Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Κλειστοφοβία: Θεραπεύστε την σε 24 ώρες.........!!!

            
Η Φοβία είναι μια μορφή της αγχώδους διαταραχής κατά την οποία το άτομο νιώθει ένα έντονο και παράλογο φόβο για κάποια αντικείμενα ή καταστάσεις. Είναι ένα είδος μηχανισμού προστασίας του ατόμου. Κάποιος του οποίου τα επίπεδα άγχους είναι υπερβολικά αυξημένα μπορεί να αναπτύξει φοβία. 

Μια από τις πιο κοινές μορφές φοβίας είναι η κλειστοφοβία. Η Κλειστοφοβία έχει οριστεί σαν ένας συνεχής, υπερβολικός και παράλογος φόβος εγκλεισμού σε μικρούς χώρους. 

Ένα άτομο που πάσχει από κλειστοφοβία μπορεί να κάνει πανικό μέσα σε ασανσέρ, τραίνο, αεροπλάνο, λεωφορείο η σε χώρους με συνωστισμό, ακόμα βάζοντας ή βγάζοντας ένα στενό ρούχο από το κεφάλι του. 

Η κλειστοφοβία μπορεί μεταξύ άλλων να είναι το αποτέλεσμα μιας ξεχασμένης παιδικής εμπειρίας (συναισθηματικού τραύματος), η η εμπειρία που είδε ή άκουσε κάποιου άλλου ανθρώπου.
                           
Συμπτώματα :Τα συμπτώματα μια κρίσης άγχους μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και: Εφίδρωση, Ταχυκαρδία, Ζαλάδα, Ναυτία, Υπέρπνοια, Αίσθημα λιποθυμίας, Φόβος ότι κάτι «κακό» θα πάθουν !

Ειδική Συμπτωματολογία της Κλειστοφοβίας 
Όταν βρίσκονται σε δωμάτιο: Αρχικά κοιτάζουν αν υπάρχει έξοδος διαφυγής.Τις περισσότερες φορές κάθονται κοντά στην έξοδο. Σε περίπτωση που κλείσουν οι πόρτες, ανησυχούν ή αισθάνονται ανασφάλεια 

Όταν βρίσκονται σε Λεωφορείο ή αυτοκίνητο : Τις περισσότερες φορές το αποφεύγουν, μπορεί όμως να μπουν αποφεύγοντας τις ώρες αιχμής.

Μέσα σε κτίριο : Προτιμούν να παίρνουν τις σκάλες παρά το ασανσέρ από φόβο μην κλειστούν μέσα

Σε Πάρτι ή στον κιν/γραφο : Συνήθως προτιμούν να βρίσκουν θέσεις στην έξοδο για να μπορέσουν να φύγουν αμέσως όταν αισθανθούν άσχημα

Σε ακραίες καταστάσεις : Σε άτομα με σοβαρή κλειστοφοβία ακόμα και το κλείσιμο μιας πόρτας πίσω τους μπορεί να τους προκαλέσει πανικό

Άπαξ και το άτομο έχει ζήσει την εμπειρία των κρίσεων άγχους φοβάται όλο και περισσότερο μην την ξαναζήσει. Έτσι αρχίζει να αποφεύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ξανά μια τέτοια κρίση.

Θεραπευτικές επιλογές
Η θεραπεία των φοβιών συμπεριλαμβανομένης και της κλειστοφοβίας βασίζεται σε ψυχολογικές μεθόδους όπως:

Θεραπείες Συμπεριφοράς (Behavioral Therapies)

Θεραπεία Γνωσιακή & Συμπεριφοράς (Cognitive-Behavioral Therapy)

Θεραπεία Έκθεσης (Exposure Therapy)

Θεραπεία Εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality)

Θεραπεία Νευρογλωσσικού προγραματισμού (Neuro-Linguistic Programming)

Φαρμακοθεραπεία (Drugs)
και οι οποίες μπορεί να συμπεριλάβουν τεχνικές όπως:
                         
Flooding : Το άτομο εκτίθεται στη φοβογόνο κατάσταση μέχρι τα επίπεδα του άγχους του να μειωθούν στο ελάχιστο. Η διαπίστωση ότι εκτέθηκαν σε αυτή την εμπειρία και δεν έπαθαν τίποτα είναι μια δυνατή μορφή θεραπείας

Counter-conditioning : Το άτομο μαθαίνει να χρησιμοποιεί τεχνικές χαλάρωσης και νοερής απεικόνισης όταν βιώνει φοβία και άγχος. Βήμα-βήμα το άτομο συγκεντρώνεται και επιτυγχάνει την φυσική και ψυχική χαλάρωση αντιμετωπίζοντας την αιτία του φόβου του χωρίς να αισθάνεται άγχος. Αυτή η τεχνική είναι γνωστή και ως «συστημική απευαισθητοποίηση».

Modelling : Το άτομο παρακολουθεί άλλους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις ίδιες καταστάσεις χωρίς φόβο και ενθαρρύνεται να αναλύσει και να μιμηθεί αυτό το μοντέλο αποτελεσματικότητας.

24 Hours technique : Το άτομο απαλλάσσεται από την κλειστοφοβία του μέσα σε 24 ώρες, ισχυρίζονται ορισμένοι Αμερικανοί θεραπευτές στην Phobia Clinic, οι οποίοι χρησιμοποιούν Νευρογλωσικό Προγραμματισμό. Δεν μένει παρά να το αποδείξουν!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου