Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ο εθελοντισμός πρέπει να γίνει καθημερινότητα και στην Ελλάδα

Παρατηρώντας την πολύ μεγάλη προσφορά εθελοντικής εργασίας που δεχόμαστε εδώ στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ ανελλιπώς από τότε που ξεκινήσαμε το εγχείρημα μας, αναρωτηθήκαμε για το ποια είναι η εικόνα του σημαντικότατου αυτού του θεσμού γενικά στην Ελλάδα, αλλά και συγκριτικά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις Η.Π.Α.

Συγκρίνοντας τα αντίστοιχα νούμερα σχετικά
με τον εθελοντισμό στην Ε.Ε. και στις Η.Π.Α. διακρίνει 
κανείς ότι :

α) ο θεσμός της εθελοντικής βοήθειας είναι πιο διαδεδομένος στις Η.Π.Α. από την Ευρώπη και

β) πως ειδικά στην Ελλάδα, ως χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντισμού από τα κράτη-μέλη 
της Ε.Ε., έχουμε να καλύψουμε ακόμα πολύ έδαφος για να φτάσουμε τα επίπεδα των άλλων χωρών.

Στις ΗΠΑ λοιπόν, σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center, 111 εκατομμύρια Αμερικανοί (συνολικός πληθυσμός 311 εκατ.), δηλαδή σχεδόν 36%, δήλωσαν ότι πρόσφεραν εθελοντική εργασία στην τοπική τους κοινωνία τους περασμένους 12 μήνες και 60 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι εθελοντές σε μόνιμη βάση. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός, ότι 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως “η εθελοντική βοήθεια ήταν ότι πιο σημαντικό έκαναν”, δήλωση που επιβεβαιώνουμε όλοι όσοι βοηθούμε εδώ στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Αντίστοιχα στην Ε.Ε., σύμφωνα με μεγάλη σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, 94 εκατ. Ευρωπαίοι (συνολικός πληθυσμός 503 εκατ., δηλαδή 18% περίπου) είναι εθελοντές, ενώ παρατηρείται επίσης μεγάλη διακύμανση της διάδοσης του θεσμού από χώρα σε χώρα.

Σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Αγγλία πάνω από 40% του πληθυσμού ασχολείται με τον εθελοντισμό, ενώ στον αντίποδα, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία και -δυστυχώς- και η Ελλάδα, ο εθελοντισμός είναι μέρος της ζωής για κάτω από 10% του πληθυσμού. 

Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ από όλες τις χώρες της Ε.Ε. καθώς το ποσοστό εθελοντισμού στη χώρας μας ανέρχεται στο 0,3%, ήτοι 32.000 άτομα.

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα ανήκει μαζί με την Πολωνία και τη Σλοβακία στις χώρες με το μικρότερο ποσοστό της οικονομικής αξίας εθελοντικής εργασίας (<0,1%), τη στιγμή που στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Σουηδία διακυμαίνεται από 3% έως 5% σε σχέση με το εκάστοτε εθνικό ΑΕΠ. 

Συγκεκριμένα, και εδώ η Ελλάδα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ με την αξία της εθελοντικής εργασίας να ανέρχεται μόλις στο 0,06%.

Ένα θετικό στοιχείο της έρευνας για την Ελλάδα είναι ότι ανήκει στις 10 χώρες, που την τελευταία δεκαετία παρουσιάζουν αύξηση του εθελοντισμού, αλλά και εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μετεωρική αύξηση κατά την Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004.

                   
Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι ο θεσμός του εθελοντισμού βρίσκεται στην Ελλάδα σε νηπιακό στάδιο συγκριτικά με όμοιες, οικονομικά και κοινωνικά, χώρες και πως η τεράστια προσφορά που δεχόμαστε στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ δεν αντικατοπτρίζει, δυστυχώς, μια γενική τάση στην κοινωνία μας.

Στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ πιστεύουμε πως ο εθελοντισμός πρέπει να διαδοθεί πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, και πως, ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.

Έκθεση για τον εθελοντισμό στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. (2010):

www.boroume.gr
saving food – saving lives

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου