Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Γιόγκα στα μέτρα σου ανάλογα με το ζώδιο σου......!!!!!!

Οι πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες της γιόγκα είναι γνωστές. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις ανάλογα με το στοιχείο στο οποίο ανήκει το ζώδιό σου (Γη, Αέρας, Νερό, Φωτιά). Ασκήσεις που δεν προσφέρουν μόνο ισορροπία, ευλυγισία και ευεξία, αλλά τονίζουν τα δυνατά σημεία σου και βελτιώνουν τα αδύνατα. Βρες λοιπόν στις επόμενες σελίδες το στοιχείο στο οποίο ανήκει το ζώδιό σου, γυμνάσου ενεργειακά και νιώσε καλύτερα, σε καθημερινή βάση.

ΦΩΤΙΑ
Η Στάση της Καμήλας
Α. Στάσου στα γόνατα με τα χέρια στο πλάι. Τα γόνατα πρέπει να είναι ελαφρώς ανοιχτά και τα δάχτυλα των ποδιών να πατούν στο έδαφος.

Β. Πρέπει να γέίρεις προς τα πίσω, φτάνοντας αργά ως τη δεξιά φτέρνα με το δεξί χέρι, και αντίστοιχα ως την αριστερή φτέρνα με το αριστερό χέρι. Σπρώξε την κοιλιά μπροστά, προσπαθώντας να κρατήσετε τους μηρούς κάθετα στο έδαφος, και λυγίστε τη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι σου όσο μπορείς πιο πίσω. Πρόσεξε να μην υπερβείς τα όριά σου. Χαλάρωσε ολόκληρο το σώμα σου και ανέπνεε αργά και σταθερά.

3ο τσάκρα
Η άσκηση ξεκλειδώνει το τρίτο τσάκρα, το οποίο σχετίζεται με τη δύναμη, την επιβολή, την επιβεβαίωση και την ανεξαρτησία. Τα ζώδια της Φωτιάς, τα οποία χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, θα ωφεληθούν, αφού η άσκηση βοηθάει στον περιορισμό της παρορμητικής διάθεσης και στην ενίσχυση της ηρεμίας.

Το βάρος του σώματός σου πρέπει να μοιράζεται ομοιόμορφα στα χέρια και τα πόδια.

ΓΗ
H Στάση του Πολεμιστή ΙΙ
Α. Στάσου με τα πόδια σε μεγάλη διάσταση (περίπου ενός μέτρου). Στρέψε το δεξί σου πόδι 90 μοίρες, ώστε η φτέρνα να βρίσκεται απέναντι από την καμάρα του αριστερού ποδιού. Στη συνέχεια, στρέψτε το αριστερό σου πόδι λίγο προς τα μέσα. «Τετραγώνισε» τα ισχία σου και ώθησε τον κόκκυγά σου προς τα μέσα. Μη γέρνεις τον κορμό σου. Μπορείς τώρα να εκτείνεις τα χέρια και χαλαρώστε τους ώμους σου.

Β. Στρίψε το κεφάλι και εστιάστε το βλέμμα σου στην άκρη του μεσαίου δαχτύλου του δεξιού χεριού. Εκπνέοντας, λύγισε το δεξί πόδι, ώστε ο μηρός να είναι παράλληλος προς το έδαφος. Λύγισε τους καρπούς σας, ώστε τα δάχτυλα να κοιτούν στον ουρανό τεντωμένα. Μείνε, αναπνέοντας πέντε φορές. Επανέλαβε από το άλλο πόδι.

1ο τσάκρα
Η άσκηση ξεκλειδώνει το πρώτο τσάκρα, το οποίο είναι το κέντρο της επιβίωσης και της θέλησης για ζωή. Βοηθάει τα ζώδια της Γης να τονίσουν βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως η σταθερότητα και η δύναμη.

Δυναμώνει τα χέρια, τους κοιλιακούς, τους μηρούς και τους γλουτούς.

ΑΕΡΑΣ
Το Σπαγγάτο
Α. Πρέπει να εκτείνεις το δεξί πόδι μπροστά, όσο περισσότερο μπορείς, ώστε να τεντώσει το γόνατό σου. Τα δάχτυλα του ποδιού πρέπει να κοιτάζουν προς τα πάνω. Το γόνατο του αριστερού ποδιού πρέπει να ακουμπάει στο έδαφος, το ίδιο και τα δάχτυλα του ποδιού.

Β. Αφήσε τη λεκάνη να σχηματίσει τετράγωνο και φέρε τα χέρια σου σε θέση προσευχής, στο κέντρο του στήθους. Αναπνέεις ήρεμα, για πέντε αναπνοές, βγαίνεις από τη στάση προσεκτικά και επαναλαμβάνεις από το άλλο πόδι.

5ο τσάκρα
Η άσκηση ξεκλειδώνει το πέμπτο τσάκρα, το οποίο συνδέεται με την επικοινωνία και τη δημιουργικότητα. Προσφέροντας επαφή με τη γη, βοηθάει τα ζώδια του Αέρα να «προσγειωθούν».

Ενισχύει την ευλυγισία και την αυτοσυγκέντρωση.

ΝΕΡΟ
Η Στάση του Τραπεζιού
Α. Στηρίξου στα γόνατα και στις παλάμες σου. Οι παλάμες πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τα γόνατα. Τα χέρια και οι μηροί κάθετα στο πάτωμα. Φρόντισε, επίσης, οι παλάμες να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους ώμους, και τα δάχτυλα των χεριών να κοιτάζουν μπροστά. Τα γόνατα πρέπει να είναι ελαφρώς ανοιχτά και τα δάχτυλα των ποδιών να πατούν στο έδαφος.

Β. τώρα εκτείνεις το δεξί χέρι μπροστά, με τα δάχτυλα να πατούν στο έδαφος. Παράλληλα, εκτείνεις και το αριστερό πόδι, με τα δάχτυλα των ποδιών να πατούν στο έδαφος. Εισπνέεις και ανασηκώνεις ταυτόχρονα το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι, αργά. Μείνε σε αυτή τη στάση για 3 δευτερόλεπτα και κατέβασε τα άκρα σας, με αργές κινήσεις. Επανέλαβε τη στάση πέντε φορές από την κάθε πλευρά.

2ο τσάκρα
Η άσκηση ξεκλειδώνει το δεύτερο τσάκρα, το οποίο συνδέεται με την αναπαραγωγή, τα συναισθήματα και τη σεξουαλική διάθεση. Βοηθάει τα ζώδια του Νερού να αποκτήσουν συγκέντρωση, σταθερότητα και ισορροπία.

Βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της ισορροπίας.




Από τη Μάρθα Κορινθίου,Με τη συνεργασία της instructor yoga & fitness Γιάννας Τζίμα, Επιμέλεια: Ελένη Αναστασάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου