Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ποιος κοιμάται στην καταιγίδα...!!!

Οι άνεμοι και τα κύματα είναι με το μέρος των ικανότερων θαλασσοπόρων – E. Gibbons

Τόσο σαν λαός, εμείς οι Έλληνες, όσο και σαν ιδιοσυγκρασία, είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής, και όχι της προετοιμασίας και της πρόληψης. Αυτό έχει τα καλά του, έχει και τα κακά του...

Ήταν κάποτε ένας νεαρός που στην αναζήτησή του για να βρει δουλειά, ζήτησε να εργαστεί σ’ ένα αγρόκτημα. Όταν τον ρώτησε ο ιδιοκτήτης τι ήξερε να κάνει, εκείνος του απάντησε, «μπορώ να κοιμάμαι όταν ο άνεμος λυσσομανάει». 
Η απάντηση αυτή τον μπέρδεψε τον αγρότη, αλλά συμπάθησε το νεαρό και τον κράτησε στο κτήμα να δουλέψει.

Μετά από λίγες μέρες, ο αγρότης κι η γυναίκα του πετάχτηκαν στον ύπνο τους από μια δυνατή καταιγίδα. Αμέσως άρχισαν να κάνουν έλεγχο για την ασφάλεια της περιουσίας τους. Είδαν λοιπόν, ότι τα εξώφυλλα των παραθύρων ήταν καλά ασφαλισμένα και ότι κοντά στο τζάκι υπήρχε αρκετή ποσότητα από καυσόξυλα. Κι ο νεαρός κοιμόταν βαθιά.

Το ζευγάρι προχώρησε στην επιθεώρηση. Βρήκαν όλα τα εργαλεία τους καλά και γερά τακτοποιημένα στην αποθήκη, απόλυτα ασφαλισμένα από τα στοιχεία της φύσης. Το τρακτέρ ήταν τραβηγμένο στο γκαράζ, ο στάβλος και το άχυρο καλά κλεισμένα, ακόμα και τα ζωντανά ήταν ήσυχα. Όλα έδειχνα καλά.

Και τότε ο νοικοκύρης κατάλαβε τη σημασία των λόγων του νεαρού, «μπορώ να κοιμάμαι όταν ο άνεμος λυσσομανάει».

Όσο ο ουρανός ήταν καθαρός, ο εργάτης έκανε σωστά και πιστά τη δουλειά του. Έτσι, ήταν προετοιμασμένος για τη θύελλα, ουδέποτε κι αν ερχόταν. Κι όταν τελικά ξέσπασε, αυτός δεν είχε λόγο να φοβάται. Μπορούσε να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Ένα μεγάλο μέρος του καθημερινού μας άγχους, αλλά και της ανασφάλειας που πολλοί από εμάς βιώνουμε, οφείλεται στην έλλειψη μελέτης, προετοιμασίας και «προπόνησης» από τη μεριά μας.

Όλοι θα θυμάστε τους παιδικούς μας φίλους στο σχολείο, που έτρεχαν και δεν προλάβαιναν να διαβάσουν, για να καλύψουν τα κενά ενός ολόκληρου χρόνου, λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις. Ίσως, κάποιοι από εσάς να αναγνωρίσουν και τον ίδιο τους τον εαυτό.

* Αυτό που έχει σημασία φίλοι μου, αν θέλουμε να ζούμε καλύτερα, με περισσότερη ηρεμία, λιγότερο άγχος και θυμό, είναι να φροντίζουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Καλές ή κακές. Κανείς δεν ξέρει πότε η επόμενη έκπληξη θα μας χτυπήσει την πόρτα.

* Γι΄ αυτό, καλό θα είναι αντί να τρέχουμε και να μην προλαβαίνουμε, να προετοιμαζόμαστε, ώστε να προλαβαίνουμε αντί να καταπολεμούμε.

Είμαι σίγουρος, ότι όλοι έχετε ακούσει το τελευταίο «σλόγκαν χαιρετισμού» όταν μιλάτε σε κάποιο γνωστό ή φίλο. Τον ρωτάτε «τι κάνεις;» και σας απαντά «τρέχω πανικόβλητος...»

Πόσο άδικη και αυτο-καταστροφική είναι η συγκεκριμένη απάντηση! Οι λόγοι είναι δύο : 

Πρώτον, γιατί δείχνει την αδυναμία του ανθρώπου να ελέγξει τα λόγια του και κατά συνέπεια τις σκέψεις του. 

Δεύτερον, γιατί δείχνει πόσο εύκολα εμείς οι ίδιοι «δηλητηριάζουμε» το υποσυνείδητο του μυαλού μας με οδηγίες «κακής χρήσεως», για να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα της ζωής.

Κάθε φορά που κάποιος φίλος μου δίνει την παραπάνω απάντηση, τον ρωτώ «Τι είναι αυτό που σε φοβίζει τόσο πολύ που τρέχεις μακριά του;». Μια σιωπή ακολουθεί, 
που προδίδει την αμηχανία του άλλου, επειδή αισθάνεται 
το βάρος των λόγων του, που θα μπορούσε εύκολα να 
μην είχε πει.

Φίλοι μου, προσοχή στο τι λέτε, γιατί αυτά που λέτε θα τα κάνετε πράξη. Οι πράξεις θα γίνουν συνήθειες και οι συνήθειες σας διαμορφώνουν το μέλλον σας.

Γι΄ αυτό, αν θέλετε να ζείτε με λιγότερο άγχος και να μην «τρέχετε πανικόβλητοι», τότε ας φροντίζετε να κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να είστε προετοιμασμένοι πριν ξεσπάσει η οποιαδήποτε καταιγίδα στη ζωή σας.

Γιατί όταν ξεσπάσει, αν εσείς έχετε προνοήσει, τότε θα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου