Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Προτάσεις για βελτίωση του αυτοελέγχου......!!!

Κι όμως υπάρχει τρόπος για να μη μένετε ψύχραιμοι και στις πιο δύσκολες καταστάσεις

Ο αυτοέλεγχος μας βοηθά νε ελέγχουμε τα συναισθήματά μας αντί να μας ελέγχουν αυτά κάτι το οποίο πολλές φορές μπορεί να είναι καταστροφικό! Το σημαντικό είναι να κάνουμε τα συναισθήματά μας να δουλεύουν υπέρ μας και όχι εναντίον μας. Σκοπός μας είναι να επιλέγουμε την πιο αποτελεσματική και εποικοδομητική ανταπόκριση σε κάθε περίπτωση.

Παρακάτω αναφέρουμε μερικές ιδέες ώστε να βελτιώσουμε τον αυτοέλεγχό μας :

Ο θυμός εκτός από το ότι πληγώνει τους άλλους, μπορεί να είναι πιο βλαβερός για την υγεία μας από οποιαδήποτε κατάχρηση.

Κάνουμε μία λίστα από καταστάσεις που μας θυμώνουν και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί αυτές οι καταστάσεις επιδρούν επάνω μας κατά αυτό τον τρόπο και αντίστοιχα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να μην «παίρνουμε φωτιά» τόσο εύκολα !

Συνειδητοποιούμε πως ακριβώς αισθανόμαστε όταν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε τον έλεγχό μας και πως αισθανόμαστε όταν χάνουμε τον έλεγχό μας και μετά.

Καταγράφουμε το πώς επηρεάζει εμάς και τους άλλους το να χάνουμε τον έλεγχο μας. Τι ακριβώς συμβαίνει όταν εξαντλείται η υπομονή μας;

Ελέγχουμε τα καταστροφικά μας συναισθήματα όπως το θυμό, τη ζήλεια, και το φθόνο. Προσπαθούμε να χαλαρώνουμε περισσότερο και δεν αναστατωνόμαστε για ασήμαντα πράγματα.

Δε δημιουργούμε αρνητικές φαντασιώσεις για καταστάσεις ανθρώπους ή μελλοντικά γεγονότα.

Δεν αισθανόμαστε θύμα των περιστάσεων. Συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι αυτό που μας συμβαίνει που μας πληγώνει. Είναι ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε που μας πληγώνει.

Βλέπουμε την αστεία πλευρά των δύσκολων καταστάσεων και δε διστάζουμε να αυτοσαρκαστούμε.

Είμαστε υπομονετικοί με τους άλλους. Ακούμε περισσότερο μιλάμε λιγότερο.

Όταν νιώθουμε ότι η πίεση συσσωρεύεται στο σώμα μας κάνουμε ένα διάλειμμα και ασχολούμαστε με μια δραστηριότητα που μας ευχαριστεί.

Δεν διακόπτουμε τους άλλους όταν μιλούν. Εξασκούμαστε στο να μιλάμε πιο αργά και σταθερά.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθούμε ότι πρόκειται να χάσουμε τον έλεγχο, προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε τι μας έχει αναστατώσει. Κάνουμε κάτι άλλο, παίρνουμε λίγο φρέσκο αέρα ή κάνουμε κάποια μορφή σωματικής άσκησης και ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ !



lifeselfcoaching.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου