Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τα ελαττώματα σε διπλή ανάγνωση.......!!!

Είμαστε πράγματι τεμπέληδες ή απλώς δειλοί; Διορατικοί ή τσιγκούνηδες; 
Όλοι έχουμε ελαττώματα, έτσι δεν είναι; Άσχετα, λοιπόν, από το αν είναι σωματικά ή ψυχολογικά, επηρεάζουν τις σχέσεις μας με τους άλλους, καθορίζουν το σύνολο της συμπεριφοράς μας και διαμορφώνουν τη ζωή μας.

Όμως, επειδή καθετί έχει δύο όψεις, το ίδιο συμβαίνει και με τα ελαττώματά μας. Είμαστε πράγματι τεμπέληδες ή απλώς δειλοί; Διορατικοί ή τσιγκούνηδες; Εγωιστές ή λάτρεις της ζωής; Ας ανακαλύψουμε, λοιπόν, παρακάτω τις αρετές που μπορεί να...κρύβονται πίσω από τα μεγαλύτερα ελαττώματά μας!

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ
Οδηγούν συχνά σε ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας, που προέρχεται από μια «συνάντηση» του πραγματικού σωματικού ελαττώματος με γεγονότα που σημάδευσαν την παιδική ηλικία. Τα κομπλεξικά άτομα χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και διαρκή αυτοαμφισβήτηση.

Οι κρυμμένες αρετές των συμπλεγματικών
Ευαισθησία : Τα συμπλεγματικά άτομα είναι συνήθως υπερευαίσθητα. Προσεκτικά και διαισθητικά, μπορούν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στους άλλους και να αναλύουν τα γεγονότα και τις καταστάσεις. Τα συμπλέγματά τους τους κάνουν μερικές φορές αδέξιους, αλλά τελικά τα καταφέρνουν. Ξέρουν πώς να προσαρμόζονται για να αρέσουν.

Οξυδέρκεια : Όσοι βασανίζονται από συμπλέγματα θέτουν στον εαυτό τους πολλές ερωτήσεις και προσπαθούν πάντα να τις απαντήσουν. Η αμφιβολία και η αμφισβήτηση αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους.

Πίστη και επιμονή : Η έλλειψη αυτοπεποίθησης που τους διακρίνει τους ωθεί να δεθούν με την οικογένειά τους, τη δουλειά τους, τον ή τη σύντροφό τους. Για να απολαύσουν την εκτίμηση του περιβάλλοντός τους είναι έτοιμοι να κάνουν πολλούς συμβιβασμούς. Στη δουλειά η επιθυμία τους για αναγνώριση τους δίνει φτερά. Είναι έτοιμοι να προσφέρουν τα διπλά για να αποδείξουν την αξία τους κι έτσι καταλαμβάνουν συχνά, δίχως ιδιαίτερες προσπάθειες, σημαντικές θέσεις.

Δίδαγμα : Διατηρείτε ακατανίκητη τη διαίσθηση και την προσαρμοστικότητά σας. Αποκτήστε την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό που σίγουρα σας αξίζει.

ΟΚΝΗΡΙΑ
Οι οκνηροί πιστεύουν ότι έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους. Δεν τους αρέσει να δουλεύουν, αλλά είναι πολύ «χαλαροί» για να στεναχωριούνται. Τα γενικά προβλήματα δεν τους ακουμπάνε, τα αφήνουν στους άλλους. Στις διαπροσωπικές τους σχέσεις οι οκνηροί είναι συχνά απογοητευτικοί. Στερούνται κινήτρου, είναι αναποφάσιστοι, έχουν ανάγκη τους άλλους για να τους διευκολύνουν τη ζωή. Περνάνε από τη μία δραστηριότητα στην άλλη χωρίς να νοιάζονται ιδιαίτερα. Όσο για τον έρωτα, σ’ αυτόν ελπίζουν σε δύο πράγματα: στην ασφάλεια και σε κάποιον να τους φροντίζει.

Οι κρυμμένες αρετές των οκνηρών
Αισιοδοξία : Ενθουσιώδεις από τη φύση τους, δύσκολα αποθαρρύνονται. Κοντά τους η ζωή φαίνεται απλή. Αγνοούν τι σημαίνει στρες, έχουν χιούμορ, διατηρούν το πνεύμα τους νεανικό, αδιαφορούν για τα υλικά αγαθά, ικανοποιούνται γενικά με λίγα και κατορθώνουν να είναι ευτυχείς με μέτρια οικονομικά.
                                
Αίσθηση της ευχαρίστησης : Οι οκνηροί ξέρουν να απολαμβάνουν τη ζωή. Είναι ευχάριστοι και γίνονται περιζήτητοι στις παρέες. Στις διακοπές είναι οι καλύτεροι για να δίνουν το ρυθμό. Τους ενδιαφέρουν χίλια δυο πράγματα, αλλά επιφανειακά, κάτι όμως που τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτούν κάποιες γνώσεις για πολλά θέματα.

Δίδαγμα : Μη διστάζετε να κάνετε χρήση, ακόμη και κατάχρηση του χιούμορ και της γοητείας σας. Συμβιβαστείτε με την οκνηρία σας, αντί να δικαιολογείτε διαρκώς την άρνησή σας για δράση.

ΕΓΩΙΣΜΟΣ
Οι εγωιστές είναι συνήθως ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους, είναι αυτοί που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «ναρκισσιστικές προσωπικότητες». Πρόκειται για τους τύπους των ανθρώπων που θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν και να λένε τα πάντα, γιατί αισθάνονται πιο σημαντικοί από τους άλλους. Μάλιστα, συχνά δε συνειδητοποιούν το ελάττωμά τους αυτό και εκπλήσσονται με τις παρατηρήσεις που δέχονται. Θεωρούν πως αποτελούν τον...ομφαλό της γης και κατά κανόνα έχουν για σλόγκαν τους το γνωστό «σε όποιον αρέσουμε».

Οι κρυμμένες αρετές των εγωιστών
Περιέργεια : Ενδιαφέρονται για διάφορους τομείς, ξέρουν να αντιστέκονται στη ρουτίνα και να μετατρέπουν τα χόμπι τους σε πάθη. Πιστοί στις συνήθειές τους έχουν σταθερές φιλίες, αφού άλλωστε αυτοί αποφασίζουν για όλα. Για τα άβουλα άτομα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συντροφιά με εγωιστές είναι διεγερτική, αφού κοντά τους δε βαριούνται ποτέ!

Επιμονή και διάθεση για ζωή : Οι εγωιστές είναι από τους ανθρώπους εκείνους που συνήθως πετυχαίνουν τους στόχους τους. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει συχνά σε βάρος του περιβάλλοντός τους. Είναι προσκολλημένοι στις χαρές της καθημερινότητας, που τους αρέσει να τις μοιράζονται με καλή παρέα. Έτσι, η διάθεσή τους για ζωή γίνεται πλεονέκτημα και για τους γύρω τους, αν μπορέσουν να το μοιραστούν μαζί τους.

Δίδαγμα : Συνεχίστε να ασχολείστε με το ίδιο πάθος με τα σχέδιά σας. Αφήνετε και τους άλλους να συμμετέχουν στα «σχέδια» σας, γιατί ακόμα και αν το κάνετε για σας, εκείνοι θα το αναγνωρίσουν.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Φαινομενικά τα επιθετικά άτομα στρέφονται κατά των άλλων μιλώντας τους απότομα μερικές φορές και με κακία, γιατί, σύμφωνα με τον Otto Rosenhalt, «η επιθετικότητά τους αυτή είναι μέσο αντιμετώπισης μιας υποτιθέμενης απειλής, με λίγα λόγια, είναι ένας τρόπος άμυνας».

Οι επιθετικοί γνωρίζουν στην πλειοψηφία τους την κατάστασή τους, αλλά τη δικαιολογούν και παριστάνουν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπεριφερθούν διαφορετικά. Να κάνουν λάθος; Ποτέ! Οι άλλοι είναι που τους σπρώχνουν στα άκρα. Σε αυτές τις καταστάσεις θα πρέπει να αναγνωρίζουμε, μερικές φορές, μια παιδική ηλικία που πέρασε σε κλίμα επιθετικότητας (το άτομο αναπαράγει ασυναίσθητα αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας) ή χωρίς ιδιαίτερη αγάπη.

Οι κρυμμένες αρετές των επιθετικών
Θάρρος : Τα επιθετικά άτομα ξέρουν να κάνουν επιλογές και θυσίες και να απολαμβάνουν όσα περισσότερα μπορούν. Είναι ικανά να διακινδυνεύουν, πράγμα που τα κάνει καλούς επιχειρηματίες και εμπόρους… Από την άλλη, συχνά δυσκολεύονται να ενσωματωθούν σε μια ομάδα. Επίσης, έχουν την ικανότητα να κινητοποιούν τους άλλους και δε διστάζουν να ανασκουμπωθούν για να υπερασπιστούν τους αδύνατους.

Ειλικρίνεια : Οι σχέσεις τους είναι ευθείς. Μαζί τους δεν υπάρχει υποκρισία ούτε υπεκφυγή. Ειλικρινείς, λένε αμέσως ό,τι έχουν να πουν, τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική τους ζωή. Ο έρωτάς τους χαρακτηρίζεται από πάθος.

Δίδαγμα : Προσπαθείτε να βρίσκετε τα μέσα για να πετυχαίνετε τις επιδιώξεις σας. Η αποφασιστικότητά σας θα σας βοηθά σημαντικά.




Λιζέττα Σταύρου
BeLife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου