδιά στην υπηρεσία του Θεού. 

Το Φως του Θεού, εξαγνίζει την συγκινησιακή και την νοητική κατανόηση, μεταλλάσσοντας τους χαμηλότερους κραδασμούς σε συχνότητες που μπορούν να αφομοιώσουν Πνευματική Κατανόηση. 

Ο Ουριήλ δαμάζει και φέρνει αρμονία σε χαώδης καταστάσεις. Βοηθά και εδραιώνει μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Σε αυτόν αποδίδεται επίσης η βοήθεια και η αποτροπή , ή μείωση του κινδύνου σε φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, τυφώνες και πλημμύρες. 
Μας οδηγεί σε ένα ασφαλές σημείο κατά τη διάρκεια τέτοιων περιπτώσεων. Ζητήστε από τον Ουριήλ να σας βοηθήσει οποτεδήποτε η ζωή σας φαίνεται χαώδης και νοιώθετε συντετριμμένοι. Πείτε :

« Ουριήλ ,σε παρακαλώ βοήθησε με να βιώσω αρμονία και γαλήνη σε αυτή τη κατάσταση . Σε παρακαλώ βοήθησε να καταστραφούν οι επιπτώσεις από οποιαδήποτε λάθη έχουν γίνει».

Τις περισσοτερες φορές δημιουργούμε μόνοι μας τα προβλήματα μας- Ο Ουριήλ μπορεί να μας σώσει από αυτές τις κρίσεις που δημιουργήσαμε για τον εαυτό μας.
Μας βοηθαει να πραγματοποιήσουμε τους στόχους και τα όνειρα μας. 

Ζητήστε από τον Ουριήλ να γίνει συνέταιρος σας σε οποιοδήποτε τομέα εργάζεστε. Θα σας εμπνεύσει με ιδέες, θα σας εμψυχώσει και θα σας παροτρύνει και θα βοηθήσει
Ο Αρχάγγελος Ουριήλ παραδοσιακά θεωρείται ο ΄Αγγελος της Γης και βοηθά στην επικοινωνία με την φύση.

Ο Ουριήλ είναι ο άγγελος της Οικολογίας, της επιστήμης ολόκληρης της Γης και της διασύνδεσης όλης της ζωής που υπάρχει πάνω σε αυτήν.

Εποπτεύει επίσης τα Πνεύματα της Φύσης, που κατοικουν στα στοιχεία της γης, στον αέρα, τη φωτιά και στο νερό, και που προσθέτουν τόσο πολύ στην ομορφιά της φύσης.

Κάτια Νικηφόρου
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΥΛΗ

Δώστε νόημα στην καθημερινότητα....!!!

Βάλτε στόχους σε όποια ηλικία κι αν είστε.

Συνήθως στις πιο γόνιμες ηλικίες τα ενδιαφέροντα και οι καθημερινές ενασχολήσεις είναι πολλές και σε κρατούν σε εγρήγορση. Η ουσία όμως είναι η όποια ενασχόληση ή δραστηριότητα να είναι επιλογή σας και να σας ολοκληρώνει. 

Έτσι όταν η παραγωγική ηλικία ξεπεραστεί θα είστε έτοιμοι να αφεθείτε και να προσαρμοστείτε στα δεδομένα μιας άλλης καθημερινότητας. Όταν λοιπόν ο ελεύθερος χρόνος είναι πλέον αρκετός ξεκινήστε να τον γεμίζετε με ότι σας ευχαριστεί.

Όπως:
• Ολοκληρώστε ή ξεκινήστε μία ξένη γλώσσα που δεν 
  προλάβατε στο παρελθόν.

• Ασχοληθείτε με τα κοινά. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να 
  αναμειχθείτε στην πολιτική ενεργά. Μπορείτε όμως να 
  βοηθήσετε σε διάφορους τοπικούς τομείς της πόλης σας.

• Αναπτύξτε μία καλλιτεχνική δεξιότητα που είχατε 
  παρατημένη ή γίνετε ερασιτέχνες καλλιτέχνες.

• Η φιλανθρωπία, εφ ' όσον την αισθάνεστε είναι ακόμα ένας 
  τρόπος να σας κρατά ενεργούς στην καθημερινή ζωή.

• Και φυσικά η οικογένεια είναι ό, τι καλύτερο. Πολλοί 
  άνθρωποι νιώθουν έλλειψη των αγαπημένων προσώπων 
  όταν η καθημερινότητα και ο φόρτος εργασίας βρίσκονται 
  στο ζενίθ. Όταν λοιπόν ηρεμήσετε από τις υποχρεώσεις και 
  τη δουλειά αφιερώστε τους χρόνο.

• Είναι ίσως μία ευκαιρία να δείτε μέρη που πάντα θέλατε και 
  ποτέ ως τώρα δεν καταφέρατε να δείτε. Τα ταξίδια μπορούν 
  πάντα να είναι μέρος της ζωής μας και να μας 
  συναρπάζουν.

Κάνοντας λοιπόν έστω ένα από τα παραπάνω, αυτόματα η καθημερινή σας ζωή αποκτά ένα νόημα, που είναι η κινητήριος δύναμη για ζωή. 

Έτσι προστατεύετε την προσωπική σας σωματική και ψυχική υγεία και ταυτόχρονα εξακολουθείτε να είστε ιδιαίτερα χρήσιμοι στο οικογενειακό και κοινωνικό σας περιβάλλον.

www.psixologikosfaros.gr

Η ωραία και το βρέφος.....!!!!

                              
Να με αλείφουν με μαγικές κρέμες, να με ραίνουν με ελιξίρια νιότης, να με ραντίζουν με σπάνια βότανα, να με περιποιηθούν: γίνονται όλα αυτά με δύο μωρά στην αγκαλιά; Ακριβώς έτσι, δύσκολο. 

Με καλή διάθεση, όμως, μερικά κολπάκια και λίγη οργάνωση, ο καινούργιος χρόνος που μόλις έφτασε μπορεί να γίνει η αφετηρία να ξανανθίσει κάθε ξενυχτισμένη μικρομάνα.

Δέρμα θαμπό, μάτια πρησμένα, παλάμες τραχιές, φτέρνες-κόκαλο, μαλλί-μπατανόβουρτσα, αγκαλιά-βελούδο γεμάτη από τους θησαυρούς της ζωής μου: τον γιο μου και την κόρη μου. 

Ποζάρουμε στον καθρέφτη. Θεός έτους ενός, κούκλα νεογέννητη, μάνα αφημένη στον αντίπαλο χρόνο, καρτ ποστάλ που δεν φυλάς ούτε ως «κακόγουστη» ανάμνηση. Θέλω να βγω. Να κάνω διακοπές σε κομμωτήριο, επέλαση σε Spa, επιδρομή σε καλλυντικάδικο, κατάληψη σε κέντρο αισθητικής.

Να με αλείφουν με μαγικές κρέμες, να με ραίνουν με ελιξίρια νιότης, να με ταΐζουν εξωτικά φρούτα, να με ραντίζουν με σπάνια βότανα μπας και ξανανθίσω. Άκυρο και άκαιρο. Με δύο μωρά στην αγκαλιά δεν υπάρχει χρόνος. 

Οι μέρες, οι ώρες και τα δευτερόλεπτα κυλούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα ανάμεσα σε αλλάγματα, κοιμίσματα, ταΐσματα και νανουρίσματα κι εγώ τρέχω ξοπίσω τους σαν του αλόγου την ουρά. Με το μωρό στην αγκαλιά ορμάω στην κουζίνα για τη φρουτόκρεμα του μικρού. 

Κι εκεί ακριβώς, στη θέα μιας ταπεινής μπανάνας, ο χρόνος παγώνει και η μάχη υπέρ της «μαραμένης» νεότητας περνά στα δικά μου χέρια.
Η κίτρινη αυτή θεά δεν είναι που βοηθά το δέρμα να ξαναβρεί την ισορροπία του; Που είναι τίγκα σε βιταμίνη Α, κάλιο και ποτάσιο; 
 
Που λειτουργεί ως επανορθωτικό ξαναδίνοντας τη χαμένη υγρασία στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής; Με μία κίνηση την αρπάζω και την κάνω λιώμα και με μία δεύτερη την απλώνω σαν μάσκα επάνω στα νωπά από την τρεχάλα μαλλιά μου. 

Για να διεισδύσει καλύτερα στην τρίχα τυλίγω το κεφάλι μου με μια μεμβράνη και μια πετσέτα, την αφήνω να κάνει τη δουλειά της κι εγώ επιστρέφω στη δική μου.
Μόλις τελειώνω το διπλό τάισμα επιστρέφω στην κουζίνα αναζητώντας αυτήν τη φορά ένα μαγικό σκεύασμα για την ξηρή επιδερμίδα μου. 

Μόνο ένα ώριμο αβοκάντο μπορεί να τη σώσει αφού η σάρκα του περιέχει σχεδόν 50% έλαια και πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυτικά έλαια για τη θεραπεία του ξηρού δέρματος. Λιώνω ένα ώριμο αβοκάντο, τοποθετώ μια παχιά στρώση επάνω στο δέρμα μου και το αφήνω για μισή ώρα. 

Η επιδερμίδα μου «ξυπνά» όπως ακριβώς και η μικρή που κλαίει ξανά σπαρακτικά για γάλα. Το γάργαρο λευκό σκεύασμα φέρνει στον νου μου τα ματαιωμένα ραντεβού στον οδοντίατρο για καθαρισμό και λεύκανση δοντιών. Ανοίγω το ντουλάπι βάζω στην οδοντόβουρτσα μαγειρική σόδα και τα τρίβω απαλά. 

Ύστερα, καταναλώνω έναν τόνο λαχανικών και φρούτων με λευκαντικές ιδιότητες όπως σέλινο, καρότα, μήλα και αχλάδια.

Ώρα 12 το μεσημέρι και τα παιδιά κοιμούνται. Πίνω ένα λίτρο νερό –δεν υπάρχει καλύτερη ενυδάτωση για το δέρμα– και παραδίδομαι σ’ έναν γλυκό ύπνο – την καλύτερη μάσκα ομορφιάς σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σε λίγο άλλωστε η μάχη της μητρότητας θα ξεκινήσει ξανά… Ξυπνάω πρώτη και κατευθύνομαι στο μπάνιο για ένα γρήγορο και φυσικό πίλινγκ, τα αποτελέσματα του οποίου θα ζήλευαν ακόμη και τα πιο ξακουστά κέντρα ομορφιάς. 

Αναμειγνύω 1 κουταλάκι μέλι με 1 κουταλάκι ζάχαρη, πλένω το πρόσωπό μου, απλώνω το καθαριστικό και ενυδατικό πίλινγκ, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, κάνω ένα απαλό μασάζ, το αφήνω για 5 λεπτά και το ξεπλένω με κρύο νερό. Ύστερα απλώνω στο πρόσωπό μου μία θεραπεία με βασιλικό πολτό οι οποίες υπάρχουν στα ράφια των πιο γνωστών spa. 

Σύμφωνα με μελέτες, ο βασιλικός πολτός – η αποκλειστική τροφή της βασίλισσας μέλισσας στον οποίο οφείλεται η μακροβιότητά της, γνωστός και ως ελιξίριο ζωής και νεότητας– ανανεώνει τους ινοβλάστες της επιδερμίδας καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες επανόρθωσης και αντιγηραντικής δράσης για τις ώριμες και απαιτητικές επιδερμίδες. 

Τα λιλιπούτεια νιαουρίσματα ξεκινούν την ίδια στιγμή που το lifting με βασιλικό πολτό φτάνει στο τέλος του. Τραγούδια, παιχνίδι, γέλια και άρωμα μωρού κατακλύζουν τον χώρο χαρίζοντάς μου ενέσεις ευεξίας. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία για το άγχος και το στρες από εκείνη που σου χαρίζει η επαφή με τα παιδιά.

Ωραία τα πήγαμε ως εδώ. Αύριο κιόλας θα πάρω τα καροτσάκια, ή θα καλέσω την κυρία που φέρνει τα καλλυντικά στο σπίτι, και θα προμηθευθώ τα «μαγικά» μπουκαλάκια που θα μου εξοικονομήσουν ακόμα περισσότερο χρόνο, μια που δεν θα χρειάζεται να «μαγειρεύω» και για το δέρμα μου. 

Μετά θα φωνάξω τις φίλες μου. Με τα μωρά τους, βεβαίως… Ομαδικό μπεϊμπισίτινγκ. Και ομαδική περιποίηση. Βάρδια μπροστά στη φρουτόκρεμα. Η μία θα ταΐζει, η άλλη θα απλώνει μάσκα στο πρόσωπό της. Θα διασκεδάσουν και τα μικρά βλέποντάς μας να... πασαλειβόμαστε. Διάπλατα θα το ανοίξουν το στόμα. Και θα χωθεί και το κουταλάκι μέσα!
Ώρα για γυμναστική! Όλοι μαζί στο πάτωμα και… «Βγαίνει η βαρκούλα, βγαίνει η βαρκούλα…» Χέρια πιασμένα, πόδια τεντωμένα, μία σκύβει το μικρό μπροστά, μία εμείς. Δεν μπορεί, λιγάκι θα σφίξει αυτή η κοιλιά! Αφήνω τη μικρή στο πάρκο και ξεκινάω με τον μικρό μου πρίγκιπα ασκήσεις γυμναστικής. 

Ανατάσεις, επικύψεις, χεράκια μπροστά, χεράκια πίσω, ποδαράκια τεντωμένα, ποδαράκια λυγισμένα, «μακριά γαϊδούρα» με τον γιο μου σε στάση περήφανου καβαλάρη. Λαχανιάζω, φυσάω, ξεφυσάω, τρέχω, χορεύω, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στα μικρά και άριστη άσκηση στο σώμα μου. 

Κάποτε, φτάνει η ευλογημένη ώρα του μπάνιου, η μόνη ικανή να μου προσφέρει ακόμη λίγες στιγμές προσωπικής περιποίησης. Η μικρή λαγοκοιμάται, ο μικρός πλατσουρίζει με μια στρατιά από πάπιες στο προσωπικό του μπανάκι κι εγώ ξεκινώ την απολέπιση σώματος. 

Ύστερα «φωτίζω» τα μαλλιά μου με χαμομήλι που έχει απομείνει στο μπιμπερό της μικρής και ενυδατώνω το δέρμα μου με λάδι. Τέλος, ρίχνομαι στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας και της χαλάρωσης απλώνοντας στο σώμα μου μία κρέμα. 
Τέλεια! Οι τρεις μας, μεταφερόμαστε στη συνέχεια στο «τεράστιο κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά», πίνουμε το γάλα μας και κουλουριαζόμαστε κάτω από το ζεστό πάπλωμα αφού πρώτα φορέσουμε απαραιτήτως τα καλτσάκια μας. Μόνο που η μαμά έχει φροντίσει να αλείψει λίγο πριν τις φτέρνες της με βαζελίνη… 
Το επόμενο πρωί είναι βέβαιο πως αν ο «μπαμπάς- τυφλόμυγα» χαϊδέψει τις έξι πατούσες του «τεράστιου κρεβατιού» δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει σε ποιον από τους τρεις μας ανήκουν.

Ρομίνα Ξύδα
http://www.talcmag.gr

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Δώρα στο παιδί : Αγάπη ή εξαγορά ενοχών ;

                               
Τα δώρα που προσφέρονται από τους γονείς στα παιδιά είναι ένδειξη ενδιαφέροντος και αγάπης, όμως πολλές φορές καταλήγουν να αποτελούν αντάλλαγμα για τους καλούς βαθμούς στο σχολείο ή εξαγορά των ενοχών που έχουν απέναντι στα παιδιά λόγω του περιορισμένου χρόνου που μπορούν να τους αφιερώσουν.

Τα πολλά δώρα μπερδεύουν τα παιδιά με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι η ευτυχία τους εξαρτάται από την αφθονία των αγαθών και οι ‘καλοί’ γονείς να κρίνονται από την ποσότητα των δώρων. Τα παιδιά μπερδεύονται και τελικά αποφεύγουν όσους τους πλησιάζουν χωρίς τα πολυπόθητα δώρα. 


Πρέπει να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι τα δώρα έχουν ένα συμβολικό χαρακτήρα και δεν είναι απόδειξη αγάπης.

Οι χωρισμένοι γονείς προσφέρουν πολλά δώρα, κάνουν διπλές γιορτές στα παιδιά τους και ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, εξυπηρετούν τον δικό τους εγωισμό και όχι το συμφέρον του παιδιού τους. Τα δώρα αποτελούν ένα ‘αίτημα αγάπης’ προς τα παιδιά με αποτέλεσμα τα παιδιά να ζητούν όλο και περισσότερα και καταντούν μικροί τύραννοι οι οποίοι δεν ικανοποιούνται ποτέ.

Πώς δεν κακομαθαίνει το παιδί με δώρα
· Αποφεύγουμε να του προσφέρουμε πολλά δώρα.

· Δεν του προσφέρουμε δώρα που δεν έχει ζητήσει.

· Ρωτάμε τις επιθυμίες του χωρίς να τις πραγματοποιούμε 

  αμέσως.

· Κάποιες επιθυμίες δεν τις πραγματοποιούμε καθόλου 

  ώστε  να μειώνεται ο εγωκεντρισμός του και η παιδική 
  αυτοδυναμία. 

Κριτήριο επιλογής δώρου
Συνήθως όταν το παιδί δέχεται πληθώρα δώρων κάποια τα ξεχνάει ή αδιαφορεί γι’ αυτά σε λίγο. Το κριτήριο επιλογής των δώρων πρέπει να είναι σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού, τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα ενδιαφέροντά του, και όχι σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες.

Τα χειρότερα παιχνίδια
Υπάρχουν κάποια παιχνίδια τα οποία είναι επικίνδυνα για την ψυχική ανάπτυξη του παιδιού όσο δημοφιλή κι’ αν είναι. Τι είναι καλό να αποφεύγετε;

· Ότι αλλοιώνει την ανθρώπινη μορφή, κάθε είδους τέρας 

  που διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις και όπλα επειδή ωθεί 
  το παιδί σε βίαιες συμπεριφορές.

· Τα παιχνίδια με όπλα , όταν τα παιδιά τα ζητούν επίμονα 

  προσπαθούμε να τα δελεάσουμε με κάτι άλλο, όπως 
  νεροπίστολο ή τόξα με βεντούζες.
· Τα παιχνίδια που διδάσκουν την καταστροφή και την 

  κλοπή.

· Η χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών πρέπει να είναι 

  ελεγχόμενη όσον αφορά το χρόνο και το περιεχόμενο 
  επειδή προκαλούν εθισμό.

http://www.iatronet.gr

10 μύθοι και αλήθειες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.....!!!!

Χάρη σε αυτόν σκεφτόμαστε. Χάρη σε αυτόν κινούμαστε, μιλάμε, αισθανόμαστε. Ο εγκέφαλός μας είναι ίσως το πιο αξιοθαύμαστο των οργάνων μας : 

Τόσο πολύπλοκος, που περικλείει περίπου εκατό δισεκατομμύρια νευρώνες και έχει εξάψει την περιέργεια του ανθρώπου και της επιστήμης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τόσες χιλιάδες χρόνια που θα στοιχηματίζετε ότι πλέον ξέρουμε τα πάντα για τον εγκέφαλο.

Κι όμως, ακριβώς εξαιτίας της πολυπλοκότητας αυτού του παντοδύναμου οργάνου, όχι μόνο μεγάλο μέρος των ικανοτήτων και των λειτουργιών του παραμένουν άλυτα μυστήρια, αλλά και όσα ξέρουμε παρουσιάζονται απλοποιημένα – ώστε να γίνουν πιο κατανοητά- με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ορισμένοι μύθοι γύρω από αυτό που συλλήβδην αποκαλούμε «μυαλό». 

Παρακάτω, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο αληθεύουν αυτοί οι μύθοι και να εντοπίσουμε όλα όσα δεν ξέραμε για αυτό που έχουμε… στο κεφάλι μας.

Είναι ο εγκέφαλός μας… γκρίζος ;
Έχουμε συνηθίσει στην έκφραση «γκρίζα ύλη» που αναφέρεται στο μυαλό μας, καθώς και στις εικόνες διατηρημένων σε φορμόλη εγκεφάλων που έχουν αυτή την άχρωμη, γκριζωπή εμφάνιση. Είναι όμως τελικά ο εγκέφαλός μας γκρίζος; Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός μας, όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέσα στο κεφάλι μας, είναι κατά βάση λευκός, μαύρος και κόκκινος. 

Όντως, η «γκρίζα ύλη» υπάρχει, στην μορφή κυττάρων και νευρώνων, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η «λευκή ύλη», που αποτελείται από ίνες νεύρων οι οποίες ενώνουν την γκρίζα. Η «μαύρη ύλη» του εγκεφάλου οφείλεται στην νευρομελανίνη, μία ειδική μορφή της ίδιας ουσίας που δίνει το χρώμα στην επιδερμίδα και τα μαλλιά μας. 

Τέλος, υπάρχει και το κόκκινο μέρος του εγκεφάλου, αυτό που οφείλει το χρώμα του στα αιμοφόρα αγγεία. Το «άχρωμο» αποτέλεσμα που βλέπουμε σε διατηρημένους εγκεφάλους οφείλεται στην δράση της φορμαλδεΰδης που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό.

Μας κάνει η κλασική μουσική εξυπνότερους ;
Στην δεκαετία του ’50, ένας γιατρός, ο Albert Tomatis, ξεκίνησε τον μύθο, υποστηρίζοντας πως η ακρόαση έργων του Μότσαρτ βοήθησε ασθενείς του με προβλήματα ομιλίας και ακοής να τα αντιμετωπίσουν. 

Λίγες δεκαετίες αργότερα, ένα επιστημονικό πείραμα υποστήριξε πως η κλασική μουσική αύξησε το IQ των συμμετεχόντων κατά οκτώ μονάδες. Κάπως έτσι, γεννήθηκε το περίφημο «Mozart Effect» και η κοινή γνώμη έμαθε πως η κλασική μουσική μας κάνει πιο έξυπνους.

Ωστόσο, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε πάντα αυτά τα πειράματα αμφιλεγόμενα, ενώ και οι ίδιοι οι φορείς των ερευνών δήλωσαν εκ των υστέρων πως αυτό που ωφελήθηκε από την κλασική μουσική ήταν η ικανότητα των συμμετεχόντων σε δραστηριότητες χωροχρονικού περιεχομένου – όχι πως συνολικά ωφελείται ο εγκέφαλός μας. 

Φυσικά, σίγουρα ο Μότσαρτ δεν θα βλάψει κανέναν που θα τον ακούσει, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως αυτά τα ειδικά CD με κλασική μουσική για βρέφη, έμβρυα και ενηλίκους, κάνουν τον εγκέφαλο να «πετάει».

Γύρω από την μορφή του εγκεφάλου
Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως όσο μεγαλύτερος είναι ο εγκέφαλός μας, τόσο πιο έξυπνοι είμαστε ή ακόμη και πως όσο αυξάνονται οι γνώσεις μας, αυξάνονται ανάλογα και οι «ρυτίδες» του εγκεφάλου. Η αλήθεια για το μέγεθος και τις «στρώσεις» του, όμως, είναι η εξής :

Όσο εξελισσόταν το ανθρώπινο είδος, ο εγκέφαλός του γινόταν ολοένα και μεγαλύτερος για να «φιλοξενήσει» τις συνεχώς πιο «προηγμένες» λειτουργίες που διαχώρισαν τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζώα. 

Για να μπορέσει ωστόσο να διατηρηθεί το μέγεθος του εγκεφάλου τόσο ώστε να χωρά στο ανθρώπινο κεφάλι, το οποίο δεν έπρεπε να χάσει την αναλογία του προς το υπόλοιπο σώμα, ο εγκέφαλος άρχισε να αναδιπλώνεται και να σχηματίζει αυτές τις «ρυτίδες» και τις αυλακώσεις που γνωρίζουμε σήμερα. 

Αν απλώναμε τον εγκέφαλο, ανοίγοντας αυτές τις αυλακώσεις, θα είχε το μέγεθος μιας… μαξιλαροθήκης.

Βέβαια, όταν αρχίζει να σχηματίζεται ο εγκέφαλος, στην εμβρυακή ηλικία, δεν έχει καθόλου αυλακώσεις. Ο λείος εγκέφαλος αποκτά «ρυτίδες» όσο αυξάνονται οι νευρώνες του εμβρύου και εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές του. 

Όταν το έμβρυο συμπληρώσει τις σαράντα εβδομάδες, έχει αποκτήσει τις αυλακώσεις που θα έχει για την υπόλοιπη ζωή του. Επομένως, δεν αυξάνονται οι αυλακώσεις όσο αυξάνονται οι γνώσεις και οι αναμνήσεις μας από εκείνη την ηλικία και πέρα: Αντ’ αυτού, όσα μαθαίνουμε αντιστοιχούν στην αυξημένη παρουσία συνάψεων και κυττάρων – κάποιοι θεωρούν πως οι νέες αναμνήσεις μας σημαίνουν νέους νευρώνες, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Μπορούν να μας επηρεάσουν τα υποσυνείδητα μηνύματα;
Ο πρώτος άνθρωπος που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την έννοια των υποσυνείδητων μηνυμάτων ήταν ένας ερευνητής αγοράς, ο James Vicary, που τοποθέτησε λεκτικά μηνύματα μέσα σε ταινίες, τα οποία εμφανίζονταν για ένα τρισχιλιοστό του δευτερολέπτου κάθε φορά (τόσο ώστε να μην το αντιληφθεί η ανθρώπινη όραση) και πρότειναν στους θεατές να αγοράσουν αμαψυκτικό cola και popcorn. 
Ο ίδιος υποστήριξε πως οι πωλήσεις των δύο προϊόντων στον κινηματογράφο εκείνο αυξήθηκαν κατά 18% και 57% αντίστοιχα. Οι διαφημιστές έσπευσαν να αντιγράψουν το παράδειγμά του, αλλά οι επίσημες αρχές της Αμερικής απαγόρευσαν την «Υποσυνείδητη Διαφήμιση». Παράλληλα, εμφανίστηκαν εμπορικές ιδέες, όπως κασέτες τις οποίες ακούς όσο κοιμάσαι και σε βοηθούν να κόψεις το κάπνισμα.

Έχουν όμως αποτέλεσμα;
Η αλήθεια είναι πως ο Vicary είχε πει ψέματα για τα αποτελέσματα του πειράματός του. Επιπλέον, κατά την δεκαετία του ΄90 υπήρξε και η περίπτωση της περίφημης δίκης των Judas Priest, στην οποία δύο οικογένειες αυτοχείρων εφήβων υποστήριξαν πως τα τραγούδια του συγκροτήματος περιείχαν υποσυνείδητα μηνύματα που οδήγησαν τα παιδιά τους στην αυτοκτονία. 

Το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις ότι τα υποσυνείδητα μηνύματα είναι κάτι το υπαρκτό και το αποτελεσματικό.

Το μέγεθος μετράει ;
Ας επιστρέψουμε σε έναν από τους βασικότερους μύθους γύρω από τον εγκέφαλο (και άλλα ανθρώπινα όργανα), αυτόν του μεγέθους. Όσο μεγαλύτερος, τόσο πιο έξυπνοι είμαστε; Στην πραγματικότητα, όχι. Φτάνει να σας πούμε ότι ο άνθρωπος θεωρείται το πιο έξυπνο ον στον πλανήτη και το μέσο βάρος του εγκεφάλου του είναι 1.361 γραμμάρια, ενώ μια σαφώς λιγότερο έξυπνη φάλαινα διαθέτει εγκέφαλο που ζυγίζει περί τα 8 κιλά. 

Αντίστοιχα, οι εγκέφαλοι των αρκετά έξυπνων σκύλων και ουρακοτάγκων ζυγίζουν 72 και 370 γραμμάρια αντίστοιχα, ενώ αυτός ενός σπουργιτιού… μόλις ένα γραμμάριο.

Με λίγα λόγια, δεν είναι το πόσο μεγάλος είναι ο εγκέφαλος αυτό που καθορίζει την ευφυΐα ενός είδους, αλλά η αναλογία του προς το υπόλοιπο σώμα. Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος της φάλαινας μπορεί να ζυγίζει οκτώ κιλά, αλλά το βάρος του σώματός της φτάνει τους 13 τόνους. 

Η αναλογία βάρους εγκεφάλου και σώματος είναι κατ’ επέκταση πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη του ανθρώπου – στην περίπτωσή μας είναι περίπου 1 προς 50, για τα περισσότερα θηλαστικά είναι 1 προς 180, ενώ για τα πτηνά πλησιάζει το 1 προς 220. 
Επιπλέον, η ευφυΐα κάθε είδους εξαρτάται και από το μέγεθος του φλοιού του εγκεφάλου – στην περίπτωση των θηλαστικών είναι κατά κανόνα μεγάλος, ενώ ο άνθρωπος έχει τον μεγαλύτερο.

Πόσο γρήγορα «πεθαίνει» ο εγκέφαλός μας ;
Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, ο αποκεφαλισμός αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο. Μάλιστα, η γκιλοτίνα είχε εφευρεθεί γιατί θεωρούταν ο πιο… ανθρωπιστικός τρόπος να επιβληθεί η θανατική ποινή. 

Κατά την εκτέλεση της υποτιθέμενης δολοφόνου του Marat, το 1793, ο εκτελεστής της που σήκωσε το κεφάλι της αμέσως μετά την εκτέλεση, υποστήριξε πως τα μάτια της στράφηκαν προς αυτόν με ένα βλέμμα αγανάκτησης. 

Στην συνέχεια, υπήρχαν μαρτυρίες και σε άλλους αποκεφαλισμούς πως τα μάτια των τιμωρημένων ανοιγόκλειναν μέχρι και για μισό λεπτό μετά, ενώ και κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, υπήρχαν ερευνητές που υποστήριξαν ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να έχει συναίσθηση για αρκετά δευτερόλεπτα μετά τον αποκεφαλισμό.

Μπορεί αυτό να σημαίνει πως ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να λειτουργεί και μετά τον θάνατο; Η σύγχρονη ιατρική το αρνείται, λέγοντας πως πιθανότατα τα παραπάνω φαινόμενα δεν ήταν παρά οι φυσιολογικές συσπάσεις των μυών του προσώπου που μπορούν να παρατηρηθούν μετά τον θάνατο. 

Όταν ο εγκέφαλος αποκοπεί από την καρδιά, και επομένως από την παροχή οξυγόνου, μπαίνει αμέσως σε κατάσταση κώματος και αρχίζει να πεθαίνει. Η συναίσθησή του πιθανότατα χάνεται μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα. Επομένως, μπορεί να μην είναι αδύνατο για τον εγκέφαλο να παραμείνει εν ενεργεία υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά είναι μάλλον απίθανο.

Πόσο εύκολα παθαίνει ζημιά ο εγκέφαλός μας ;
Κάτι τόσο μυστηριώδες και πολύπλοκο όσο ο εγκέφαλός μας, σίγουρα θα πίστευε κανείς πως είναι υπερβολικά «εύθραυστο». Η ζημιά που μπορεί να πάθει, ποικίλλει από μια απλή διάσειση (όταν κινείται έντονα μέσα στο κρανίο με αποτέλεσμα να ματώσει ή να φθαρεί) μέχρι πολύ σοβαρή, ανεπανόρθωτη ζημιά, που αφήνει μόνιμα προβλήματα στον ασθενή.

Τι είναι όμως ανεπανόρθωτο; Όταν για παράδειγμα καταστρέφονται οι νευρώνες του εγκεφάλου, δεν μπορούν να ξαναπαραχθούν. Αντίθετα, ο εγκέφαλός μας μπορεί να αναπλάσει τις συνάψεις, τη σύνδεση δηλαδή των νευρώνων. Στην ουσία, λοιπόν, μετά από μια ζημιά, δημιουργούνται νέοι «δρόμοι» μεταξύ νευρώνων, και μπορούν περιοχές άσχετες με κάποια λειτουργία, να αναλάβουν τη δουλειά, αν οι «προκάτοχοι» πάθουν ζημιά. 
Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στους ασθενείς που μετά από εγκεφαλικό έχουν χάσει την ικανότητα ομιλίας ή κίνησης. Η θεραπεία που πραγματοποιείται, και συχνά έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, στην πραγματικότητα εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να χρησιμοποιεί ό,τι έχει στη διάθεσή του για να μάθει από την αρχή τις συγκεκριμένες λειτουργίες.

Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο τα ναρκωτικά ;

Ορισμένοι πιστεύουν πως η χρήση ναρκωτικών ουσιών προκαλεί μόνιμη ζημιά στον εγκέφαλο. Έρευνες υποστηρίζουν πως η χρήση μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει μικρή απώλεια μνήμης, ενώ άλλες λένε πως η συστηματική χρήση μπορεί να συρρικνώσει μέρη του εγκεφάλου. 

Μάλιστα, στην περίπτωση της κοκαΐνης και του ecstasy, κάποιοι υποστήριξαν πως μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και… τρύπες στον εγκέφαλο. Τι από όλα τα παραπάνω ισχύει;

Οι ερευνητές κατέληξαν πως τα ναρκωτικά μπορούν να προκαλέσουν βραχυχρόνιες ή και αλλαγές διαρκείας στον εγκέφαλό μας. Για παράδειγμα, μπορούν να μειώσουν την ισχύ των νευροδιαβιβαστών (χημικών που διαβιβάζουν σήματα) όπως η ντοπαμίνη, κάτι που μας δείχνει και το γιατί οι εθισμένοι αναζητούν συνεχώς κι άλλες ουσίες για να επιτύχουν το ίδιο αίσθημα. 

Επιπλέον, μια πιο πρόσφατη μελέτη, έδειξε πως η επίδραση ορισμένων ναρκωτικών ουσιών μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση του μεγέθους μερών του εγκεφάλου, άλλη μια ένδειξη του γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξεις τη συμπεριφορά ενός εθισμένου ατόμου. 
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί το κατά πόσο αυτές οι ζημιές μπορούν να «αναστραφούν» - βέβαια, ξέρουμε πλέον σίγουρα πως δεν μπορούν να προκαλέσουν… τρύπες στον εγκέφαλο.

Και το αλκοόλ ;
Πίνουμε, μεθάμε, μιλάμε περισσότερο, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, ζαλιζόμαστε και δεν οδηγούμε σωστά. Με άλλα λόγια, ήπιαμε πολύ αλκοόλ. Αλλά μπορεί αυτό να σημάνει καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων; 

Ακόμη και στην περίπτωση αλκοολικών, η κατάχρηση του ποτού δεν καταλήγει στον θάνατο κυττάρων, αλλά στην καταστροφή των απολήξεων των νευρώνων, των λεγόμενων δενδριτών. Δεν παθαίνει ζημιά δηλαδή το ίδιο το κύτταρο, αλλά οι «δρόμοι» που διαθέτει για ενδοεπικοινωνία. 

Αυτή η ζημιά, πάντως, λένε ερευνητές, είναι κατά βάση αναστρέψιμη. Χρειάζεται φυσικά προσοχή, γιατί η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και θειαμίνης, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μνήμη, τη συγκέντρωση, την κίνηση, την όραση κ.α.

Ο μύθος του 10%
Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας – φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν χρησιμοποιούσαμε και το υπόλοιπο. Η παραπάνω πρόταση συνοψίζει τον πιο διαδεδομένο μύθο γύρω από το μυαλό μας. 

Γιατί όμως να έχουμε τη μεγαλύτερη αναλογία εγκεφάλου-οργανισμού στο ζωικό βασίλειο, αν το μεγαλύτερο μέρος του μένει αναξιοποίητο;

Σκεφθείτε πως ακόμη και μια ζημιά στο παραμικρό μέρος του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, και θα διαπιστώσετε πως δεν μας αρκεί το 10% - κάθε κομμάτι του εγκεφάλου μας είναι σημαντικό. 

Περιλαμβάνονται σε αυτά τα 100 δισεκατομμύρια νευρώνων, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι τύποι κυττάρων που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας. Οι τομογραφίες έχουν δείξει πως ό,τι κι αν κάνουμε, ο εγκέφαλός μας παραμένει σε λειτουργία. Μερικές περιοχές του είναι πιο ενεργές από άλλες κάθε φορά, αλλά δεν υπάρχει περιοχή του που να μη λειτουργεί καθόλου.

Γιώργος Κόκουβας
Πηγή: HowStuffWorks
http://www.iatronet.gr

Πώς θα διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε φόρμα....!!!!

''Το μυαλό μας για να λειτουργήσει καλά και να διατηρήσει την ενέργεια και τη ζωτικότητά του απαιτεί (όπως και το υπόλοιπο σώμα μας): Καλή διατροφή, σωστή ανάπαυση και κατάλληλη άσκηση ! ''

Ακόμη και αν κάποιος είναι έξυπνος ή εξαιρετικά μορφωμένος μπορεί να βελτιώσει και να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις ικανότητες και δεξιότητες του.

Οι έρευνες γύρω από τις ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι ποικίλες και όλες επιβεβαιώνουν ότι η λειτουργία αυτού του πολύτιμου οργάνου είναι πολύπλοκη και απαιτεί πολλούς γνωστούς και άγνωστους παράγοντες για να λειτουργεί σωστά και on timing!

Υπάρχουν όμως άμεσοι τρόποι με σκοπό να διατηρούμε ομαλή την λειτουργία του, να τον συντηρούμε σωστά και να ενισχύουμε τις ικανότητές του.

Το μυαλό μας για να λειτουργεί σωστά δεν απαιτεί από εμάς να είμαστε κλεισμένοι σε μία βιβλιοθήκη περιτριγυρισμένοι από βιβλία. Αντίθετα, απαιτεί σφαιρική αντιμετώπιση. Υπάρχουν αρκετά ‘κόλπα’ και τεχνικές και αν αλλάξουν κάποιες συνήθειές μας, η συμπεριφορά μας, η διατροφή μας, τότε μπορούμε να τονώσουμε τη φαιά μας ουσία και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Αυτό θα μας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να προλάβουμε ή να καθυστερήσουμε νόσους ή φθορές λόγω γήρατος.

Συμβουλές για μυαλό '' ξυράφι ''

'' Έξυπνες '' τροφές
Ο εγκέφαλός μας είναι το πλέον λαίμαργο όργανο στο σώμα μας, με συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις. Ό,τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη νόησή μας και να ενισχύσει τηνλειτουργία του. Το πρωινό είναι απαραίτητο και όταν το παραλείπουμε οι επιδόσεις πέφτουν.

Τα πολλά αεριούχα ποτά και σάκχαρα επιβραδύνουν έντονα τη μνήμη και την προσοχή, ενώ αντίθετα για πρωινό το ψωμί (κυρίως το μαύρο) ιδίως σε συνδιασμό με τα φασόλια (πλούσια σε πρωτείνες και φυτικές ίνες) ή τα marmitos(πολτός με βάση τη μαγιά μπύρας) βοηθούν σημαντικό σε ένα δυνατό ‘ξύπνημα’ της ημέρας. 
Για μεσημεριανό, η ομελέτα με σαλάτα βοηθούν σημαντικά. Το αυγό είναι πλούσιο σε χολίνη, που αυτή παράγει ακετυλοχολίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με τηνμνήμη, ενώ η σαλάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καροτένιο και βιταμίνες C και Ε που συντηρούν τον εγκέφαλο. Επιδόρπιο με βάση το γιαούρτι, λόγω της τυροσίνης (αμινοξύ), βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και έχει σε εγρήγορση τηνμνήμη μας. Ένα απογευματινό βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στον εγκέφαλό μας. 

Αντίθετα, τα '' junk foods '', κέικ, μπισκότα και trans λιπαρά οξέα εμπλέκονται σε νοητικές διαταραχές. Τέλος το 'καλό' λίπος για τον εγκέφαλό μας,τα ω3 λιπαρά βοηθούν στην ανάπτυξή του και την αποφυγή της άνοιας. Ένα βραδινό με φράουλες ή μύρτιλλα βελτιώνει τον συντονισμό, τη συγκέντρωση και τη βραχύβια μνήμη (πειράματα σε ποντίκια).

'' Μνήμη εργασίας '' 
Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το IQ καθορίζεται από τα γονίδια. Όμως νέες μελέτες δείχνουν ότι μία βασική λειτουργία του εγκεφάλου, η βραχύβια μνήμη ή μνήμη εργασίας μπορεί να είναι το θεμέλιο της γενικής νοημοσύνης, οπότε αν βελτιώσουμε τη συγκεκριμένη λειτουργία, μπορούμε να βελτιώσουμε και το IQ μας.

Η μνήμη εργασίας είναι το βραχυπρόθεσμο σύστημα αποθήκευσης του εγκεφάλου και αποτελεί το ‘εργαστήριό’ του για την επίλυση πνευματικών προβλημάτων.

Αν για παράδειγμα υπολογίσουμε πόσο κάνει 73-6+7, η μνήμη εργασίας σας θα αποθηκεύει τα άμεσα βήματα που είναι απαραίτητα για τη λύση. Η ποσοτική πληροφορία που μπορεί να αποθηκεύσει η μνήμη εργασίας έχει σχέση με τη γενική μας νοημοσύνη!

Στο Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με πειράματα σε παιδιά και ενήλικες διαπιστώθηκε ότι τα συστήματα μνήμης εργασίας μπορούν να αναπτυχθούν με την εκγύμναση! Αυτό μπορεί να οδηγήσει και στη βελτίωση του IQ!

‘Η γενετική καθορίζει πολλά’, αναφέρει ο Τόρκελ Κλίνγκμπεργκ, ‘αλλά ένα μικρό ποσοστό-δεν ξέρουμε ακόμη πόσο- μπορεί να βελτιωθεί με την εξάσκηση’.

'' Τα θαύματα της μνήμης '' 
600 άτομα μπαίνουν με τη σειρά σε ένα αμφιθέατρο λέγοντας το όνομά τους. Μία ώρα μετά σας ζητούν αν μπορείτε να τα θυμηθείτε όλα. Είστε σε θέση; Οι περισσότεροι τρομάζουν και μόνο με την ιδέα. Στην πραγματικότητα όμως όλοι μπορούμε να το κάνουμε. Απλώς χρειάζεται την τεχνική και την προσήλωση.

Μελετώντας τους '' μνημοτέχνες '', δηλαδή ανθρώπους που απομνημονεύουν χιλιάδες νούμερα, η Έλινορ Μαγκουάιρ, από το University College στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλό IQ, ούτε διαφορετική διάπλαση στον εγκέφαλό τους. Απλώς όταν απομνημονεύουν, δραστηριοποιούνται περιοχές στον εγκέφαλο που δείχνουν ότι έχουν στρατηγική. 

Π.χ για να θυμούνται τη σειρά των χαρτιών σε μία τράπουλα, αποδίδουν στο κάθε ένα όνομα προσώπου ή αντικειμένου και φτιάχνουν μία ιστορία. Κάτι παρόμοιο κάνουν και οι ηθοποιοί για να θυμούνται τα λόγια τους κτλ. Μελέτες φανερώνουν ότι η τεχνική αυτή βελτιώνει την απομνημόνευση και σε μη ηθοποιούς.

Η Μπάρι Γκόρντον από το Πανεπιστήμιο του Τζον Χόπκινς στην Βαλτιμόρη, τονίζει ότι η στρατηγική είναι σημαντική και στην καθημερινότητά μας. Απλές κινήσεις, όπως το να βάζεις τα κλειδιά στο ίδιο σημείο ή να σημειώνεις, έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει σημαντικά ο εγκέφαλος τη χωρητικότητά του σε πληροφορίες. Αν το αδύνατο σημείο σας είναι π.χ τα ονόματα, προσπαθήστε να κάνετε συνδυασμούς και συνειρμούς!

'' Ευεργετικός Ύπνος '' 

‘Η έλλειψη ύπνου είναι κακή συνθήκη για τον εγκέφαλό μας. Ο σχεδιασμός, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η μάθηση, η συγκέντρωση, η μνήμη εργασίας, η εγρήγορση, μειώνονται δραματικά, όπως και το IQ μας. Αν είστε ξύπνιοι επί 21 ώρες, οι ικανότητές σας ισοδυναμούν με ενός ανθρώπου, ο οποίος κατά το νόμο είναι σε κατάσταση μέθης’, αναφέρει ο Σον Ντράμοντ του Πανεπιστημίου της

Καλιφόρνια στον Σαν Ντιέγκο. Το ίδιο ισχύει αν έχουμε κοιμηθεί για λίγες ώρες επί 3 συνεχόμενες ημέρες.

Τα αποτελέσματα είναι αναστρέψιμα, ενώ οι επιδόσεις αυξάνονται, καθώς και η ικανότητα συγκέντρωσης. Ο καλός νυχτερινός ύπνος έχει όμως και άλλα οφέλη.

Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται νέες μνήμες, εξασκείται και τελειοποιεί νέες ικανότητές του, λύνει μέχρι και προβλήματα. Επιπλέον, ένας μικρός υπνάκος μετά την εκμάθηση κάτι νέου, μπορεί να μας βοήθησε, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Το μυαλό μας έχει δύναμη! Για να την αξιοποιήσουμε θέλει τον σωστό τρόπο!

Βήμα science, Kate Douglas, Bob Holmes et al, healthylifetree.com
http://www.iatronet.gr

10 πράγματα που έμαθα όταν έπαψα να ουρλιάζω στα παιδιά μου

Στο άρθρο της που δημοσιεύθηκε στους New York Times με τίτλο "Shouting Is the New Spanking", η Amy McCready, οικογενειακή σύμβουλος και ιδρύτρια του συμβουλευτικού site για γονείς Positive Parenting Solution μας εξηγεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι υστερικές φωνές και τα ουρλιαχτά, έχουν αντικαταστήσει σήμερα το παραδοσιακό «ξύλο, που βγήκε από τον παράδεισο».

Οι γονείς σύμφωνα με την δόκτορα Μακ Κρίντι ταλαιπωρημένοι και με τα ενοχικά τους σύνδρομα γιγαντωμένα μέσα τους, ψάχνουν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να επιβληθούν στα παιδιά τους. 

Και ενώ για τους περισσότερους γονείς σήμερα είναι αυτονόητο ότι το ξύλο ανήκει στο παρελθόν ως παιδαγωγική μέθοδος, παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να επιβληθούν στον εαυτό τους κάθε φορά που οι μικροί μπόμπιρες αδυνατούν να πειθαρχήσουν στις υποδείξεις τους. Και καταφεύγουν στις φωνές. 

Το αποτέλεσμα είναι οι ενοχές να γίνονται ένας φαύλος κύκλος που δεν σταματά ποτέ. Αποτέλεσμα: Το μ όνο που πετυχαίνουν οι γονείς με την υψωμένη φωνή είναι να εθίζονται τα παιδιά σε τέτοιου τύπου αντιδράσεις και φυσικά να συνεχίζουν ανενόχλητα. 

Αν μάλιστα οι φωνές συνοδεύονται από οργή, προσβολές ή ακόμη και σαρκασμό, τότε υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν στο παιδί αισθήματα απόρριψης Πριν λοιπόν φωνάξετε ξανά σκεφτείτε ότι τώρα είστε σε θέση να τρομοκρατείτε μία ύπαρξη που αδυνατεί να σας αντιμετωπίσει, αλλά την ίδια στιγμή προετοιμάζετε το μελλοντικό «νευρικό και αγενή» γιο ή κόρη.

1. Όταν σταμάτησα να ουρλιάζω, ένιωσα καλύτερος άνθρωπος
Σταμάτησα να πηγαίνω για ύπνο με έναν κόμπο στο στομάχι, επειδή ένιωθα «η χειρότερη μαμά του κόσμου». Σταμάτησα να ακούω από τα παιδιά μου «είσαι η χειρότερη μαμά του κόσμου». Σταμάτησα να νιώθω ενοχές επειδή ο σύντροφός μου με κοίταζε σα να ήμουν «η χειρότερη μαμά του κόσμου». Και η χειρότερη σύντροφος και η χειρότερη ερωμένη.

2. Τα παιδιά είναι το (μόνο) κοινό που θέλουμε να μας αποδέχεται
Όλες οι μαμάδες κρύβουμε μέσα μας ένα Δόκτωρ Τζέκιλ και έναν Κύριο Χάιντ. Μπροστά στους ξένους κάνουμε τις καλές και τις υπομονετικές, προκειμένου να μην μας κρίνουν αρνητικά και όταν γυρίζουμε σπίτι γινόμαστε αληθινές μέγαιρες. Ωστόσο αυτό, από τη μια μπερδεύει τα παιδιά από την άλλη μπερδεύει εμάς τις ίδιες. Η συνέπεια στην συμπεριφορά δεν είναι μόνο καλό παράδειγμα για τα παιδιά αλλά θετικό και για εμάς τις ίδιες.

3. Τα παιδιά είναι παιδιά, αλλά επίσης είναι και άνθρωποι
Όπως εγώ, έτσι και τα παιδιά, έχουν τις καλές και τις κακές τους μέρες. Κάποιες μέρες είναι αξιαγάπητα, γλυκά και υπάκουα και άλλες είναι στριμμένα, ανόρεχτα και ανυπάκουα. Άλλωστε αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, είναι ότι τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν μαθαίνουν. Και έχουν δικαίωμα στο λάθος. Και κανείς δε θέλει να του ουρλιάζουν όταν κάνει λάθος. Εσείς θέλετε;

4.Δεν μπορώ να ελέγχω πάντα τις πράξεις των παιδιών μου, αλλά μπορώ πάντα να ελέγχω τις αντιδράσεις μου.
Αντί κάθε φορά που σκοντάφτω σε ένα lego, να του βάλω τις φωνές, μήπως να πάρω μια βαθιά ανάσα και να του επαναλάβω (για χιλιοστή φορά)….«δεν είπαμε να μαζεύουμε τα παιχνίδια μας;»

5. Τα ουρλιαχτά δεν «πιάνουν»
Θα το έχετε διαπιστώσει και εσείς. Όταν ζητάτε κάτι με ευγένεια το αποκτάτε πολύ πιο εύκολα. Αντίθετα όταν ζητάτε κάτι με αγένεια, ο απέναντι σας αντιδράει αρνητικά. Επίσης συνήθως μαζί με την υστερία που μας πιάνει αρχίζουμε και κάνουμε πολύπλοκες τις εντολές μας προς τα παιδιά: «βιάσου, πιες το γάλα σου, δέσε τα κορδόνια σου, πάρε το μπουφάν σου, αργήσαμε…» Κανένα παιδί δε μπορεί να αποθηκεύσει τόσες εντολές. Και να τις ακολουθήσει βέβαια

6. Όταν σταματήσεις να φωνάζεις μπορεί να σου συμβούν υπέροχα πράγματα
Όταν είσαι ήρεμος απολαμβάνεις σαφώς πιο έντονα τις όμορφες στιγμές. Ακόμη και το «μαμά σ’ αγαπώ» παίρνει μια άλλη διάσταση τότε. Θυμηθείτε τις στιγμές που βάζετε τα παιδιά για ύπνο. Αυτές είναι οι καλύτερες στιγμές της ημέρας και οι στιγμές που τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν μαζί μας τα πιο όμορφα συναισθήματα. Ξέρετε γιατί; Διότι τότε δεν ουρλιάζουμε.

7. Κάποιες φορές το να σταματήσεις να φωνάζεις είναι μια πρόκληση, αλλά δεν είναι πάντα εφικτό.

8. Πολύ συχνά το πρόβλημα βρίσκεται σε εμένα και όχι στα παιδιά μου
Είναι μια αλήθεια που συχνά οι μαμάδες τη βιώνουν και ως ενοχή: Φωνάζω στα παιδιά, γιατί είχα στρες στη δουλειά, γιατί «περιμένω περίοδο», ή γιατί με σύγχισε ένας οδηγός στο δρόμο. Φταίει κάποιος άλλος και την πληρώνει κάποιος άλλος. Πόσο άδικο είναι αυτό;

9. Όταν φροντίζω τον εαυτό μου με βοηθάει να μη φωνάζω
Όταν νιώθετε απίστευτα χαλαρωμένη από τη γιόγκα, όταν έχετε μόλις βγει από ένα ζεστό μπάνιο, όταν έχετε γυρίσει μόλις από το κομμωτήριο, ή από μια έξοδο με τις φίλες σας, έχετε προσέξει πως δεν έχετε όρεξη για φωνές; Απόλυτα φυσιολογικό. 

Όταν φροντίζετε μόνο τους άλλους και αφοσιώνεστε σε αυτούς ψυχή και σώμα, είναι φυσικό να έχετε νεύρα και κάποιες φορές να ξεσπάτε άσχημα. Όταν φροντίζετε και τον εαυτό σας είναι φυσικό να νιώθετε πιο ήρεμη, πιο χαλαρή και πιο αξιαγάπητη. Τα παιδιά σας θα συμφωνήσουν σ’ αυτό.

10. Όταν δε φωνάζω νιώθω υπέροχη
Εκτός από πιο ήρεμη, πιο αξιαγάπητη και πιο χαλαρή, νιώθω και πιο λαμπερή. Πηγαίνω για ύπνο χωρίς ενοχές και ξυπνάω πιο χαρούμενη. Νιώθω πιο όμορφη και πιο καλή. Και τα παιδιά μου το βλέπουν. Και μ’ αγαπούν γι’ αυτό.

http://thesecretrealtruth.blogspot.com