Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Μήπως έχουν μπλοκάρει τα τσάκρα σου ;

Τι είναι τα τσάκρα; Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας; Τι γίνεται όταν μπλοκάρουν και πώς μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε;

Ενεργειακά κέντρα που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, τα τσάκρας λειτουργούν όπως ο τροχός - αυτό σημαίνει η λέξη στα σανσκριτικά- απορροφώντας και εκπέμποντας ενέργεια. 

Όταν αυτά τα 7 αόρατα κέντρα είναι ανοιχτά και συνεργάζονται αρμονικά, επιτρέπουν στην ενέργεια να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα από το κεφάλι μέχρι τη βάση της σπονδυλικής στήλης. 

Όταν όμως κάποιο μπλοκάρει, η ενέργεια σταματάει να κυλάει επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία και την υγεία μας, αφού κάθε τσάκρα επηρεάζει συγκεκριμένα όργανα του σώματος και συνδέεται με διαφορετικές πτυχές της ζωής μας. 

Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να τα ξεμπλοκάρεις, ώστε να εξισορροπήσεις την ενέργειά σου, να συντονιστείς μαζί της και να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου.

Το 1ο τσάκρα
Πού βρίσκεται : Στη βάση της σπονδυλικής στήλης.
Τι αντιπροσωπεύει: Το τσάκρα της ρίζας συνδέεται με την επιβίωση, την ασφάλεια, αλλά και την αδρεναλίνη, την ορμόνη που παράγεται όταν φοβόμαστε. Όταν είναι ανοιχτό και λειτουργεί αρμονικά, ενισχύει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, μας κάνει να νιώθουμε γειωμένοι και σταθεροί, να είμαστε δραστήριοι και να έχουμε επαφή με το σώμα μας.

Τι συμβαίνει όταν είναι μπλοκαρισμένο : Ανάλογα με το πόσο μπλοκαρισμένο είναι, μας δημιουργεί μια αίσθηση φόβου που μπορεί να κυμαίνεται από μια απλή ανασφάλεια μέχρι πραγματικό πανικό. Όταν μάλιστα προσπαθούμε να τον καμουφλάρουμε, προσποιούμενοι ότι έχουμε τον έλεγχο, η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη, καθώς αυτή η συμπεριφορά δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ενεργοποίηση του ριζικού τσάκρα.

Πώς θα το ξεμπλοκάρεις : Αφέσου στο ρυθμό των tribal ινδιάνικων χορών ή στις νότες των τραγουδιών της νότιας Αμερικής και χόρεψε μέχρι τελικής πτώσεως. Μάλιστα αρκούν μόλις 10 λεπτά για να το πετύχεις.

Το 2ο τσάκρα
Πού βρίσκεται: Στην περιοχή της λεκάνης.
Τι αντιπροσωπεύει : Το ιερό τσάκρα έχει να κάνει με την αναπαραγωγική δραστηριότητα, τον αισθησιασμό, τη σεξουαλικότητα και τα γενετήσια ένστικτα. Η αρμονική λειτουργία του επιτρέπει στα συναισθήματα να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς παραμορφώσεις και υπερβολές.

Τι συμβαίνει όταν είναι μπλοκαρισμένο : Χάνουμε την επαφή με το σώμα, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας, νιώθουμε ενοχή απέναντι σε οτιδήποτε μας δίνει ευχαρίστηση, παύουμε να είμαστε ανοιχτοί με τους άλλους ανθρώπους και έχουμε μια αίσθηση ανικανοποίητου, ειδικά στο σεξουαλικό τομέα. Μπορεί, επίσης, να επηρεαστεί και η σχέση μας με το φαγητό.

Πώς θα το ξεμπλοκάρεις : Για να απελευθερωθείς από τα ταμπού, κλείσε τα μάτια και ανάπνευσε ήρεμα, αργά και βαθιά. Συγκεντρώσου στο σώμα σου, ξεκινώντας από τα πόδια και φτάνοντας μέχρι το κεφάλι. Όταν νιώθεις ότι συναντάς κόμπο, φαντάσου ότι τον λύνεις με μια βαθιά αναπνοή. Κάνε το ίδιο σκεπτόμενη όλα όσα σε απασχολούν.

Το 3ο τσάκρα
Πού βρίσκεται : Πάνω από τον αφαλό.
Τι αντιπροσωπεύει: Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος συνδέεται με τη δύναμη, τη ζωτικότητα, την ανεξαρτησία, το δυναμισμό, τη θέληση και την αυτοπεποίθηση. Όταν είναι ανοιχτό, αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητές μας και συνεργαζόμαστε καλύτερα με τους γύρω μας.

Τι συμβαίνει όταν είναι μπλοκαρισμένο : Γινόμαστε υπερβολικά αυστηροί, θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο για τα πάντα, χάνουμε τον αυθορμητισμό μας, νιώθουμε υπεύθυνοι για πράγματα για τα οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη, είμαστε επικριτικοί και συσσωρεύουμε θυμό απέναντι στους άλλους. Παράλληλα, επιδιώκουμε την τελειότητα καταλήγοντας στην αποθάρρυνση και την απογοήτευση.

Πώς θα το ξεμπλοκάρεις : Για να νιώσεις ότι απελευθερώνεσαι, στάσου μπροστά σε έναν καθρέφτη και προσποιήσου ότι απέναντί σου βρίσκεται η κατάσταση ή ο άνθρωπος που σου προκαλεί το πρόβλημα. Φώναξε ό,τι σου έρχεται στο μυαλό. Το σημαντικό είναι να γίνεις αυθόρμητη και να χάσεις τον έλεγχο.

Το 4ο τσάκρα
Πού βρίσκεται : Στο κέντρο του θώρακα.
Τι αντιπροσωπεύει: Το πιο ρομαντικό τσάκρα, αυτό της καρδιάς, δεν θα μπορούσε παρά να σχετίζεται με την ανιδιοτελή αγάπη, την καλοσύνη, τις σχέσεις, τη συμπόνοια και την προσφορά. Αποτελεί επίσης τη γέφυρα μεταξύ της σωματικής και της πνευματικής ενέργειας.

Τι συμβαίνει όταν είναι μπλοκαρισμένο: Δυσκολευόμαστε να δώσουμε αγάπη χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, γινόμαστε ψυχροί κι απόμακροι, καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας και θεωρούμε ότι δεν είμαστε άξιοι να μας αγαπήσουν. Έτσι προκύπτει και ο φόβος της εγκατάλειψης, που μπορεί να μας οδηγήσει στην απόλυτη εξάρτηση από κάποιον που μας προσφέρει επιβεβαίωση.

Πώς θα το ξεμπλοκάρεις : Για να απαλλαγείς από το φόβο ότι μπορεί να σε εγκαταλείψουν, κλείσε τα μάτια, κράτησε για λίγο την αναπνοή σου και μετά άδειασε όλο τον αέρα. Κλείσε το αριστερό ρουθούνι με το δείκτη του αριστερού χεριού και πάρε βαθιά αναπνοή από το δεξί ρουθούνι. Επανάλαβε 21 φορές, εναλλάσσοντας τα ρουθούνια και κρατώντας ενδιάμεσα για λίγο την αναπνοή σου. Στο τέλος αφουγκράσου τις αισθήσεις σου και ανάπνευσε κανονικά, με ανοιχτά τα μάτια.

Το 5ο τσάκρα
Πού βρίσκεται : Στη βάση του λαιμού.
Τι αντιπροσωπεύει: Το τσάκρα που επιδρά στο λάρυγγα, στο θυρεοειδή και στον αυχένα συνδέεται με την έκφραση, την επικοινωνία, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα. Όταν είναι ανοιχτό, προάγει την αισιοδοξία, τον αυθορμητισμό και τη δημιουργική έμπνευση.

Τι συμβαίνει όταν είναι μπλοκαρισμένο: Η έλλειψη αρμονίας στο πέμπτο τσάκρα δυσκολεύει την επικοινωνία με τους άλλους, καθώς και με το σύντροφό μας. Γινόμαστε αντικοινωνικοί, συνεσταλμένοι, ανειλικρινείς, καχύποπτοι και απρόθυμοι. Αυτό, επίσης, είναι το τσάκρα που μπλοκάρει όταν δεν λέμε την αλήθεια.

Πώς θα το ξεμπλοκάρεις : Για να νιώσεις ηρεμία, πάρε τρεις αργές, βαθιές αναπνοές και κάνε μια περιστροφή του κεφαλιού, γέρνοντας το κεφάλι αριστερά, έπειτα μπροστά, δεξιά και πίσω. Επανάλαβε 7 φορές με τη φορά των δεικτών του ρολογιού και άλλες 7 αντίστροφα, για 10 λεπτά συνολικά. Η καλύτερη στιγμή γι' αυτή την άσκηση είναι το βράδυ πριν κοιμηθείς.

Το 6ο τσάκρα
Πού βρίσκεται: Ανάμεσα στα φρύδια.
Τι αντιπροσωπεύει: Το τρίτο μάτι είναι το κέντρο της σοφίας, της διορατικότητας, της διαίσθησης και της αντικειμενικότητας. Η αρμονική λειτουργία του μας επιτρέπει να έχουμε διαύγεια, σωστή αντίληψη και πλήρη συναίσθηση των δυνατοτήτων και των ορίων μας.

Τι συμβαίνει όταν είναι μπλοκαρισμένο: Δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τις ικανότητές μας, υποτιμάμε τον εαυτό μας και καταλήγουμε να αναθέτουμε στους άλλους τις αποφάσεις που θα έπρεπε να πάρουμε εμείς. Αυτή η αίσθηση ότι δεν είμαστε αρκετοί οδηγεί επίσης σε θυμό και μνησικακία απέναντι στους γύρω μας.

Πώς θα το ξεμπλοκάρεις: Κάθισε σε μια καρέκλα ακουμπώντας στην πλάτη και πατώντας στο έδαφος. Διώξε κάθε σκέψη από το μυαλό σου και επικέντρωσε την προσοχή σου στους ρόλους σου (μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη). Παρατήρησε την πίεση που νιώθεις στη σκέψη του κάθε ρόλου και πες το εξής: «Έχω τους ρόλους, αλλά δεν είμαι οι ρόλοι. Έχω επίγνωση και αγάπη».

Το 7ο τσάκρα
Πού βρίσκεται: Στην κορυφή του κεφαλιού.
Τι αντιπροσωπεύει: Το τσάκρα του στέμματος συνδέεται με τη σοφία και την πίστη, με το βαθύτερο κομμάτι της συνείδησης αι τη διεύρυνση της αντίληψής μας. Μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε σωστά τον κόσμο και τον εαυτό μας, χωρίς προκαταλήψεις. Παράλληλα, σχετίζεται με τη σχέση με τον πατέρα και γενικά με την εξουσία.

Τι συμβαίνει όταν είναι μπλοκαρισμένο: Έχουμε μια αίσθηση αδικίας, ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα, θυμώνουμε με όποιον μας δίνει εντολές - από τους γονείς και το διευθυντή μέχρι το σύντροφό μας- και νιώθουμε την επιθυμία να επαναστατήσουμε ενάντια στους κανόνες. Επίσης, έχουμε την τάση να μην ακούμε τα συναισθήματά μας και να προσπαθούμε να εκλογικεύουμε τα πάντα.

Πώς θα το ξεμπλοκάρεις: Κάθισε αναπαυτικά και φαντάσου ότι στο κέντρο του κρανίου σου υπάρχει ένα φως που σταδιακά απλώνεται σε ολόκληρο το σώμα σου. Έπειτα φαντάσου ότι από αυτό το φως πηγάζουν χιλιάδες ακτίνες που φτάνουν στο άπειρο και χαϊδεύουν τα πάντα, όλα τα έμψυχα όντα, τους πλανήτες, τα αστέρια, τον ήλιο. Αφουγκράσου τις αισθήσεις σου, πάρε τρεις βαθιές αναπνοές και άνοιξε τα μάτια σου.




Madame Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου