Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Το Facebook προκαλεί ζήλια ;

Μήπως το Facebook προκαλεί ζήλια, ή απλά κάνει τα πράγματα χειρότερα; 
Μήπως το Facebook δυναμώνει την σπίθα της ζήλιας, ή μήπως ενισχύει απλώς την ζήλια που μπορεί να υπάρχει ήδη σε μια σχέση;

Σε μια μελέτη από τους Muise, et al. (2009), 308 προπτυχιακοί φοιτητές συμμετείχαν σε μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Facebook και τις επιπτώσεις της χρήσης του στις σχέσεις. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να καθοριστεί εάν το Facebook προκαλεί ζήλια πάνω και πέρα ​​από το ήδη υφιστάμενο επίπεδο της ζήλια στη σχέση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ξόδευαν κατά μέσο όρο 38,93 λεπτά την ημέρα στο Facebook. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (74,6%), ήταν τουλάχιστον κάπως πιθανό να κάνουν «φίλο» έναν πρώηνσύντροφο, και 78,9% των συμμετεχόντων δήλωσε ο σύντροφός τους είχε «κάνει φίλο» έναν πρώηνσύντροφο. Ενενήντα δύο τοις εκατό (92,1%) των συμμετεχόντων στην μελέτη, δήλωσε ο σύντροφός τους είχε στο Facebook «φίλους» που δεν ήξερε.

Οι γυναίκες βρέθηκαν να ξοδεύουν σημαντικά περισσότερο χρόνο στο Facebook - 40,57 λεπτά την ημέρα, έναντι 29, 83 λεπτά την ημέρα για τους άνδρες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη χρήση του Facebook, στην πραγματικότητα, προβλέπει σημαντική αύξηση της ζήλιας. Οι γυναίκες σημείωσαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ζήλιας στο Facebook από τους άνδρες, 3,29 έναντι 2,81.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την αύξηση της ζήλιας που οφείλεται στο Facebook:

• Οι άνθρωποι μαθαίνουν πληροφορίες για τον σύντροφό τους από το facebook.

• Το facebook δίνει περισσότερες ευκαιρίες για την επανασύνδεση με τους «πρώην» 

• Μια ψευδής αίσθηση οικειότητας μπορεί να δημιουργηθεί στο facebook και ως εκ τούτου οδηγεί τους ανθρώπους να είναι πιο επιρρεπείς στην εξαπάτηση.

• Μια σχέση μπορεί ήδη να αποτελείται από τουλάχιστον έναν ζηλιάρη σύντροφο και το facebook είναι απλά μια άλλη αφορμή για να τον ζηλεύει. 

• Οι άνθρωποι μπορεί να δημιουργήσουν μια «πραγματική ταυτότητα" και μια "ταυτότητα facebook", οδηγώντας έτσι τον σύντροφό τους να αισθάνεται ότι δεν τους γνωρίζει πραγματικά

• Αύξηση του χρόνου στο facebook μπορεί να μειώσει τον ποιοτικό χρόνο με το σύντροφο τους.

• Το facebook υπενθυμίζει στους ανθρώπους καθημερινά ότι ο σύντροφός τους είχε παρελθόν στις σχέσεις

• Οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν για τους “φίλους” του συντρόφου τους στο facebook που κάνουν post μηνύματα με υπονοούμενα στον τοίχο του.

• Ένας σύντροφος μπορεί να "σκουντά" άτομα που ένα άλλο πρόσωπο θεωρεί ακατάλληλα.




Psychology Today Dr. Stephanie Sarkis, Ph.D.
Επιμέλεια Psyhealth 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου