Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πώς να είστε ευτυχισμένοι…


Τα τελευταία χρόνια γίνονται έρευνες με στόχο να εντοπιστούν οι ποιότητες και οι συμπεριφορές των ευτυχισμένων…ανθρώπων. 

Όπως αποδείχθηκε ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που, σε αντίθεση με την πλειοψηφία, ζουν σε απόλυτη ηρεμία, αλλά αυτοί που αντιμετωπίζουν με τέτοιον τρόπο τις διάφορες καταστάσεις, ώστε να βρίσκουν τη χαρά στη ζωή.

Η ευτυχία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών δεν βρίσκεται ούτε στα χρήματα ούτε στα νιάτα αλλά έχει να κάνει περισσότερο με υποκειμενικούς παρά με αντικειμενικούς παράγοντες. 

Στην εποχή μας, παρόλο που έχουμε περισσότερα αγαθά και οι παλαιότεροι θα πίστευαν πως θα έκαναν τον άνθρωπο ευτυχισμένο, αυτό δεν συμβαίνει. Γιατί τα χρήματα, ενώ αρχικά θα μας χαροποιούσαν, θα τα συνηθίζαμε και θα γυρνούσαμε στα ίδια, αν μαζί τους δεν άλλαζε και η γενικότερη στάση μας προς τη ζωή. 

Τα νιάτα, η υγεία και η ομορφιά μένουν αναξιοποίητα όταν συνοδεύονται από αρνητικό τρόπο σκέψης. Αρκετά άτομα μεγαλύτερων ηλικιών νιώθουν τη χαρά της ζωής έχοντας μάθει από λάθη του παρελθόντος. Κάνουν διαχείριση του χρόνου τους, αξιοποιούν ενδιαφέροντα, καλλιεργούν προσωπικές σχέσεις, προσφέρουν στους ανθρώπους γύρω τους.

Ένας τρόπος για να είναι κανείς ευτυχισμένος παρά το ότι στερείται πράγματα, είναι η αποδοχή της δυσφορίας ή αλλιώς του γνωμικού ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται». 

Προκειμένου να επιτύχουμε ένα στόχο που θα μας δώσει χαρά, θα πρέπει να παρακάμψουμε την «άμεση ικανοποίηση» διαφόρων επιθυμιών μας. Η αποδοχή αυτής της δυσφορίας χωρίς γκρίνιες είναι και η αποδοχή μιας φυσιολογικής αίσθησης προσωρινού ξεβολέματος, γι αυτό και αυτοί που δηλώνουν ευτυχισμένοι είναι αυτοί που γκρινιάζουν λίγο.

Η ενασχόλησή μας με αγαπημένες δραστηριότητες μας κάνουν να ξεχνιόμαστε, να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου, χαρίζοντάς μας μια ουσιώδη αίσθηση ικανοποίησης. Η καθημερινότητα των ευτυχισμένων ατόμων περιλαμβάνει αρκετές ευχάριστες και αγαπημένες δραστηριότητες. 

Ακόμη κι όταν όλα γύρω μοιάζουν αρνητικά, οι δραστηριότητες προσφέρουν καταφύγιο και ανακούφιση. Όσοι έχετε χάσει λοιπόν την επαφή με τα ενδιαφέροντά σας αξίζει σταδιακά να τα ξαναβρείτε. Χωρίς να αγωνιάτε για το τελικό αποτέλεσμα ή να γκρινιάζετε για τον αρχικό κόπο, επικεντρωθείτε στη ροή της στιγμής.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι χαίρονται την κάθε στιγμή. Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στην κοινωνική ψυχολογία είναι ότι ακόμη και το να υπερβάλλουμε ελαφρώς τα συναισθήματά μας προς το θετικότερο μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ευχαριστημένοι. 

Μιλήστε θετικότερα, φερθείτε θετικότερα, χαμογελάστε και ανακαλύψτε πως θα αρχίσετε να ζείτε τη χαρά. Γκρινιάξτε, κατσουφιάστε και θα τη δείτε να σβήνει.

Ένας σημαντικός παράγοντας στη χαρά της ζωής είναι η ύπαρξη «κοινωνικού πλέγματος»… Οι κοντινές μας σχέσεις, συγγενείς, φίλοι, ακόμη και συνεργάτες, αποτελούν… προφυλακτήρες απέναντι στα αρνητικά συμβάντα. 

Η συναναστροφή μαζί τους «απορροφά» πολλά έντονα συναισθήματα και βοηθά να εκτονωθούμε… Όσοι επενδύουν και καλλιεργούν ουσιώδεις σχέσεις έχουν πηγές χαράς αλλά και καταφύγιο στα δύσκολα. 

Η δυσκολία για αρκετούς έγκειται στο να βγουν από τη βολή τους προκειμένου να βρουν φίλους, κάτι που ξεπερνιέται μόλις κάνουν το πρώτο βήμα.

Οι έρευνες δείχνουν πως δραστηριότητες για το καλό της ομάδας προσφέρουν μια βαθιά ενστικτώδη ικανοποίηση, διότι συνδέονται με τη διαιώνιση του είδους μας. Η προσφορά τονώνει την αυτοεκτίμηση, αλλά μας κάνει να νιώθουμε και καλύτερα με τον εαυτό μας, γιατί χαίρουμε της αναγνώρισης και της εκτίμησης των άλλων. Παράλληλα, τραβά την προσοχή από τα προσωπικά μας προβλήματα.

Για να είστε πιο ευτυχισμένος, γίνετε φίλος του εαυτού σας…

Ο καταθλιπτικός τρόπος σκέψης απαιτεί σκληρή αυτοκριτική, υπονόμευση ιδεών και προσδοκιών, συνεχή σύγκριση με τους άλλους, ελαχιστοποίηση επιτευγμάτων, διόγκωση μειονεκτημάτων και όλα αυτά με το περιτύλιγμα μιας ψευδούς αντικειμενικότητας. Από την άλλη, αυτό που προκύπτει από τις έρευνες είναι πως όσοι δικαιολογούν τις αποτυχίες του παρελθόντος και δοθείσης ευκαιρίας επιλέγουν τις πιο θετικές περιγραφές τρίτων για το άτομό τους ως πιο αντιπροσωπευτικές νιώθουν πιο χαρούμενοι με τη ζωή τους. 
                             
Η υγιής αυτοεκτίμηση που είναι θετική και ταυτόχρονα ρεαλιστική δεν διογκώνει τις αποτυχίες, υπογραμμίζει τα θετικά και τις επιτυχίες και ανταποκρίνεται στον τρόπο που θα μας περιέγραφε ένας καλός μας φίλος.

Dr. Μαρίζα Χατζησταματίου
my-psychology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου