Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Osho : Γιόρτασε τη δυστυχία.......!!!!


Ακόμη κι απέναντι στη δυστυχία μπορείς να έχεις στάση γιορτασμού. Για παράδειγμα : είσαι λυπημένος - μην ταυτίζεσαι με τη λύπη. Γίνε παρατηρητής και απόλαυσε τη στιγμή της λύπης, γιατί η λύπη έχει τη δική της ομορφιά. Δεν έχεις παρατηρήσει ποτέ. Ταυτίζεσαι τόσο πολύ που δεν διεισδύεις ποτέ στην ομορφιά που έχει μια στιγμή λύπης. Αν παρατηρήσεις, θα εκπλαγείς με τους θησαυρούς που έχανες ως τώρα.

Η λύπη έχει κάποιο βάθος η ευτυχία έχει ρηχότητα.
Πήγαινε στο βάθος, παρατήρησέ το. Η ευτυχία είναι θορυβώδης΄ η λύπη περιέχει σιωπή. Η ευτυχία μπορεί να είναι σαν την ημέρα, η λύπη είναι σαν τη νύχτα. Η ευτυχία μπορεί να είναι σαν το φως, η λύπη είναι σαν το σκοτάδι αν μπεις στη λύπη, θα τα νιώσεις όλα αυτά τα πράγματα. Ξαφνικά, θα έχεις επίγνωση του γεγονότος .

Εξαρτάται από την αντιμετώπιση .Όταν γίνεσαι λυπημένος, νομίζεις ότι σου έχει συμβεί κάτι κακό. Πρόκειται για μια ερμηνεία, ότι σου συνέβη κάτι κακό και τότε αρχίζεις να προσπαθείς να ξεφύγεις από τούτο. Δεν διαλογίζεσαι ποτέ πάνω σε τούτο. 
 
Θέλεις μετά να πας σε κάποιον: σε ένα πάρτυ, στη λέσχη, ή να ανοίξεις την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, ή αρχίζεις να διαβάζεις την εφημερίδα - κάτι, ώστε να μπορέσεις να ξεχάσεις. Είναι λάθος αυτή η αντιμετώπιση που σου έχουν δώσει - ότι είναι κακό να έχεις λύπη. Δεν είναι καθόλου κακό. Πρόκειται για ένα άλλο άκρο της ζωής.

Η ευτυχία είναι το ένα άκρο, η λύπη είναι το άλλο. Η μακαριότητα είναι το ένα άκρο, η δυστυχία είναι το άλλο. Η ζωή αποτελείται κι από τα δυο κι η ζωή είναι μια τελετουργία λόγω και των δυο.

Κατ΄εμένα, η ζωή στην ολότητά της είναι καλή. Και όταν καταλάβεις τη ζωή στην ολότητά της, μόνο τότε θα μπορείς να γιορτάσεις΄ διαφορετικά όχι. Ο γιορτασμός σημαίνει: το τι συμβαίνει, δεν έχει σημασία - εγώ θα γιορτάζω. Ο γιορτασμός δεν είναι υπό όρους ανάλογα με ορισμένα πράγματα :  '' Όταν είμαι ευτυχισμένος, τότε θα γιορτάσω,'' ή, '' Όταν είμαι δυστυχισμένος, δεν θα γιορτάσω.''

Ο γιορτασμός είναι άνευ όρων γιορτάζω τη ζωή.

Φέρνει δυστυχία - πολύ καλά, τη γιορτάζω. Φέρνει ευτυχία - πολύ καλά, τη γιορτάζω. Ο γιορτασμός αποτελεί τη στάση μου, χωρίς όρους ανάλογα με το τι φέρνει η ζωή.

Δημιουργείται όμως ένα πρόβλημα, γιατί όποτε χρησιμοποιώ λέξεις, οι λέξεις εκείνες φέρνουν συνειρμούς στο νου σου. Όταν λέω, '' Γιόρταζε,'' σκέφτεσαι ότι πρέπει κανείς να είναι ευτυχισμένος. Πώς γίνεται να γιορτάζει όταν είναι λυπημένος; Δεν λέω ότι πρέπει να είναι κανείς ευτυχισμένος για να γιορτάζει. 
 
Ο γιορτασμός αποτελεί την ευγνωμοσύνη για ό,τι σου δίνει η ζωή. Ό,τι κι αν σου δίνει η ύπαρξη, ο γιορτασμός αποτελεί ευγνωμοσύνη΄ την ευχαριστείς.





OSHO
Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου