Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ανακάλυψε την Ευτυχία Μέσα Σου....!!!

Τι είναι ευτυχία;

Όσοι ορισμοί κι αν υπάρχουν για την ευτυχία, είναι ορισμοί που περιγράφουν μια σημασία γενική που πιθανόν να μην περικλείει τίποτα το προσωπικό. Τι είναι ευτυχία; Είναι μια λέξη που συμβολίζει κάτι, όπως όλες οι λέξεις. Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε τι σημαίνει για μας προσωπικά αυτή η λέξη, τι είναι η ευτυχία για μας, η αληθινή ευτυχία.


Ο ορισμός μου για την ευτυχία
Ένας φθινοπωρινός περίπατος ανάμεσα σε μισό κίτρινα φύλλα δένδρων, ένα ποτήρι νερό όταν διψάς κι ένα φλιτζάνι αρωματικού καφέ πριν ξεκινήσεις το πρωί για δουλειά. 

Η αίσθηση της αναπνοής στο σώμα σου καθώς εισπνέεις και εκπνέεις, καθώς εκείνη εισέρχεται από την άκρη της μύτης σου, γεμίζει τα πνευμόνια σου αέρα, το αίμα σου οξυγόνο κι ύστερα εξέρχεται αποβάλλοντας ότι δεν χρειάζεσαι.


Ένα όνειρο που σε εμπνέει και σε βοηθά να συνεχίσεις, ένα άγγιγμα από κάποιον που αγαπάς, ένα γλυκό βλέμμα, μια συζήτηση μ’ έναν καλό φίλο, το άκουσμα του αγαπημένου σου τραγουδιού, η γεύση του αγαπημένου σου φαγητού, η ζεστασιά του ήλιου και το χρώμα της θάλασσας ένα καλοκαιρινό απόγευμα.


Το να μη θέλεις ν’ αλλάξεις την παρούσα στιγμή. Το να αισθάνεσαι ότι η παρούσα στιγμή είναι πλήρης, σημαντική, υπέροχη με το δικό της τρόπο.


Εσύ πώς θα όριζες την αληθινή ευτυχία ; Στη ζωή σου, για να αποκαλύψεις την ευτυχία που κρύβεται μέσα σου και δεν έχει ακόμα φανερωθεί, μόνο τον δικό σου ορισμό χρειάζεται να γνωρίζεις.

Η ευτυχία πάντως δεν είναι ζήτημα αποκτημάτων αποφαίνονται οι μελετητές της. Ευτυχία μπορεί να υπάρξει μέσα σε κάθε εμπειρία, όταν είμαστε ανοιχτοί σε αυτή την πλευρά του εαυτού μας. Η ευτυχία δεν είναι άμεση ή απόλυτη συνέπεια της επιτυχίας, του πλούτου, της καλής σεξουαλικής ζωής, της ελκυστικότητας κάποιου, ούτε καν της υγείας κάποιου.


Καλά όλα αυτά μπορεί να σκέφτεσαι, αλλά πώς είναι δυνατόν να είναι κανείς ευτυχισμένος όταν δεν είναι υγιής; Η όταν του λείπουν τόσα πράγματα;


Σκέψου για μια στιγμή. Εάν κάποιος σου ζητούσε να διαλέξεις ανάμεσα στην ευτυχία και την επιτυχία, τι θα διάλεγες ; 

Ανάμεσα στον πλούτο και την ευτυχία; Το σεξ και την ευτυχία; 
Την υγεία και την ευτυχία; Το κοινωνικό στάτους και την ευτυχία; 
Την ελκυστικότητα και την ευτυχία;


Οι περισσότερες έρευνες που ασχολούνται με αυτό το θέμα (στον τομέα της θετικής ψυχολογίας), καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: η πλειοψηφία των ανθρώπων διαλέγει την ευτυχία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες έννοιες. 

Οι μοναδικές εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό, δημιουργούνται όταν οι ερευνητές ζητούν απ’ τους συμμετέχοντες να διαλέξουν ανάμεσα 

α) την ευτυχία και την αυθεντικότητα, 

β) την ευτυχία και την αγάπη.


Η αυθεντικότητα-το να είσαι συγχρονισμένος με την αληθινή ουσία του εαυτού σου εσωτερικά κι εξωτερικά-είναι πιθανόν προϋπόθεση της ευτυχίας, γιατί πως γίνεται να είσαι ευτυχισμένος όταν δεν είσαι αληθινός;


Και η αγάπη, η αγάπη «που όλα τα υπομένει», φαίνεται πως είναι συστατικό της ευτυχίας, τόσο απαραίτητο που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πώς είναι αδύνατο να υπάρξει αληθινή ευτυχία χωρίς αγάπη.


Ο Δρ. Robert Holden, στο βιβλίο του “Be happy ”, μας ζητάει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την ευτυχία και τη σχέση της με το χρήμα, τις συνθήκες ζωής μας, το μορφωτικό μας επίπεδο και το μέλλον.


Εάν λοιπόν, η ευτυχία και το χρήμα είχαν μια σχέση αλληλοεξαρτώμενη, τότε οι πλουσιότεροι άνθρωποι, ή οι πλουσιότεροι λαοί στον πλανήτη Γη, θα έπρεπε να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους φτωχότερους.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Χαρούμενου Πλανήτη 2009 (Happy Planet Index), η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Κόστα Ρίκα, με την Δομινικανή Δημοκρατία ν’ ακολουθεί. Η Νορβηγία, χώρα μ’ ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κατά κεφαλή εισοδήματα, βρίσκεται στην 88η θέση και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 114η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 97η θέση.


 Συχνά νομίζουμε, ότι εάν έχουμε τα πολλά λεφτά, θα μπορούμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε κι έτσι θα είμαστε ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα όμως , αυτό δεν ισχύει.

Άλλη μια συχνή πεποίθηση που έχουμε είναι ότι εάν οι συνθήκες ζωής μας βελτιωθούν, τότε θα είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι. Οδηγούμαστε να πιστέψουμε ότι η ευτυχία είναι θέμα περιστάσεων.


Οι μελέτες στο θέμα δείχνουν ότι ακόμα και μια δραματική αλλαγή στη ζωή μας, όπως π. χ το να κερδίσουμε το λόττο, επιφέρει μόνο προσωρινή βελτίωση της διάθεσης μας. Μακροπρόθεσμα, θα επιστρέψουμε στα ίδια επίπεδα ευτυχίας όπως και πριν την αλλαγή.


Ούτε υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο ή υψηλότερος δείκτης νοημοσύνης εγγυάται την ευτυχία μας. Άνθρωποι που είναι περισσότερο μορφωμένοι ή περισσότερο ευφυείς δεν είναι απαραίτητα και περισσότερο ευτυχισμένοι.

Αυτό που λέμε συχνά είναι ότι στο μέλλον, θα είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι. 

Μπορεί τώρα να μην είμαστε αλλά διατηρούμε τις ελπίδες για το μέλλον. Μόνο που πλέον είναι αποδεδειγμένο κι επιστημονικά (σε μελέτες διάρκειας 20 χρόνων), ότι ο καλύτερος δείκτης ευτυχίας για το μέλλον είναι το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε τώρα! 

Εάν δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι τώρα, πώς θα είμαστε αργότερα; Η ευτυχία δεν είναι θέμα αποκτημάτων ή περιστάσεων, αυτά μπορούν μόνο να μας ενθαρρύνουν να είμαστε ευτυχισμένοι όχι να μας κάνουν ευτυχισμένους.



Η ευτυχία λοιπόν είναι εσωτερική υπόθεση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ευτυχία είναι επιλογή ή απόφαση; Εάν σας βοηθάει να δείτε την ευτυχία με αυτό τον τρόπο, σας παροτρύνω να το κάνετε. Ίσως όμως τελικά η ευτυχία να μην είναι απλά μια επιλογή αλλά η πραγματική μας φύση η οποία δεν έχει ακόμα φανερωθεί ή δεν έχει επικρατήσει μέσα μας .

Ίσως να είναι η ουσία του αληθινού μας εαυτού ο οποίος παραμένει κρυμμένος πίσω από αμέτρητες ανακριβείς πεποιθήσεις, λανθασμένες εντυπώσεις, φόβους και δικαιολογίες. Είναι εκεί και περιμένει από εσάς να τον δείτε και να τον αποκαλύψετε. Μην τον αφήσετε να περιμένει για πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου