Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ο καβγάς πληγώνει την καρδιά μας......!!!

Ζευγάρια που συνηθίζουν να τσακώνονται μπορεί να βλάπτουν την καρδιά τους και δεν εννοούμε μόνο συναισθηματικά.

Ο Redford Williams από το Πανεπιστήμιο Duke, ειδικός στην διαχείριση του θυμού αλλά και άλλοι ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα υποστηρίζουν στα συμπεράσματα των ερευνών τους ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ θυμού και καρδιολογικών προβλημάτων.

Ο ερευνητής Tim Smith του Πανεπιστημίου της Utah και οι συνεργάτες του έκαναν μια έρευνα σε 150 παντρεμένα ζευγάρια στο εργαστήριο και τους ρώτησαν ποιο ήταν το πιο συχνό θέμα που πυροδοτούσε τους καυγάδες τους.

Ο κατάλογος περιλάμβανε θέματα όπως: τα πεθερικά, τα οικονομικά της οικογένειας και τις οικιακές αγγαρείες. Στα ζευγάρια ζητήθηκε να συζητήσουν ένα από τα θέματα των καυγάδων τους για 6 λεπτά όπου οι ερευνητές βιντεοσκοπούσαν την διάρκεια της συζήτησης. Μερικά ζευγάρια έκαναν ήσυχες συζητήσεις, αλλά άλλα είχαν λογομαχία με εχθρικές η/και αυταρχικές παρατηρήσεις.

Οι Ερευνητές αφού είδαν το υλικό, κατέταξαν κάθε σχόλιο ανάλογα με τον βαθμό εχθρότητας ή ελέγχου του ενός συζύγου προς τον άλλον.

Επιπροσθέτως δόθηκε CT τομογραφία σε όλες τις γυναίκες και άντρες που πήραν μέρος στην έρευνα έτσι ώστε να διερευνηθεί η κατάσταση των στεφανιαίων αρτηριών, (τα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα).

Η Ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι :
· Σύζυγοι (γυναίκες) που είχαν κάνει πολλές εχθρικές παρατηρήσεις είχαν διπλασιάσει το επίπεδο βουλωμένων αρτηριών από αυτούς που είχαν συζητήσει τα προβλήματα με λιγότερο εχθρικό τρόπο. Τα προβλήματα στα αγγεία ήταν μεγαλύτερα για γυναίκες που είχαν άντρες που ανταπέδωσαν τα πυρά.

· Σύζυγοι (άντρες) που είχαν πολλές αυταρχικές δηλώσεις ή αυτοί οι οποίοι είχαν μια σύζυγο με παρόμοια συμπεριφορά είχαν αρτηρίες που ήταν 1 ½ φορά περισσότερο βουλωμένες συγκριτικά με άντρες που ασκούσαν έλεγχο στις σχέσεις τους.

Ο Smith που παρουσίασε τα πορίσματά των ερευνών του στην συνάντηση του Αμερικάνικού Συλλόγου Ψυχοσωματικών στο Denver, ισχυρίστηκε ότι άντρες και γυναίκες που κατηγοριοποιήθηκαν σαν εχθρικοί είπαν φράσεις όπως: «Είσαι βλάκας».

Αυτοί που χαρακτηρίστηκαν αυταρχικοί έκαναν σχολιασμούς όπως: «Πρέπει να κάνεις ότι σου λέω».

Τέτοιοι σχολιασμοί προκαλούν αντιδράσεις στρες και είναι το στρες που κρατά την αρτηριακή πίεση σε υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα και μετά τον καυγά. Αυτή η αντίδραση στρες μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία σε μια διαδικασία που οδηγεί σε θρομβώσεις, υποστηρίζει ο Smith..

Τα ζευγάρια μπορούν να μάθουν να επικοινωνούν με ένα πιο ευγενικό τρόπο όταν συζητούν καυτά θέματα, ισχυρίζεται ο Williams.

Τα ζευγάρια που ακούν περισσότερο και συζητούν με ηρεμία αντί να κάνουν άμεση επίθεση μπορούν να καταλήξουν σε καλύτερη σχέση και σε μια πιο υγιή καρδιά.





Χαρά Γ. ΝΟΜΙΚΟΥ
Κλινικός Ψυχολόγος -Παιδοψυχολόγος
Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του Παν/μιου Toulouse ΙΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου