Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Εαυτός μου - αυτός ο ξένος........!!!!


Τι σημαίνει εαυτός. Πόσο τον ξέρουμε πόσο τον εκτιμάμε.
Όταν μιλάμε για τον εαυτό πολλοί ερευνητές εννοούν την προσωπική μας ταυτότητα η οποία είναι μια έννοια δυναμική κι όχι στατική, που εξελίσσεται. Προσωπική ταυτότητα σημαίνει επίσης συμμετοχή σε εμπειρίες, πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα. Εμπεριέχει τις έννοιες της συνέχειας, της μοναδικότητας , των κοινωνικών ρόλων, της αυθεντικότητας, της σταθερότητας, προσωπικές αξίες όπως επίσης και τον ίδιο τον χαρακτήρα του ατόμου.

Τα στοιχεία που την συνθέτουν είναι 4 :

1. η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας

2.η αυτοεκτίμηση - αυτοπεποίθηση

3. η σταθερότητα της αντίληψης του εαυτού μέσα στον χρόνο

4. η παρουσίαση του εαυτού μας.

1.Η αντίληψη του εαυτού μας, δηλαδή η υποκειμενική περιγραφή, η εξωτερική και η εσωτερική που κάνουμε για μας, ξεκινά από την ηλικία των 3 ετών. Στην εφηβεία επίσης αναθεωρείται, ανασυνθέτεται ή συμπληρώνεται γιατί σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο το άτομο στρέφεται και εστιάζει στον εαυτό του για να ανακαλύψει και να συνειδητοποιήσει το ποιος είναι.

2. Η Αυτοεκτίμηση.  Η αυτοεκτίμηση συνίσταται στην πλήρη και γενική αξιολόγηση του εαυτού μας. Τα χαρακτηριστικά που μας προσδιορίζουν θετικά ή αρνητικά. Αυτό σχετίζεται με τις δυνατότητες, τι μπορούμε ή τι δεν μπορούμε, με τις αξίες που διαπιστώνουμε ή τις ελλείψεις μας κλπ και έτσι διαμορφώνεται η εκτίμηση για τον εαυτό μας. Όταν χαρακτηρίζουμε τον εαυτό μας αδύνατο τότε απομακρυνόμαστε από μας και στηριζόμαστε σε άλλους αφού δεν μπορούμε να εκφράσουμε τις ανάγκες μας και να τις καλύψουμε.

3. Η σταθερότητα του εαυτού η της προσωπικής ταυτότητας σημαίνει να είμαστε οι ίδιοι μέσα στον χρόνο και στις καταστάσεις και να το αναγνωρίζουμε . Π.χ «Εγώ παραμένω εγώ (ίδιος) μέσα από τις εμπειρίες και μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό δεν εμποδίζει την εξέλιξη.

4. Η παρουσίαση του εαυτού . Αυτή η έννοια σχετίζεται περισσότερο με τον κοινωνικό εαυτό δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το εγώ παρουσιάζεται ή θέλει να παρουσιάζεται στον κόσμο αλλά και στις κοινωνικές σχέσεις του με τους άλλους. Μετά το τέλος της εφηβείας περιμένουμε το άτομο να απαντήσει στο ερώτημα «Ποιος είμαι;» με μια περισσότερο σταθερή προσωπική ταυτότητα, ικανή να σταθεί στις κοινωνικές και προσωπικές απαιτήσεις, με προσωπικό στόχο, ρόλο (ενήλικα, συζύγου συνάδελφου αδελφού κλπ) και επαγγελματικό στόχο ή δράση.

Ποιος/α είστε; Πως το εκφράζετε; Πόσο σας εκτιμάτε; Πόσο σας αγαπάτε;




Χαρά Γ. ΝΟΜΙΚΟΥ
Κλινικός Ψυχολόγος - Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του 
Παν/μιου Toulouse ΙΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου